Епизиотомия при раждане - що е то и кога се налага?

от 2

Интересувам се кога се налага епизиотомия при раждане и болезнена ли е процедурата?

Интересувам се кога се налага епизиотомия при раждане и болезнена ли е процедурата? Ана Благоева, Кюстендил

Епизиотомията представлява хирургическа интервенция, при която в пика на контракция се прави малък разрез на влагалищната стена и мускулите на тазовото дъно.

При жените, които раждат за първи път, това често срещана практика. Предварително можеш да се поинтересуваш как стоят нещата в болницата, в която си решила да раждаш.

Разбира се, епизиотомията се прилага, когато действително е необходима (обикновено когато бебето е с по-голяма глава, намира се в респираторен дистрес или за да се избегне използването на форцепс).

Методът се прилага също така при недоносени бебета, при седалищно предлежание, асистирано раждане, слаб контрол върху напъните или при не много разтеглива кожа на перинеума.

При всички случаи целта е да облекчи натиска върху тазовото дъно и да направи по-лесно прорязването и раждането на предлежащата част. Освен това така се предотвратява възможността за неконтролирани разкъсвания.

Макар да звучи стряскащо, интервенцията не е болезнена и е безопасна, така че това не бива да те тревожи. Може да се използва локален анестетик, но дори и без него няма да усетиш болка, тъй като притиснатите от главата на бебето тъкани са толкова изтръпнали, че те тушират болезнените усещания.

В определени случаи епизиотомията може да ускори и значително да улесни родилния процес, както и да намали риска от разкъсвания. Освен това щади перинеума и предпазва от преразтягане на мускулите на пикочния мехур и тазовото дъно, осигурява добър тонус за влагалищните стени, което е важно за половия живот.

епизиотомияВъзстановяването на тъканите след епизиотомия се прави послойно, като целта е да се възстанови максимално анатомично и обикновено се използват резорбируеми конци, които не се налага да се свалят по-късно.

Няколко дни след епизиотомията вероятно ще изпитваш дискомфорт, а сядането ще е болезнено, но това е нормално и скоро ще отмине.

Необходими са около 3-4 седмици за пълното зарастване на раната. През това време е важно да спазваш стриктна хигиена на чувствителното място, като това изключва и половите контакти през периода на възстановяване.

Помни, че както при всяка друга медицинска процедура и манипулация, винаги има време и място да се обсъдят възможните варианти и решения – най-добре е това да стане предварително. Ето защо е желателно да си наясно с правата си като пациент, и да бъдеш информирана относно интервенциите, които ти се правят – какво представляват, защо са необходими, има ли алтернативи и т. н.

НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ:
Раждане с епизиотомия>>>

Последици, рискове и възстановяване след епизиотомия>>>

Консултант: д-р Пламен Миков, акушер-гинеколог, София