Какво говорят петънцата по кожата на бебето

от

Какви са най-честите проблеми и как да разпознаваме проблемните петънца и бенки, които имат нужда от постоянно наблюдение. Нормално е бенките да увеличават бавно размерите си с растежа на тялото.
Какво говорят петънцата по кожата

Какво говорят петънцата по кожата

Какви са най-честите проблеми и как да разпознаваме проблемните петънца и бенки, които имаи нужда от постоянно наблюдение. Нормално е бенките да увеличават бавно размерите си с растежа на тялото. Консултация се налага в случаите, когато растежът е бърз, бенката започне да става асиметрична или се появи неравномерност в оцветяването (била е по-бледа и изведнъж става тъмно кафява в рамките на месец-два). Ако започне да кърви спонтанно, без травми, това също е сигнал за посещение при дерматолог.

Вродените невуси или бенки

Те могат да имат различна форма и големина, както и да се разполагат навсякъде по тялото. Особено внимание заслужават гигантските невуси които заемат големи площи, тъй като освен неприятен козметичен проблем, те са свързани и с повишен риск от злокачествено израждане в бъдеще. Наличието на големи бенки по рождение налага проследяване от дерматолог, който ще прецени до каква степен са рискови и през какъв период ще се проследяват. Особени локализации, които изискват повишено внимание при бенките са половите органи, дланите и стъпалата и поднокътните плочки.

Петната тип „кафе с мляко” също се срещат често в детската възраст. Наличието на повече такива петна може да бъде сигнал за наследствено заболяване и да наложи допълнителни изследвания.

Хемангиомите

Те са образувания, които представляват дефект в развитието на съдовете и имат доброкачествен характер. Капилярните хемангиоми са повърхностни червеникави петна, които представляват разширени капиляри и много често стават по-видими при плач и усилие. Те не представляват риск и обикновено изчезват от самосебе си с времето. Големите хемангиоми са плътни торбовидни образувания, които задържат повече кръв и могат да прокървят по-обилно при травма.

Каква е причината за поява на родилни петна и бенки?

Големите хемангиоми в областта на лицето могат да са част от наследствени синдроми и да наложат допълнителни изследвания.

Най-общо може да се каже, че се унаследява типа кожа, Разбира се някои фактори по време на бременността, като стрес, общи заболявания, лекарства, могат да предразположат към някои от тези дефекти в развитието на кожните съдове и пигмента. Има и теории свързващи наличието на бенки с акупунктурните точки и меридиани, с някои участъци свързани с определени периферни нерви, но всички те търпят критики и не са универсални.

В над 98% от случаите причината за повечето родилни петна е неизвестна. Най-често те се появяват случайно. Съществуват голям брой митове и легенди около причините за появата на родилни петна и бенките, но никоя от тези истории не е доказана.

Какво са възможностите за лечение?

По отношение на лечението на хемангиомите има различни становища относно периода, който е благоприятен за корекция. Изисква се индивидуален подход и преценка на ползата и рисковете. Класическо е хирургичното лечение, но все повече намира място и лазерната терапия. Основен проблем и при двата метода е възрастта, която налага използуването на обща анестезия. Същият проблем важи и при лечението на бенките. При хемангиомите съществува и възможност за инжектиране на лекарство в хемангиома, което води до свиването му, но при голям обем съществува риск от системни ефекти.

Профилактиката е от особено значение за този тип проблеми по 2 причини:

1. Спонтанната поява на нови образувания във времето, както и тенденцията за саморазрешаване на част от петната.
2. Дерматологът, в зависимост от развитието на проблема може да определи необходимите срокове за наблюдение, а така също и необходимостта от някаква намеса на даден етап.

Опасно ли е слънцето за кожата?

Единодушно е мнението, че слънчевите изгаряния в детска възраст са с най-висок риск за злокачествени заболявания на кожата в бъдеще.

Слънцето обаче е и нужно за нашето здраве. Скорошно проучване във Великобритания показва, че вследствие на прекомерното предпазване на бебетата от слънчевите лъчи, се е увеличила честотата на рахита при кърмачетата. Ето защо най-важна е фотозащитата. За децата се препоръчват препарати с минерална защита, които действуват на принципа на огледалото и не влизат в химични реакции с кожата. Наличието на бенки не променя препоръките по отношение на фотопротекцията. Епидермисът трябва да се защити от изгаряне както на местата с бенки, така и в останалите зони.

Нужно е да знаеш...

Оглеждай редовно кожата на детето и бенките му. Ако забележиш, че някоя от тях става по-тъмна, е хубаво да се консултираш с дерматолог. Ако малкото има вродена голяма бенка, прави профилактичен преглед на всеки шест месеца. Наблюдението е важно, защото е възможно в някоя от нейните зони бенката да стане злокачествена.

Гигантските бенки с диаметър над 20 см се срещат изключително рядко (1 на 20 000 новородени).

Консултант: д-р Красимир Митков, дерматовенеролог в ДКЦ „Александровска“, Клиника по кожни болести.