Как ще изглежда като възрастен бебето?

от

С трепет очакваш малкото ти да се роди и си страшно любопитна на кого ли ще прилича. Може ли предварително да се отгатне как ще изглежда като възрастен това сладко малко вързопче?
Как ще изглежда като възрастен бебето?

Как ще изглежда като възрастен бебето?

С трепет очакваш малкото ти да се роди и си страшно любопитна на кого ли ще прилича. Може ли предварително да се отгатне как ще изглежда като възрастен това сладко малко вързопче?

Бебето ти има очите на баща си и усмивката на баба? Брадичката му е досущ като на дядо, а трапчинките си е взело от вуйчо? Всички около теб се надпреварват да сравняват новороденото със себе си, вадят стари снимки като веществени доказателства и спорят за „авторски права“ върху косата/ носа/ ушите му. На теб оставят единствено въпроса: къде съм аз в цялата история? :)
Имай малко търпение - гените имат свое мнение по въпроса, а с годините чертите се променят. Ето защо и как...

Виновниците за пола

Полът на детето се определя в момента, в който сперматозоидът проникне в яйцеклетката. Всяка женска яйцеклетка съдържа само Х-хромозоми. При бащата половината сперматозоиди са с Х-хромозоми, а другите – с У-хромозоми. Ако яйцеклетката се оплоди от сперматозоид с Х-хромозома, ще се роди момиченце, а при У-хромозома ще очакваш момче. Казано иначе, хромозомите, определящи момиче са ХХ, а момче – ХУ.
Гените чертаят характеристиките на външността и особеностите на новороденото. Имай предвид, че освен упоменатите вече двуполови хромозоми, малкото наследява по още 22 соматични хромозоми от мама и тате (по един набор от всеки родител, тоест общо 46 хромозоми). Точно те определят ръста, темпа на развитие, цвета на очите, косата и кожата, формата на носа.

Шифърът на златните къдрици

Какъв цвят ще са косите на детето ти? Основното правило гласи: при родители блондини детето ще е по-скоро русо. Колкото повече хора със светли коси имате в рода си, толкова по-голяма е вероятността детето да наследи цвета на косите им. Същото се отнася и за брюнетите, и за червенокосите. Ако родителите се отнасят към различни етнически групи (например майка полякиня и баща кубинец), то се подготви за изненади.
По-рано учените са смятали, че ако единият от родителите е брюнет, а другият – риж или рус, то и потомството ще е тъмнокосо, тъй като тъмният цвят е доминиращ. Днес вече знаем, че в такова семейство може да се роди и рижо дете или блондин/ка. Генът на светлите коси винаги е рецесивен, а светлокосо дете може да се роди, ако всеки от родителите носи по един рецесивен ген.

Въпросът с килограмите

Ще стане ли пълното детенце затлъстял възрастен? Това е малко вероятно, ако от ранна възраст е физически активно и се храни здравословно. Учените са доказали, че теглото на човек зависи от едва 40% от генетичния набор. Останалите 60% се определят от действията и личния пример на родителите. Затова дори ако през по- голямата част от живота си повечето ти роднини са се борили с излишните килограми, не се настройвай, че същата участ ще грози и детето ти. Помогни на малкото да расте здраво и атлетично като установиш подходящи правила и навици за хранене и го научиш да обича движението и спорта. Още по-добре е, ако и самата ти даваш пример на детето със здравословен начин на живот.

Синеоко или чернооко?

Повечето деца се раждат със светлосини или сиви очи, но докато малките порастват, цветът на „огледалото на душата” им често се променя. Болшинството от клетките, съдържащи цветен пигмент, се развиват и концентрират в ирисите на очите през цялата първа година от живота на детето. Затова е трудно да се определи какъв ще е окончателния цвят на очите дори на 10-месечна възраст.

Всичко за трапчинките!

Ще има ли детето ти лунички, трапчинки на бузите или върху брадичката си зависи от това колко често се срещат тези особености върху лицата на твоите роднини. Предварително е трудно да се определи (също както пола на малкото). Двойната брадичка по-често се среща при момчетата. А прелестните трапчинки върху страните (които така те умиляват) могат с възрастта да станат едва забележими или напълно да изчезнат.

На косъм от оплешивяване

За да отгатнеш дали синът ти ще загуби косата си след време, обърни особено внимание на дядо му по майчина линия (тоест на твоя баща). Ако той е плешив, уви, вероятността за това при момчето ти е голяма. При 73-75% от възрастните случаите със загуба на коса се наследяват по майчина линия, 20% по бащина, а 5-7% от плешивите хора са първият случай в рода си. Защо? Типично мъжко явление като оплешивяването се предава по наследствените Х-хромозоми. Казано иначе, ако бащата на майката е плешив, тези гени се предават през дъщеря му.

Защо братята и сестрите си приличат?

Приблизително половината от гените на твоето дете са идентични с гените на другите ти деца. Но новороденото може и изобщо да не прилича на брат или сестра си. Това означава, че идентичните гени с останалите деца от семейството са по- малко от 50%. Защо е така? В процеса на делене на половите клетки хромозомите могат да се кръстосат, а гените да мутират, създавайки нов, различен генетичен материал.

Въпрос на височина или?

Ще порасне ли детето ти високо като татко си или ще е дребничко като теб? А може би ще е средно на ръст? Разбира се, при високи родители вероятността за миньонче в рода е минимална. При двама невисоки родители пък може да се роди дете с ръст над средния. Върху този параметър съществено влияе и обкръжаващата среда – например непълноценното хранене и пушенето могат да доведат до задържане на ръста.