Как расте нероденото ви бебе седмица по седмица?

• от

Вижте и разберете за невероятните промени, които вие и вашето бебе ще изживеете през деветте месеца.

Как расте нероденото ви бебе седмица по седмица?

Как расте нероденото ви бебе седмица по седмица?

ЗАЧЕВАНЕ

За да достигнат заветната цел, сперматозоидите преминават през влагалището с невероятната скорост от цели 500 см в секунда. Само един сперматозоид от над 250 милиона ще има щастието и честта да стигне до яйцеклетката първи и да успее да я оплоди. В момента на зачеването външната мембрана на яйцеклетката блокира опитите на останалите сперматозоиди да проникнат. Новият живот във вас започва.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Оплодената яйцеклетка се придвижва по фалопиевата тръба и се имплантира в лигавицата на матката. Химически сигнали спират месечния ви цикъл 7 дни след зачеването.

СЕДМИЦИ 0-5

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ Бързи и невероятни промени се случват с малкия зародиш. Започва органогенезата – оформят се основните органи, като бели дробове, сърце, мозък, бъбреци, черен дроб.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Може да станете прекалено емоционална и да изпитате първите признаци на сутрешното прилошаване. На този етап непременно започнете да пиете фолиева киселена, защото тя е важен и необходим компонент за правилното мозъчно развитие на ембриона.

СЕДМИЦИ 6-8

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ Вашето неродено бебе е вече цели 16 мм дълго – не по-голямо от едно зърно кафе. На някои от най-добрия клас ехографски апарати ще можете да видите и първите движения на ембриончето.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Вече забелязвате покачването на килограми. Важно е да не хапвате за двама, но да си изготвите добре балансирана диета, богата на витамини и минерали. Не забравяйте да си набавяте достатъчно желязо, защото нарасналата колкото портокал матка има нужда от по-голямо кръвоснабдяване.

СЕДМИЦИ 9-10

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒През тези седмици започва да проличава полът на мъничето. Развиват се скелетът, костите, ноктите. Вече официално можете да наречете своето неродено бебе плод, вместо ембрион. То излиза от сферичната форма, наподобяваща бобово зърно. Оформят се зачатъците, от които ще се развият крайниците и вратлето.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Бюстът ви видно се е увеличил. Най-вероятно ще започнете да чувствате, че гърдите ви натежават. Сега е времето да се сдобиете с удобен сутиен за бременни, който ще поддържа правилно бюста по време на бременността. Може да започнете да изпитвате неутолим глад през цялото време. Ще ти трябва малко време да свикнете с новото положение.

СЕДМИЦИ 11-12

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ Нероденото ви бебе е вече с големината на синя слива. Появяват се първите зачатъци на коса, а скелетът и костите заздравяват. Органогенезата е приключила и сега плодът ще расте предимно на големина и тегло.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Матката е нараснала колкото големината на грейпфрут и се вдигнала над срамната кост. Това ще ви кара често да посещавате тоалетната не само през деня, но и през нощта. Увеличеният поток на кръв пък ще е виновникът да ви обливат горещи и студени вълни.

СЕДМИЦИ 13-16

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ Дошло е времето вашето мъниче да разкрие своя пол. То тежи около 200 грама. Предстои му вече да расте предимно на ръст и тегло. Започва да придобива все нови и нови умения: може да смуче палеца си, да преглъща, започват първите уроци по дишане. Миглите и веждите са вече видими. Черният дроб и другите органи започват да произвеждат течности. Личицето е придобило основните отличителни черти.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Имате шанса да попаднете в златния период на бременността. Сутрешното прилошаване е вече зад гърба ви, енергията ви се завръща, настроението ви се подобрява, сексуалното желание се възражда. Хората около вас забелязват, че се разхубавявате.

СЕДМИЦИ 17-20

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ В този период за първи път ще усетите движенията на бебето. В началото може да имате чувството за бълбукащи балончета или летящи пеперуди в корема си. Ако по-често пиете кафе, то ще преминава през плацентата и ще предизвиква по-голяма активност на плода. Вашето бебе вече има уникални пръстови отпечатъци.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Матката е колкото големината на пъпеш. Тя е достигналата нивото на пъпа. Вече имате малко коремче. Кожата в тази област започва да се разтяга и е възможно да изпитвате лек гъдел.

