Как да предпазите кожата на бебето от подсичане?

от

Подсичането за съжаление е често срещан проблем при бебетата и малките деца.

Подсичането за съжаление е често срещан проблем при бебетата и малките деца. Кожата им е по-тънка в сравнение с тази на възрастните и е с по-вискоко pH, което я прави по-уязвима на дразнения и инфекции. Тя все още не може „да се защитава”.

Киселинната обвивка, която я предпазва от микробни инфекции, не функционира. Изолиращите мазнини са с ниски нива, тъй като липсва себум и тя не се овлажнява качествено, а структурните й елементи – колаген и еластин, не са се развили напълно. Това изисква повишено внимание към всеки обрив и възпаление, които създават благоприятни условия за инфектирането й. Добрата новина е , че въпреки че е толкова чувствителна и уязвима, бебешката кожа се възстановява и заздравява бързо, независимо от вида на нараняването или раздразнението.

 • Подсичането най-общо може да се раздели на два вида и представлява реакция на кожата срещу претопляне или контакт с мръсни пелени. С подходящи грижи и постоянство обаче проблемът може да бъде овладян сравнително лесно и своевременно.

Подсичане при претопляне

Възниква в резултат на твърде много дрехи или висока околна температура, съчетана с висока влажност. Тъй като недоразвитите все още потни жлези на бебето не успяват да реагират ефективно, когато телесната температура е по-висока, влагата не се изпарява, а се задържа в кожата. В този случай подсичането се проявява под формата на розово-червен обрив от малки мехурчета в областта на свивките на ръчичките и крачетата, на вратлето, под мишниците и около гениталиите. Ако бебето се облича или повива плътно, подсичането може да обхване цялото тяло.
Първоначално мехурчетата са пълни с безцветна прозрачна течност, а в последствие хващат коричка. В някои случаи подсичането може да прерасне в бактериална инфекция, тъй като се създава благоприятна среда за развитието на бактерии и микроорганизми, които могат да проникнат в кожата и да предизвикат възпаления.

Причини за подсичането

Този проблем може да се прояви във всеки един момент. Освен при претопляне и при продължителен контакт с мръсни пелени, кожата на бебето е предразположена към подсичане и когато:

 • в момента му растат зъбки;
 • не се чувства добре или се възстановява след ваксинация;
 • приема антибиотик – това може да наруши деликатния баланс в организма и да допринесе за възникване на възпалителни процеси;
 • кожата му като цяло е по-чувствителна;
 • има някаква промяна в хранителния му режим, особено по време на захранване или отбиване.

Подсичане от пелени

За разлика от подсичането при претопляне на тялото, подсичането от пелени обхваща само зоната на пелената и се причинява от продължителното съприкосновение на кожата в областта на гениталиите с урината и изпражненията. Влагата от пелената не позволява на кожните раздразнения (получени по една или друга причина) да отшумят, като причинява напукване и образуване на повърхностни мехури. Триенето на пелените пък стимулира дразнението и сърбежа и се стига до болезнено възпаление, което се проявява основно по два начина:

 • Дерматит по изпъкналите части (във формата на W):
 • Това е най-често срещаният тип подсичане, който се причинява главно от физически фактори – триенето на кожата с пелените и досега с изпражненията и урината.
 • Локализира се върху изпъкналите части на бебешкото дупе (тези, които са в пряк контакт с пелените).
 • Гънков дерматит (във формата на Y)
 • Този тип подсичане е с инфекциозен произход, появява се в гънките (ингвиналните и между бузките на дупето), които осигуряват добра среда за растежа на микроорганизмите, и по-късно се разпространява по изпъкналите части.
 • Зачервяването се развива в заедно със сълзене, често причинено от бактериална или гъбична инфекция, и изисква консултация с лекар за назначаване на подходящо лечение, което в повечето случаи е с медикамент под формата на мехлем.

Как да предпазите кожата на бебето от подсичане?

Ако бебето вече е подсечено:

 • Проверявайте пелените често и ги сменяйте веднага след всяко изхождане.
 • Забравете за кърпичките и измивайте внимателно под течаща вода при всяка смяна на пелената.
 • Оставяйте детето максимално често без пелена, за да може кожата да диша и да се възстановява от раздразнението.
 • Нанасяйте крем против подсичане преди всяко поставяне на нова пелена.
 • Обърнете внимание дали подсичането не съвпада с употребата на нова марка кърпички или пелени, или пък с въвеждането на нова храна в менюто на детето. Ако имате подобни съмнения, изолирайте заподозрения причинител и проследете състоянието на малкото.
 • Ако обривът е упорит или се влошава, консултирайте се с педиатъра. Подсичането понякога преминава в гъбична или бактериална инфекция, която може да изисква медикаментозно лечение.

За да избегнете подсичане:

 • Обърнете внимание на температурата – прекалено горещият и влажен въздух създава предпоставка за подсичане.
 • Оптималната температура в помещението, в което се намира бебето, трябва да е около 25 градуса, но не повече. Проветрявайте редовно, за да поддържате подходяща влажност на въздуха. Ако навън и в жилището ви е много топло, можете да къпете или само да обливате бебето с чиста вода по няколко пъти през деня, за да му дадете възможност да се разхлади и освежи, а кожата му – да диша свободно.
 • Не обличайте бебето прекалено – прегряването е също толкова вредно, колкото и прекомерното охлаждане. Можете спокойно да пренебрегнете съветите, фокусирани върху това на детето задължително да му е топло, и да разчитате на собствените си усещания и майчин инстинкт. Правилото в случая е да обличате малкото с толкова дрехи, с колкото сте и вие, или с максимум още една тъничка дрешка отгоре. За да се ориентирате как се чувства, проверявайте дали вратленцето му не е изпотено, както и дали ръчичките и нослето не са студени.
 • Поддържайте изрядна хигиена в областта на пелените. Сменяйте пелената при всяко хранене или максимум на 3 часа.
 • Избирайте пелените внимателно – нека бъдат с максимално попиващ памучен вътрешен слой, който да не запарва нежната кожа. Как да предпазите кожата на бебето от подсичане?Важно е да са подходящи по размер, за да не пристягат твърде плътно тялото и кожата на детето. Когато ги поставяте, следете за това.
 • Почиствайте грижливо кожата - при всяка смяна на пелена особено в областта на гениталиите. Най-добрият вариант е това да става с измиване под течаща вода. Оставете използването на бебешки мокри кърпички само за моментите на разходка. Най-добре е да използвате мицеларна вода за почистване на деликатните зони.
 • Подсушавайте внимателно кожата – след всяко почистване или измиване на бебето. Използвайте мека памучна кърпа/тензух, като обърнете особено внимание на гънките, където може да се задържи влага. Попивайте, а не търкайте кожата.
 • Крем против подсичане – нанесете тънък слой от него, преди да поставите чистата пелена. Той ще създаде защитен филм и ще предпази бебешката кожа от въздействието на урината и изпражненията. Избягвайте пудрите, защото след овлажняване те се превръщат в нещо като паста, която задържа влагата и не я изолира от кожата.
 • Избирайте внимателно козметиката - действието на продуктите, които използвате, трябва да наподобява естествената функция на кожата – да формира дълготрайна бариера, за да се поддържат оптимални нива на хидратация. Нека избраната от вас козметика не съдържа излишни съставки, включително антисептици, консерванти и други потенциално дразнещи компоненти.