Как да родиш с усмивка?

• от

Раждането не е това, което беше. Достъпът до информация и възраждането на старите акушерски традиции днес е в огромна полза на раждащите.

Раждането не е това, което беше. Достъпът до информация и възраждането на старите акушерски традиции днес е в огромна полза на раждащите.

Раждането може да се окаже невероятно изживяване и това зависи от теб.

Както почти всичко, така и раждането започва в главата ти и зависи от състоянието на съзнанието ти. Можеш да си помогнеш като се информираш подробно за механизма на раждането, с начините по които да си сътрудничиш с бебето в задачата, която ви предстои и с техниките за облекчаване на болката.

Дишането, позите които заемаш, съзнателната настройка да изчакаш бебето, да не  форсираш процеса и други подобни, помагат много за едно прекрасно раждане.

Освен това, съществуват няколко забавни и лесни начина да разнообразиш сюблимния момент. Обсъди предварително с твоя акушер гинеколог и се подготви.

Раждането ще мине като по вода, ако се договориш да те оставят да се разхождаш до последно, да заемаш позите, които тялото ти подсказва, че са благоприятни за бебето и за облекчаване на контракциите.

За това помага изключително много и водата, тя отмива болката, стреса и отпуска стегнатата мускулатура. Ако е възможно и условията в болницата позволяват, стой под душа до последно, влизай и излизай от банята когато ти се прииска, за да се оставиш на ласкавата прегръдка на топлата вода. Водата трябва да е само топла, нито гореща, нито студена.

Раждането във вода е друга опция, но за съжаление се предлага в много малко болници в страната.

Музикалния плейър ще ти спести страничния шум, коментарите на болничния персонал и дори стресиращите шумове от други раждания в същия момент.

Как да родиш с усмивка?Музиката има вълшебно действие върху съзнанието, способна е да те пренесе в друг свят, да те накара да се отпуснеш, да визуализираш красиви картини и така да въздействаш благотворно на родилния процес. Може дори да “заглуши” собствените ти тревожни мисли и така да си спестиш излишен стрес. Подбери от рано красива, релаксираща музика или просто любимите ти парчета, които те карат да танцуваш и да се чувстваш щастлива. Освен всичко и бебето ще чува звуците, ще усеща настроението на мама, а тези положителни сигнали не са за пренебрегване, въздействието им е чудесно.

Ако имаш възможност си вземи дула на раждането.

Във все повече български болници допускат тази възможност. Дулата не е акушерка, но е жена, обучена да помага на родилката да се чувства добре, осигурява й грижа и комфорт чрез различни техники за облекчаване на болката, информира я за процеса на раждането, комуникира вместо родилката с болничния персонал и още много полезни неща, които се оказват съществени в момента на раждане.

Присъствието на позната жена, която не е от болничния екип, е много важно, защото усещаш подкрепа и помощ в този интимен момент от близък човек. Освен това, тя ще ти помогне да започнеш успешно кърменето, нещо което, за съжаление, се оказва трудно на доста родилки.

Научи и няколко танцувални движения, тренирай ги през деветия месец.

Основно въртеливи движения в кръста, подобно на бели денс, но разбира се, не толкова резки. Има родилки, които свидетелстват, че леките танцувални движения, поклащанията в ханша и малките подскоци облекчават дискомфорта при контракциите и спомагат за лесно раждане. Ако усетиш, че това ще е във възможностите ти по време на родилния процес, просто се остави на любимия ритъм да те води, нека тялото ти се движи в такт с него.

Ако все още не си ходила при доказан класически хомеопат, значи сега е времето да го направиш.

Освен че ще ти помогне да поддържаш здравето и емоциите си в добър баланс, без да вземаш агресивните лекарства на фарма индустрията, но и ще ти даде подходящи хомеопатични средства за раждането.

 Как да родиш с усмивка? 

Не вземай нищо на своя глава, а само след интервю с класически хомеопат.

Има хомеопатични средства за всякакви ситуации - при забавяне на контракциите, за облекчаване на болките, както и за бързо възстановяване след раждането, особено ако е имало интервнции от лекарите.

Хомеопатичните капки или перлички можеш да приемаш постоянно преди, по време на и след раждането. Допълнителен бонус е и това, че тези средства влияят добре и на бебето, а след раждането му можеш да се възползваш от консултациите на хомеопата и при специфични проблеми с малчо.