Как се променят гърдите през бременността?

• от

Знаеш, че гърдите ти ще се променят по време на бременността. Но знаеш ли точно какво промени те очакват? Събрахме за теб цялата полезна информация, която ще ти помогне да се грижиш за своите „разцъфнали” гърди по време на бременността и след раждането.
Как се променят гърдите през бременността?

Как се променят гърдите през бременността?

Знаеш, че гърдите ти ще се променят по време на бременността. Но знаеш ли точно какво промени те очакват? Събрахме за теб цялата полезна информация, която ще ти помогне да се грижиш за своите „разцъфнали” гърди по време на бременността и след раждането.

ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Стават по-големи

Навярно още в първия триместър ще усетиш, че любимият ти сутиен те стяга. Да, така е – бюстът ти магически е нараснал :). Това се дължи на редица „бременни” хормони, които подготвят гърдите ти за предстоящото кърмене.

Напрегнати и чувствителни

Леката болезненост е нещо нормално, макар и неприятно. Би трябвало с напредването на бременността дискомфортът да намалява. Първата стъпка е да си вземеш нов удобен сутиен, който да поддържа гърдите и да е от мека естествена материя. Прекалено чувствителните зърна можеш да успокоиш с памучни подплънки за гърди. А в края на бременността – да третираш зърната и ареолата с крем на ланолинова основа.

Усещаш изтичане на коластра

Не се случва при всички жени и няма пряка връзка със способността ти да кърмиш след това. И тук можеш да използваш подплънки за кърмачки, като следиш да ги сменяш често.

СЛЕД РАЖДАНЕТО

Млякото идва

Първите няколко часа след раждането надали ще усетиш някакви съществени промени в гърдите си. Но коластрата ще е вече там, така че спокойно можеш да сложиш бебчето на гърда, веднага след като се появи на бял свят. Слизането на т.нар. „преходно мляко” ще усетиш между 3-5 ден, а може и няколко дни по-късно. Дотогава е важно да слагаш бебчето на гърда или да цедиш кърмата (ако сте разделени). Гърдите ти ще станат малко по-големи, по-топли и леко препълнени. Важно е да следиш да не стават горещи, болезнени или втвърдени.

Изглеждат по-различни

Бременността неминуемо е оставила своя отпечатък върху бюста ти. Но пък можеш да си горда със себе си, че твоето бебче расте и наддава, благодарение на твоето майчино мляко. Ако след време го отбиеш бавно и плавно, има всички шансове бюстът ти да възвърне (или поне да се доближи) до предишната си форма.

  • Как да избереш подходящ сутиен за кърмачки?

1. Кога да го купиш? Можеш да го вземеш още в края на бременността (след 36-37 г.с.). Добра идея е да избереш сутиен с тристепенно закопчаване. Така, когато подгръдната ти обиколка намалее след раждането, няма да се налага да избираш нов. От друга страна в първите дни от кърменето, гърдите ти може леко да нараснат, така че остави лек аванс при избора на номер на чашката.

2. Колко сутиена са ти нужни? Минимум два, максимум – колкото ти пожелаеш. Добрата новина е, че сутиените за кърмачки вече са красиви, секси и удобни :).

3. Удобен ли е за използване Важно е чашката да се сваля и закача лесно и бързо. Ако успяваш да го направиш с една ръка, е още по-удобно, защото другата най-вероятно ще заета с бебчо. Предпочитай естествени материи и дори чашката да е дантелена, нека вътрешното покритие да е памучно.

4. Със или без банели? Вярно е, че сутиените с банел повдигат бюста и го правят да изглежда по-стегнат, но пък е възможно да се притисне някой участък от гърдата и това да доведе до неприятно запушване на млечен канал.

5. Колко често да го носиш? Някои жени се чувстват комфортно само със сутиен, други – предпочитат да оставят гърдите си по-често на въздух, особено през първите дни на кърменето.

Нужно е да знаеш…

Промяната във формата на гърдите не зависи от кърменето, както и успешното кърмене не се влияе от големината и формата на бюста.

Ако се надяваш, че ще запазиш добрата на форма на гърдите, отказвайки се от кърменето, няма да ти се отдаде, защото промените са настъпили още по време на бременността.

Жлезистата тъкан (която отговаря за производството на кърма) в гърдите ти е изместила мастната (която определя големината на бюста).

Ако не кърмиш или отбиеш скоро и рязко, гърдите ти трудно ще възвърнат предишната си форма. При естественото отбиване нещата протичат постепенно и няма риск от обезформяне.