Какво е гестационен диабет?

• от

Гестационен диабет се нарича диабетът, който възниква по време на бременност.

Какво е гестационен диабет?

Гестационен диабет се нарича диабетът, който възниква по време на бременност. Той засяга около 4 % от всички бременни жени и обикновено се диагностицира чрез скринингови тестове, направени между  24-та и 28-та гестационни седмици на бременността.

Макар лекарите да не са съвсем сигурни каква точно е причината за гестационен диабет, се вярва, че хормоните от плацентата блокират действието на инсулина при майката.

Това означава, че оргазнизмът й започва да се нуждае от повече инсулин, а понякога панкреасът не може да произведе достатъчно, за да пренесе захарта от кръвта в клетките и да ги снабди с енергия. От друга страна кръвта на майката съдържа високо ниво на глюкоза, която може да премине през плацентата и да даде на бебето високо ниво на захар в кръвта.

Какво е гестационен диабет?В отговор, панкреасът на бебето започва да произвежда допълнително количество инсулин, за да пренесе захарта от кръвта в клетките и да ги снабди с енергия. Когато панкреасът не може да се справи, допълнителното количество захар се трупа върху бебето като запас от мазнини и това може да доведе до здравословни проблеми за нероденото дете. Наред с другите усложнения, децата и майките - диабетици са застрашени от риск за анормално развитие на плода и бременността, преждевременно раждане и проблеми с дишането.

Ако лекарят ти постави диагноза гестационен диабет, вероятно ще ти бъде предписан план на лечение, който да установи контрол върху нивото на глюкозата. Това означава промяна в хранителния режим, физическата активност и контрол на теглото.

В повечето случаи гестационният диабет отшумява след раждането.

Но има жени, при които заболяването се появява и при следващата бременност и много вероятно е да развият диабет в по-късна възраст. Други жени с открит по време на бременността гестационен диабет, може вече да са имали диабет преди това. В тези случаи, заболяването не изчезва след раждането.