СЕДМИЦИ 21-24

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ Ако бебето ви се роди преждевременно сега, има сравнително голям шанс да оцелее извън утробата ви. Вече е започнало да складира подкожна мастна тъкан, за да му у достатъчно топло, когато се роди. Вашето бебе тежи около 500 грама и е с ръст 25 см. Предстои му да порасне двойно на дължина.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ На този етап започват нови неразположения – болки в кръста, болки в краката, подути глезени, вагинално. течение. За съжаление, с нарастване на плода, положението най-вероятно ще се влошава.

СЕДМИЦИ 25-28

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ Плодът става чувствителен на звуци и светлини извън утробата. Възможно е дори да го предизвикате да ви ритне, ако насочите ярко фенерче към корема си. Нервната система е добре развита. Появяват се зъбните зародиши.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Гърдите ви най-вероятно ще започнат да отделят коластра. Не ги изцеждайте на този етап, защото това ще увеличи произвеждането на още коластра. На този етап навярно вече ще се чувствате уверена да купите първата дрешка, количката, леглото.

СЕДМИЦИ 29-32

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ Вашето бебе вече се подготвя за раждането. То е натрупало достатъчно подкожна мастна тъкан. Имунната му система е силна. Досега през плацентата сте му предавали вашите антитела и ще продължите да го правите и след раждането, чрез кърмата.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Придвижването вече се оказва доста трудно начинание. Внимавай с вземането на вана и избягвайте честите пътувания с обществен транспорт. Движенията на бебето се увеличават, защото то все още има достатъчно място в утробата ви за гимнастика.

СЕДМИЦИ 33-36

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ На този етап повечето бебета се обръщат с главата надолу. Рано или късно и вашето бебе ще заеме препоръчителното главично разположение. То тежи вече около 2 килограма и 500 грама. Ако се роди сега, има отличен шанс да оцелее, но ще има проблеми със самостоятелното дишане, защото белите му дробове не са все още напълно развити.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Самата вие може да изпитвате затруднения с дишането, защото бебето притиска диафрагмата ви. Навярно бъдещият татко няма да пропусне да ви каже, че имате „патешка“ походка. Вероятно ще ви бъди трудно да спите добре през нощта.

СЕДМИЦИ 37-40

ВАШЕТО БЕБЕ ⇒ Вашето неродено бебе е вече готово да се появи на бял свят. Предстартовото броене започва. Терминът ви е ориентировъчен, така че предвидете 2 седмици в плюс и минус. Белите дробове на бебето са готови за действие, слухът му е напълно развит, а зрението ще продължи да се развива и след раждането.

ВАШЕТО ТЯЛО ⇒ Тялото ви се е подготвя за раждането. Навярно сте нетърпелива да се запознаете най-сетне с малкото човече. Възможно е да се появят лъжливи контракции, които отминават. Ако ви станат регулярни и начесто обаче, време е за родилния дом и за първата среща с вашето бебе.

Аз съм тук... Здравей, мамо!

Вие сте чакала толкова дълго за тази ваша среща. Вашето бебе е при вас. И като че ли вече ви познава – гласът ви, мирисът ви, ударите на сърцето са му толкова познати. И се чувства прекрасно в прегръдките ви.

Звуци и гледки...

Изследвания показват, че бебето може да чува звуци, идващи извън утробата, като музика, гласове, шумове, най-рано от 16-та гестационна седмица, макар на този етап структурата на ухото да не е напълно завършена. Това става едва през 24-та седмица.
Вашият глас ще е най-силният звук, който ще долавя бебето, защото той се предава до матката чрез тялото ви. Очите остават затворени до 26 седмица, но това не пречи на бебето да е чувствително към светлина. След раждането новороденото може да фокусира предмети на около 25 см. Това е приблизително разстояние между вашето и неговото лице по време на кърменето.

Консултант: д-р Таня Тимева, акушергинеколог, медицински директор на АГ болница „Д-р Щерев“, София