Как да се справим с коликите на бебето?

• от 1

Коликите се появяват през първите няколко седмици (обикновено около третата) и продължават 3 до 4 месеца при бебето.

Коликите се появяват през първите няколко седмици (обикновено около третата) и продължават 3 до 4 месеца при бебето.

Най-често техният пик е между 8-та и 12-та седмица от раждането на бебето. Обикновено отшумяват след 4-тия месец, но има деца при които продължават чак до първата им годинка.

Как да се справим с коликите на бебето?

Според различните теории коликите могат да се дължат на много фактори. А сигурен лек за болезнените спазми е единствено... времето.

Все пак, ако се притесняваш, че плачът и липсата на сън са необичайно много, дори и при сериозния дискомфорт, който изпитва мъничето, непременно се консултирай с педиатър и заведи бебето на преглед.

Не опитвай неудобни за теб пози при хранене с цел да предотвратиш поемането на повече въздух от детето. Това зависи само от регулацията на отваряне и затваряне на неговата носоглътка. А тя е различна при всяко едно дете и няма как да й повлияеш. Дори специалните биберони и шишета против колики не винаги са ефикасни.

Опитай да си водиш дневник, в който да записваш кога и колко плаче малкото ти и какво го успокоява.

Това ще ти помогне по-лесно да установиш кое му действа добре. И най-важното: колкото и да ти е трудно, старай се да запазиш спокойствие – твоето умно бебе усеща, когато си стресирана или изнервена.

10 златни правила

1. Винаги изчаквай малкото да се оригне след хранене – подръж го изправено няколко минутки, след като си го накърмила.

2. За да успокоиш бебчето, обърни го по коремче върху скута си, коленете си или върху леглото и нежно масажирай гръбчето му.

3. Увий мъничето добре в пеленка или одеялце, така че коремчето му да се затопли.

4. Разхождай се, като гушкаш новороденото с лице към себе си. Използвай кенгуру или слинг или просто го поноси на ръце из стаята.

5. Ритмичните движения ще му действат успокояващо. Една разходка с колата или в детската количка може да се отразят изненадващо добре.

5. Опитай се да масажираш коремчето на бебето с кръгови движения по часовниковата стрелка в областта около пъпчето. Особено полезен е масажът 20-30 минути преди хранене.

 Как да се справим с коликите на бебето? 

6. Гушкай бебчето си колкото се може повече – то има голяма нужда от твоята близост и физически контакт.

7. Обърни внимание кога бебето плаче, колко дълго, дали има някаква зависимост с яденето или с пълненето на пеленките. Може да съобразиш разходката с времето, когато на детето му е най-зле. Така периодът на колики ще мине по-лесно.

8. Когато бебето плаче и не можеш да го успокоиш, смени позицията, в която го държиш: ако е легнало, го изправи за малко или го обърни към себе си (новороденото обича да „проучва“ света от различни гледни точки).

9. Старай се да го храниш в притъмнена тиха стая – на много бебета им липсват уютът, топлината и спокойствието на майчината утроба.

10. Неутешимият плач на бебето е много тежък емоционален момент за родителите – говори за това и не се чувствай виновна, че не винаги успяваш да му помогнеш.