10 стъпки: Как да се отървете от биберона-залъгалка?

от

Детето ви вече ходи стабилно, а досадната бебешка залъгалка, наречена биберон, продължава да стърчи от устата му. Време е да помислите за решение на проблема. Предлагаме ви 10 стъпки, които максимално ще ви улеснят и ще ви помогнат да извоювате победа в битката с биберона-залъгалка.

Успокояването с помощта на биберон-залъгалка е навик, който с времето може да доведе до сериозни проблеми със захапката, изкривяване на горните резци, неправилно положение и функциониране на езика и други последствия.

Затова ви предлагаме 10 стъпки, които максимално ще ви улеснят и ще ви помогнат да извоювате победа в битката с биберона.

1. Най-важно за постигането на безапелационна победа е да изберете подходящия момент и да помогнете на детето само да стигне до решението, че е време да се сбогува със залъгалката. Така то ще понесе по-леко първите трудни моменти без любимата "играчка" за успокояване. Моментът е наистина деликатен, тъй като съществува опасност малкото да се пристрасти към палеца си, от който ще се откаже още по-трудно!

2. Преди да приложите някои хитрости за отказване, уверете се също, че детето ви не е изложено на някакъв допълнителен стрес (например ако точно в този момент се появи по-малко братче или сестриче; ако е загубило любим човек; ако родителите са в развод; ако тръгва на ясла или пък преминава и други етапи в развитието си, като възпитаване на хигиенни навици и т.н.)

3. Започнете с ограничаване до минимум използването на биберона през деня, като прибягвате до него само вечер и го отстранявате след заспиването на детето.

4. Наблюдавайте кога най-често малкото търси залъгалката и пробвайте да го разсеете в такива моменти, като насочвате вниманието му към занимание или играчка, които ще го увлекат.

5. Опитайте се да развалите удоволствието му от залъгалката, като я намажете с горчив разтвор (в аптеките се продават такива) – доста драстичен метод, но сравнително ефективен.

6. Прережете връхчето на биберона или го продупчи с игла – това определено ще намали притегателната му сила. Не му купувайте нова залъгалка, нека то само отхвърли "повредената".

7. Ако детето е вече на около 2 години, опитайте да направите някаква уговорка с него

(например да подари биберона си на по-малък брат/сестра или на

бебе-животинче в зоологическата градина). Сигурно няма да пожънете успех

още с първия разговор, но продължавайте да му говорите за това и го

изчакайте да узрее за идеята..

8. В някои държави от Европа и в САЩ са популярни историите за "Биберонената фея",

която идва да вземе залъгалката, но в замяна дава на детето приказен

подарък. При по-големите това има силно мотивиращо въздействие – все пак

се чувстват възмездени за загубата :).

"Биберонената фея" може да се появи като "Феята на зъбките" през нощта или пък да дойде маскирана подобно на Дядо Коледа и да направи "размяната". Преценете кой трик ще има по-голям ефект върху детето ти. Ако все пак малкото продължи да търси залъгалката, припомнете му, че с връщането ѝ прекрасният подарък ще изчезне и това ще повиши издръжливостта му.

9. Съвет от личен опит! Дъщеря ми беше на две години, когато успях да я склоня да хвърли сама биберона си на малките патета в езерото. Впоследствие, когато вечер търсеше любимата си залъгалка, ѝ припомнях, че тя сама е решила така и аз нищо не мога да направя, за да я върна. След няколко подобни напомняния тя просто прие факта и забравихме бързо за проблема, който в определени моменти ми изглеждаше неразрешим.

Според психолозите децата, които стигнат до такова решение сами, няма вероятност да продължат да търсят залъгалката в последващи моменти.

10. Детето ви вероятно ще преживява загубата - затова в периода след раздялата с биберона го обкръжи с повече внимание. Нека не заспива само за известно време, гушкайте го повече и го люлейте, ако му е трудно да се унесе. Ласката на мама ще му помогне да забрави за успокояващото въздействие на залъгалката преди сън.