Как се развива вестибуларният апарат при детето?

от

Тази на пръв поглед сложна тема се оказва много любопитна. Ето някои факти за вестибуларната система, над които човек рядко се замисля...
Как се развива вестибуларният апарат при детето?

Как се развива вестибуларният апарат при детето?

Тази на пръв поглед сложна тема се оказва много любопитна. Ето някои факти за вестибуларната система, над които човек рядко се замисля...

Защо децата обичат да се люлеят?

През 9-те месеца на бременността бебето се движи в околоплодната течност и постоянно променя положението на тялото си. А когато се роди, то се успокоява и заспива, полюшвано в креватчето си или в нежната прегръдка на мама, танцуваща своя бавен танц. Това го кара да се чувства сигурно, както преди - в майчината утроба. Този стремеж за люлеене ще се запази през целия му живот – има ли мъник, който да не обича люлките, въртележките и всичко, което се движи?

Бебетата се заливат от смях, когато татко ги подхвърля във въздуха и могат с часове да се въртят в кръг, докато пълзят или проходят. Но дори порасналите деца запазват стремежа си към тези приятни занимания, като мечтаят да полегнат в някой хамак или да се отпуснат на люлеещия се стол. А увеселителните паркове са пълни с атракциони, от които ни се завива свят. Но въпреки това ни харесва...

Всъщност всичко това е една полезна тренировка за вестибуларния апарат на детето. Тя му носи едновременно успокоение, чувство за сигурност, но и удоволствие. Причината за това може да се търси в аналогията с малките маймунчета, които се закрепват за козината на майка си, докато тя прескача от клон на клон, като през това време те се люлеят на гърба й. Друго обяснение е лекото замайване, което се получава при въртенето или подхвърлянето, но без да предизвиква силен световъртеж, а само приятно чувство за контрол над вестибуларната система.

Защо децата падат често и все тичат?

Преди да проходи детето се опитва да се закрепи на краката си, като използва за опора мебелите и всичко наоколо. Постепенно прави първите си самостоятелни крачки и това му носи много радост – за пръв път може да се придвижва в пространството само! Но до третата годинка то сякаш повече тича, отколкото ходи, и го прави с тяло, приведено напред, тъй като центърът на тежестта му е изместен.

Мъничето се клатушка, често пада и се блъска, докато усъвършенства уменията си. Истината е, че те се придобиват с редовни тренировки. И малкото човече е заето всекидневно точно с това - да тренира.

С времето походката на детето става по-уверена и стабилна и това е едно сериозно постижение за него. Можеш да му помогнеш, като му осигуриш достатъчно свободно пространство.

Защо на едни им прилошава, а на други – не?

Докато е малко, детето е по-чувствително и може да получава неприятни симптоми например в колата по време на път. В същото време обаче има и деца, които часове наред могат да подлагат на изпитания вестибуларния си апарат, без да получат никакви оплаквания. Това е така, защото чувствителността на вестибуларния апарат е индивидуална. Има хора, които се раждат с устойчив анализатор и понасят по-лесно дори сериозните дразнения и други, които имат по-слаб апарат.
По-често с по-чувствителен вестибуларен апарат са момичетата – при тях по-често се среща т. нар. морска болест с вегетативна симптоматика като: гадене, повръщане, сърцебиене, виене на свят и пр.

Кое може да навреди на вестибуларния апарат?

Прекомерните дразнения на вестибуларната система по правило не водят до нарушаване на нейното функциониране. Те единствено могат да предизвикат временни реакции като световъртеж, гадене и дори повръщане, но отминават бързо. Особено опасни обаче са всички видове травми на главата, инфекциите на ушите, повтарящите се инфекции на гърлото, които могат да увредят вестибуларната система трайно.

Вестибуларната система е много сложна. Тя отговаря за равновесието на тялото и придвижването му в пространството.

Бебето се ражда със завършено структурно вътрешно ухо, т. е. вестибуларната му система е в завършен вид. Развитието на вътрешното ухо е точно такова, каквото е и при възрастните. Отличава се единствено по анатомичните си особености и възможността за проникване на инфекция от вътрешното ухо към мозъка е по-лесно.

Може би има проблем...

Ако до годинка и 3 месеца детето не е проходило и не прави опити да се движи в пространството, е необходимо да се направи консултация с лекар, за да се установят причините за това.

За наличието на проблем с вестибуларния апарат може да се съди по състоянието на слуховия анализатор, тъй като това е една и съща система и увреждането на вестибуларния апарат почти винаги се съчетава с проблеми със слуха. Затова при малките деца е изключително важно да се следи дали слухът е наред и обикновено той е показател за състоянието на вестибуларната система.

Вроден нистагъм - някои малки деца се раждат с „игра на очите“. В повечето случаи той преминава с израстването на детето, но ако остане за повече от година, мъникът трябва да мине през необходимите прегледи от отоневролог и невролог.

Как се тренира вестибуларната система?

При по-големите деца и възрастните вестибуларните рефлекси вече са утвърдени и добре развити и децата свикват дори със свръхнатоварване на вестибуларната система. Това помага на децата да могат да карат кънки, скейтборд, ски, сноуборд. Под формата на игра всъщност те заучават рефлексите си до степен да изпитат удоволствие от перфектната работа на вестибуларния си апарат.

Игри за развитие вестибуларната система

Всички игри, които са свързани с приятно въртене за децата, са не само забавни, но и полезни за развитието им.

* Иди си, ела си!
Постави детето на коленете си по гръб, хвани го за ръцете и го приближавай и отдалечавай от себе си, докато му казваш:
Иди си, ела си,
да ядеш каша,
да станеш наша,
да пораснеш голяма,
колкото мама!
Тази игра със сигурност ще хареса на бебето, което ще те дари с най-чаровната си усмивка:).

* Дий, конче!
Постави мъничето седнало върху коляното ти с лице към теб, хвани го добре през кръста, и докато го подрускваш, му казвай:
Дий, дий, Конче,
Конче-Вихрогонче...!

* Скок, подскок!
При тази игра детето отново е на коляното ти, но само подскача, докато го придържаш под мишниците и му казваш:
Скок-скок-скок- хвъъъъррррр!
...и заедно „изхвърчате“ във въздуха.

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Димитър Чапкънов