Как да помогнеш на детето да заспи през деня?

от 1

Дневният сън е нужен и на бебетата, и на малките деца, за да растат здрави и умни. По време на сън се отделя хормонът на растежа, подсилва се имунната система, а мозъкът си отпочива като обработва и „складира“ събраните впечатления. Добре отпочиналите мъници са по-здрави и по-спокойни и това не е тайна за никого.
Как да помогнеш на детето да заспи през деня?

Как да помогнеш на детето да заспи през деня?

Дневният сън е нужен и на бебетата, и на малките деца, за да растат здрави и умни.

По време на сън се отделя хормонът на растежа, подсилва се имунната система, а мозъкът си отпочива като обработва и „складира“ събраните впечатления. Добре отпочиналите мъници са по-здрави и по-спокойни и това не е тайна за никого. Освен всичко това, дневният сън на съкровището ти е блажен момент и за теб. Тогава можеш спокойно да вземеш душ, да прочетеш книга, да надникнеш в интернет или дори и ти да поспиш. Заради всичко това будуващите цял ден деца или тези, които спят, когато си искат, са предизвикателство, с което много родители отчаяно се опитват да се справят.

Липсата на сън се свързва с редица здравословни проблеми при децата. Малките под 5 г., които не спят поне по 10-12 часа през нощта са в по-висок риск да развият диабет или сърдечни заболявания, сочи американско проучване

Трудното заспиване през деня има различни причини и начини за повлияването му в зависимост от възрастта на детето. Най-важно е да се създаде система и обичайни ритуали около дневните дрямки на малкото.

1. От раждането до 6 месец:

Дневни нужди от сън

 • 0 до 8 седмици: поне три-четири заспивания (или повече) за време от 6 до 7 часа общо за деня.
 • 2-6 месец: три дрямки за около 5 часа общо.

Какво се случва в този период?

При новородените трудностите произтичат от това, че нямат изградена система за спане според нуждите на възрастните или на доскоро външния за тях свят. В първите месеци често дневния сън е дори повече от нощния и това силно разстройва родителите, които трябва да приучат мъниците кога е ден и кога нощ и съответно да фиксират навиците им към обичайните за денонощието. Освен това новородените имат нужда от по-често хранене и те нагласят спането си в интервалите около него. С преминаването към 3-4 месец периодите между кърменията стават по-големи и нощния сън може да се увеличи на около 5-6 часа без прекъсване.

Какво можеш да направиш?

Малкото бебе може да спи практически навсякъде и по всяко време, така че от теб зависи да му „попречиш“ да го прави тогава, когато е удобно за теб, за да се измори и да спи по-дълбоко тогава, когато ти искаш. Така постепенно ще нагласиш режимът на малкото за дрямка, хранене и бодърстване според твоите нужди. Ключовият период за този преход е края на втория месец, когато периодите без сън се увеличават и малкото става по-чувствително към промените в обстановката. Тогава можеш да обвържеш часовете за спане със съответни предразполагащи ритуали като къпане, песничка, затъмняване на стаята или други, които практиката ти подсказва, че се харесват на твоето дете.

2. От 6 до 12 месец

Дневни нужди от сън:

 • 6-8 месец – две или три дневни заспивания за общото време от 3-4 часа.
 • 8-12 месец: - две заспивания за около три часа.

Какво се случва с детето?

Бебетата в този период вече са се приучили да бодърстват в светлата част на деня и да спят повече през нощта. Проблемите идват от това, че малките често са твърде превъзбудени от изучаването на света и експериментирането на новите си умения, че трудно заспиват през деня.

Какво да направиш?

При децата в тази възраст е много важно да не изпуснеш момента, когато на малкото му се приспи и моментално да задействаш процедурата по заспиването преди нещо ново да е ангажирало вниманието му. С тази цел отстрани всичко забавно от място за спане и бързо затъмни стаята за дневната дрямка на мъника. Някои родители в този период преминават на дневно спане основно в количката, когато бебетата най-лесно се унасят и дрямката е гарантирана.

3. От 12 до 18 месеца

 • Дневна нужда от сън: две заспивания – едно преди обед (за около час) и следобед (не повече от два часа) или общо до 3 часа за цял ден.

Какво се случва с детето?

Типично за вече проходилите деца в тази възраст е голямата им активност и любознателност, която често е причина за отказ от сън. Някъде между 15 и 18 месец повечето започват да превключват на режим без сутрешна дрямка, като за сметка на нея се увеличава следобедната. Това е по-добрият вариант за майките, които успяват да свършат повече неща при един по-дълъг сън между 13 и 16 часа вместо кратките дрямки на два пъти през деня. За повечето деца до 18 месец едно заспиване през деня е малко, а пък две са много.

Как да се справиш?

Ангажирай детето с разходки или други игри преди обед, така че да не се одреме в часовете, когато е свикнало. Изтегли обеда възможно по-рано, за да може веднага след него малкото да заспи. Някои деца в този период трудно успяват дори да хапнат и заспиват на масата. Затова бъди експедитивна и не изпускай подходящия момент, за да се развие всичко по план. Преминаването към спане веднъж на ден обикновено се случва успешно едва към 18 месец, затова не насилвай детето.

4. От 18 месец до 3 години.

 • Дневни нужди от сън: Една дрямка следобед за поне два часа.

Какво се случва с детето?

Децата в тази възраст, особено след 2 г. започват да упражняват правата си на самостоятелни (понякога вече каки и батковци) и не искат да се подчиняват на режима за сън, който са имали доскоро. Те вече сами си измислят различни забавления и могат на инат да останат будни, дори да полагаш всякакви усилия да ги успиш.

Какво да правиш?

Тези под две години обикновено са доста уморени и преминаването във втората половина на деня автоматично ги отвежда в леглото стига да не изпуснеш момента и да не разсейваш прекомерно детето с телевизия и други шумни забавления. При по-големите след две години може да изчакаш около час след като обядват като постепенно ги настроиш на по-релаксиращи занимания като четене на книжки или дори само разглеждане на познати картинки. Най-добре е, ако към този момент детето вече е привикнало само да заспива в определените часове в компанията единствено на любимата си играчка или просто възглавничка.

Признаците, че на детето му се доспива (или има нужда от повече сън) са:

 • Губи интерес от играта
 • Става раздразнително и се изнервя
 • Плаче
 • Прозява се и си търка очите.
 • Иска залъгалка.