Какво се случва „там вътре“ по време на твоята бременност?

от

С трепет очакваш момента, когато ще усетиш първото движение на бебето. И търсиш знаците, че животът, който носиш у себе си, се развива и расте. Ето някои интересни факти, които ще задоволят любопитството ти за това какво се случва „там вътре“ по време на твоята бременност .
Какво се случва „там вътре“ по време на твоята бременност?

Какво се случва „там вътре“ по време на твоята бременност?

С трепет очакваш момента, когато ще усетиш първото движение на бебето. И търсиш знаците, че животът, който носиш у себе си, се развива и расте. Ето някои интересни факти, които ще задоволят любопитството ти за това какво се случва „там вътре“ по време на твоята бременност .

Плацента

В края на бременността нормалната плацента е с диаметър 15-18 см, дебелина от 2 до 4 см и тежи около 500 г. Чрез нея се осъществява газообмен (плодът получава кислород от майчиния кръвен поток, а въглеродният двуокис се транспортира в обратното направление); доставят се на плода небходимите витамини и хранителни вещества и се отвеждат ненужните продукти. Плацентата е свързана с имунитета на бебето ти, а също и играе роля на жлеза с вътрешна секреция, и синтезира хормони. По състоянието й може да се съди за протичането на самата бременност (пушила ли си, имало ли е инфекциозни процеси и т.н.) В повечето случаи плацентата се оформя и разива както трябва, но понякога може да се окаже, че е твърде тънка или дебела, или не е прикрепена към матката, както се очаква.

Околоплодна течност

Околоплодните води изпълняват редица важни задачи и осигуряват нормалното функциониране на системата „майка-плацента-плод“. Те създават условия за свободното движение на плода, защитават го от неблагоприятни външни въздействия, предпазват и пъпната връв от притискане между тялото на бебето и стените на матката. Околоплодната течност е своеобразен индикатор за нормалното протичане на бременността, както и е от значение за благополучното раждане. Обемът на околоплодните води зависи от срока на бременността (1000-1500 мл е максималният обем, който се наблюдава през 37-38 г.с.). При установен проблем – маловодие или многоводие, бременната се хоспитализира, за да бъде под постоянно наблюдение.

Пъпната връв

Пъпната връв е с дължина от 40 до 100 см и с дебелина 2 см. В нея преминават 3 кръвоносни съда (пъпна вена и 2 артерии). През дебелата пъпна връв преминава кръв, богата на кислород и хранителни вещества, от плацентата към плода, а чрез изходящите артерии от плода към плацентата се връщат отпадните продукти.
Все повече семейства се решават на стъпката да съхранят стволови клетки от пъпната връв на новороденото. В някои случаи това може да спаси човешки живот.

Знаеш ли, че...

Чрез слуха нероденото придобива първия си осезателен опит. Отначало чува шумът от тялото на мама: биещото й сърце, звуците от работата на органите и, разбира се, нейният нежен глас :). През бременността жената пренася емоциите си върху детето в утробата си, затова е хубаво по-често да слушаш релаксираща музика.

Твоето бебе

Ембрионът (както е медицинското название на твоето бебе :), започва да се движи още около 7-ата седмица от бременността, но тъй като все още е малък, не би могла да го почувстваш. Към 18-20 седмица ти предстои да усетиш нещо, което повечето майки описват като един от най-вълнуващите моменти в живота си – движението на твоето бебче. В началото ще усещаш леко потрепване (като пърхане на пеперуда), а по-късно движенията ще стават все по-отчетливи. Ще усещаш състояния, подобни на ритане, преобръщане, погъделичкване, а темпото, ритъмът и силата ще се сменят в различните часове на денонощието.

Активността на бебето зависи най-вече от часа и от положението на тялото ти. Повечето бременни споделят, че бебето е най-активно между 21 и 1 ч. през нощта или в моментите, когато си почиват. И нищо чудно – все пак, когато си в покой отчиташ по-осезаемо всяко движение. Имай предвид, че плодът реагира и нс твоето моментно състояния. Когато се вълнуваш, може да мърда по-активно или обратното – да затихне на „скрито“ местенце.

Имай предвид, че прекалено буйните и понякога дори болезнени удари може да сигнализират за някакво неудобство (например намалено доставяне на кислород).
Обикновено последните 2 седмици преди раждането движенията на плода могат да станат по-бавни и по-малко на брой. Просто мястото е вече прекалено тясно за порасналото бебе. И съвсем скоро му предстои да се запознае с Големия свят :).

Любопитно...

Мрачно ли е в утробата при бебето?

Ту светло, ту тъмно. Но дори и когато до нероденото достига съвсем малко светлина, тя му е напълно достатъчна. В някои родилни зали в Европа например след раждането на бебето, докато се извършват първите му тестове, светлината е приглушена.


Консултанти: д-р Дарина Банчева, акушер-гинеколог, МЦ „Биочек“, София;
д-р Донка Кънева, акушер-гинеколог, клиника „Борола“, София