Как се разпределят килограмите през бременността?

от

Какво трябва да знаете за неизбежното покачване на килограмите през 9-те месеца?

Как се разпределят килограмите през бременността?

Как се разпределят килограмите през бременността?

Какво трябва да знаете за неизбежното покачване на килограмите през 9-те месеца?

Стъпка по стъпка

През първите 2-3 месеца, когато майката и бебето се приспособяват един към друг, бременната жена почти не променя теглото си (ако все пак се про- мени, то е не повече от 1-2 кг). Също така в този период може да те безпокои гадене и повръщане, което често има обратен ефект спрямо килограмите – вместо да качиш, може и да свалиш.

Основните промени започват да се случват от 28 г.с., когато седмичното покачване е средно 250-300 г. Ако покачването е повече, може да е сигнал за проблем, като, разбира се, това не е задължително.

Правила и норми

Счита се, че за 9-те месеца бъдещата мама би трябвало да добави 10-12 кг към теглото си.

Приема се, че от 30 г.с. на бременността теглото на жената се увеличава с около 50 грама на ден, 300-400 грама на седмица и не повече от 2 кг на месец.

Лекарят също така би ти казал, че в последните три месеца от бременността седмичното наддаване не бива да надвишава 22 г на всеки 10 см височина. Това ще рече, че ако си висока 150 см, можеш да качиш 330 г на седмица. Ако си висока 160 см – 352 г, а при височина 180 см – 400 г.

Ако теглото на бъдещата мама преди бременността е било по-ниско от нормата, тя има право да качи повече. И, обратното, ако е била с повече килограми, разумно е да прибави по-малко. Това може да се случи, като промени храненето си – добре е да даде предпочитание на плодовете, зеленчуците, продуктите съдържащи белтъчини.

Излишните килограми

Излишните килограми към теглото може да зависят от различни обстоятелства: теглото на бебето (мъничето може да е голямо), количеството на мастната тъкан (увеличаване на теглото при начален дефицит), околоплодните води (в случай на многоводие) и тъканната течност (ако течността в тялото се задържа). Ако първите две обстоятелства са нормални, то последните са проблем.

 • Многоводието може да се появи при многоплодна бременност, диабет, резус-конфликт.
 • Задържането на течности в организма – това може да бъде изходната точка, от която започват редица усложнения. Прекалено интензивното покачване на теглото, което обикновено се съпровожда със скрити отоци, води до гестоза (събирателно понятие за специфични заболявания през бременността).

Диета… за бебето?!

Да повлияеш на теглото на бебето като ограничиш яденето е невъзможно. Без значение от строгостта на диетата на мама, то ще си вземе каквото му трябва и съвсем скоро ще се появи на този свят с нормално тегло. От ограниченията в хране нето просто ти няма да наддаваш. Освен това, ако се откажеш от пълноценното хранене, може да се появи анемия – болест, при която в кръвта се снижава съдържанието на хемоглобин, а това се отразява в негативен план на доставката на кислород към органите и тъканите.

От какво зависи теглото

Колко килограма ще качиш, зависи от много неща.

 • Възраст: колкото годините на жената са повече, толкова склонността към пълнеене е поголяма.
 • Изходно тегло: колкото по-голям е първоначалният дефицит, толкова повече килограми ще се прибавят.
 • Загуба на килограми от неразположения като гадене и повръщане: организмът ще се опита да компенсира загубата на килограми.
 • Склонности: има ли жената склонност към пълнеене или отслабване.
 • Размер на бебето: майката на по-голямо бебе (повече от 4 кг) има право да наддаде повече, отколкото в случаите, когато очаква по-малко дете.
 • Повишен апетит: неудържимото желание да се храниш води до излишни килограми.

ЛЮБОПИТНО

Ако си качила 10-12 кг през бременността, родила си бебе 3 кг и 300 г, как всъщност се разпределят килограмите, къде отиват те?
Ето къде :
 • бебе – 3300 г
 • матка – 900 г
 • плацента – 400 г
 • околоплодни води – 900 г
 • увеличение на обема циркулираща кръв – 1200 г
 • млечни жлези – 500 г
 • мастна тъкан – 2200 г
 • тъканна течност – 2700 г
Да смятаме ли? Общо се получава 12 100 г.
Е, сега вече знаеш как се разпределят килограмите.