Как расте бебето? Какво да очаквате?

от

Всяко бебе има свой индивидуален темп на растеж, но все пак съществуват ориентировъчни стойности, извън които детето заслужава специално внимание. Разберете как расте бебето и какво да очаквате.

Темповете на растеж на детето се определят от способността на хипофизата да произвежда в нужното количество хормона на растежа, отговарящ за ръста и правилното развитие на скелета и мускулната тъкан.

Най-много хормон на растежа се освобождава през нощта, по време на сън. Първите признаци за недостиг на този важен хормон се проявяват още на 2-3 години, когато децата започват забележимо да изостават в ръста от своите връстници.

Какво да очаквате...

При раждането: Здравото и износено новородено е дълго средно 50 см и тежи около 3 330 г. Момченцата имат обиколка на главата 35 см, а момиченцата 34 см.

От раждането до 4-я ден: Бебето ще изгуби от 5 до 10 % от теглото си, заради течностите, които ще изхвърли от тялото си под формата на урина и изпражнения.

От 5-я ден до 3-я месец: В този период децата наддават средно около 200 грама на седмица и възвръщат първоначалното си тегло на втората седмица след раждането. Бум в растежа се случва при повечето деца около 3-та седмица и след това отново на 6-та седмица, сочат наблюденията на педиатрите. В идеалния случай кърменото бебе ще наддаде около 1 кг. - 1кг и 200 грама за първия месец, като след това леко ще намали този темп в следващите два месеца.

От 3-я до 6-я месец: Бебето ще увеличава теглото си с около 250 грама на две седмици, като на 6 месеца се очаква то да удвои рожденото си тегло и да се издължи с 15 см.

От 7-я до 12-я месец: Бебето ще продължи да наддава приблизително по 500 грама на месец. По-подвижните деца в този период, когато започват да се търкалят, седят и лазят, може да дръпнат по-чувствително на височина отколкото в килограмите. На първия си рожден ден дедето се очаква да е пораснало 25 см и да е утроило рождените си килограми. Обиколката на главата му е с около 10 см по-голяма.

След първата година: Детето чувствително ще забави движението на килограмите и сантиметрите, затова и педиатърът по-рядко ще ги регистрира (през 2-3 или 6 месеца). До втората си година то би трябвало да прибавя приблизително по 200-250 грама към теглото си на месец и да се издължи с още 10 см.

След втората година: До третата си годинка детето би трябвало да прибави към височината си още 7-8 см и да учетвори теглото си като качи около 1 кг. - 1кг и половина за целия период. Към този момент педиатърът би могъл да прогнозира според развитието на детето какъв ръст би могло да достигне като голям човек при оптимално стечение на всички фактори.

Как храненето влияе на растежа ?

Гените са най-важният фактор за растежа на детето ти, но генетичният потенциал не би могъл да бъде постигнат без балансиран и пълноценен хранителен режим, който да осигури жизненоважните за детския организъм витамини.

Затова:

 • кърмете детето си поне 6 месеца
 • започнете захранването със зърнени, безглутенови каши и зеленчукови пюрета след 5-6 месец, когато се увеличават съществено хранителните нужди на бебето.
 • между 8-10 месец включете в менюто на бебето месо и жълтък, които да отговорят на завишените нужди от белтъчини, основен материал за изграждането на нови тъкани. Предложете на детето и плодове, които да внесат разнообразие от минерали и да помогнат за правилния обмен на веществата.
 • След 1 годинка менюто на детето трябва да е разнообразно като му се предлагате поне четири пъти месо, един път риба и всеки ден плодове, зеленчуци и млечни продукти. Използвайте повече пресни, а не преработени храни , които съдържан в голям процент сол или захар. Ориентирайте се към пълнозърнестия хляб и избягвайте тестените изделия с високо съдържание на захар, които не носят полезни вещества за растежа на детето.

Причини за проблеми с растежа при децата:

 • усложнения по време на бременността;
 • инфекция;
 • хормонални проблеми;
 • алергия;
 • хронично заболяване (като диабет например);
 • генетично заболяване;
 • проблеми с метаболизма.
Трябва да знаете...
Още в ранната бебешка възраст педиатрите препоръчват да се дава допълнително витамин D, който е важен за растежа на костите и превенция на рахита, особено ако детето е родено в зимните месеци.

Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър, Болница „Вита“, София