Какво представляват контракциите

• от

Вероятно всяка родила вече жена ще ти каже нещо различно, усещанията и прага на поносимост за всяка са съвсем различни. Но има и общи неща, с които е добре да си запозната, когато настъпи времето за раждане.

Вероятно всяка родила вече жена ще ти каже нещо различно, усещанията и прага на поносимост за всяка са съвсем различни.

Но има и общи неща, с които е добре да си запозната, когато настъпи времето за раждане.

Когато запитат бъдещите родилки от какво се боят най-много, втория отговор, след здравето на бебето е относно контракциите. Най-добрият начин да пребориш страховете си е да се информираш максимално добре относно източника на притесненията си.

Обяснени с малко по-медицински език, родилните контракции са неволни регулярни съкращения на маточния мускул, като накрая на раждането преминават в спонтанни напъни, с които плода се изтласква постепенно навън по родовия канал.

Контракциите са свидетелство за начало на родилния процес в комбинация с други - пада слузестата тапа, има изтичане на околоплодни води и други.

Самите контракции трябва да са регулярни и постепенно да се съкращава времето между тях, за да си сигурна, че става въпрос наистина за начало на раждането.

Написани са много научни изследвания относно това, какво точно предизвиква началото на раждането и контракциите. Почти всичките изследователи са на мнение, че организмите на майката и детето са в пълно взаимодействие, за да изпълнят успешно танца на живота.

Малко преди началото на родилния процес плацентата на жената и хипофизната жлеза на бебето започват да отделят специфични вещества, по-специално простагландин (който спомага за изглаждане шийката на матката) и хормона окситоцин, предизвикващи съкращения на маточната мускулатура, тоест въпросните контракции.

По време на бременността шийката на матката е плътно закрита, а с началото на раждането започва нейното разкритие и така постепенно се разширява до 10-12 сантиметра,  за да пропусне бебето.

Вътрематочното налягане по време на контракциите се увеличава, докато обема й намалява, съответно това води до пукане на околоплодния мехур.

Първият, подготвителен период, продължава около дванадесет часа, ако родилката е първескиня. А ако раждането е поредно, то времето им се съкращава на около четири часа.

Какво представляват контракциите През втория период от раждането към контракциите се добавят и напъните. Участват нови групи мускули, които се свиват, за да помогнат на бебето да се изтлакса навън.

Усещанията по време на контракции са различни, много индивидуални.

Често раждащите за първи път чувстват болка и дискомфорт в областта на кръста, след това се усещат в корема и накрая обхващат целия пояс. Болката напомня много на дискомфорта по време на цикъл, така или иначе участват същите групи мускули.

Важното е да намериш комфортна поза, в която контракциите не болят толкова, може да използваш обезболяващия ефект на топлата вода и да влезеш под душа или във вана, или да помолиш партньора си да ти направи масаж.

Едно е сигурно - ако се страхуваш от контракциите, то те със сигурност ще са болезнени, но имай предвид, че женската природа е устроена така, че да ги преодолее и да използва силата им, за да даде нов живот. Освен това, когато е тяхната фаза, в тялото ти се изработват обезболяващи средства. Помага много и правилното дишане.

Обезболяващите и упойките са абсолютно краен вариант, който, носи сериозни рискове за твоето и на бебето здраве.

Запомни, че родилните контракции се разпознават по това, че се редуват между пет и десет минути в начало, докато постепенно зачестяват и самите те траят около десет секунди максимум.

  

Какво представляват Бракстън Хикс контракции?