Как да отгледаме еко бебе… в апартамент

• от

Напоследък все повече в бита ни навлиза идеята за екологичен начин на живот. Като започнем от разделното изхвърляне на отпадъците и стигнем до електроавтомобилите – медиите ни заливат с информация как да живеем природосъобразно.
Как да отгледаме еко бебе… в апартамент

Как да отгледаме еко бебе… в апартамент

Напоследък все повече в бита ни навлиза идеята за екологичен начин на живот. Като започнем от разделното изхвърляне на отпадъците и стигнем до електроавтомобилите – медиите ни заливат с информация как да живеем природосъобразно.

Ако вече си прегърнала различни еко идеи, със сигурност не ти е чужда мисълта как да отгледаш бебето си максимално близо до природата, без да се лишаваш от благините на цивилизацията.

Всъщност, ако те завладее сериозен екстремизъм по темата можеш да опиташ да живееш в пещера, но наистина това не е задължително условие, за да се приближиш максимално до природосъобразния начин на живот.

Да отгледаш еко бебе в града не е мисия незъзможна :)
От къде да започнеш? От най-лесното :)

Хранене – Кърменето е идеален еко старт. Първите 6 месеца мъничето няма нужда от нищо друго като добавка към дневното си меню. Ако по някаква причина трябва да храниш с мляко за кърмачета, то е добре да се подсигуриш със стъклени шишета – много по-лесни за поддръжка и много повече в крак с еко идеите са. Чак след това идва ред на въвеждането на твърди храни и вода.

Еко идеята не толерира водата в бутилки, затова би било добре да имаш кана с филтър у дома и да използваш обикновената чешмяна вода. Освен, че е икономически по-изгодно е и доста по-полезно. Питейната ни вода е с много добро качество, а интернет пространството изобилства от филми, които показват, че наистина няма нищо по-добро от водата, която тече от чешмата у дома.
Що се отнася до храните, които подбираш като първи за бебето си, тук имаш няколко възможни варианта.

Почти не познавам човек без близки на село, но ако си от този рядък вид, можеш да се постараеш и да намериш някоя възрастна жена на пазара, която продава домашна продукция. Лично аз предпочитам да приготвям всичко за децата си у дома, като купувам продукти от пазара с ясното съзнание, че може да не са най-приказните, но поне са проверени, за да стигнат до там. Био зеленчуци могат да се намерят и в големите градове, но в интерес на истината е важно да знаеш, че бременността и кърменето не са спестили на мъничето контакта с нитратите и оцветителите, които са достигали до него чрез твоята храна. Затова, ако няма кой да ти достави продукция от село, просто пазарувай :) И добре дошла в света на домашната кухня.

Не пропускай да запознаеш детето с продукти като елда, просо, киноа и амарант. Имаш ли възможност просто му предложи максимално количество различни вкусове. Тук правилото е следното – не го отделяй от общата трапеза. Ще е чудесно, ако готвиш така, че без колебание да можете всички да се храните заедно.

Пелени – най-неекологичната част от съвременното бебе е пелената му за еднократна употреба. Разгражда се за около 500 години, а за период от около 2 години, количеството, което се използва само за един мъник, може да запълни кубатурата на апартамент с размер около 80 кв. м. Казано накратко, ако продължаваме така, след 500 години тепърва ще се ражда поколение, което да не живее в нашите екскременти.

Пелените за многократна употреба не са крачка назад – напротив. Естествената бебешка хигиена (ЕБХ) свежда дори тяхната употреба до минимум. На старниците на списанието е споменавано неведнъж, но пак ще повторим – няма бозайник, който да живее в екскрементите си така, както човекът се опитва да наложи на своите бебета. Всъщност всеки иска да е чист. Твоето бебе също.

Затова още от съвсем малко, то дава ясни сигнали преди да се изходи и, ако го наблюдаваш достатъчно, бързо ще успееш да ги схванеш и да им отвръщаш адекватно, а именно като свалиш пелената и оставиш малкото да се облекчи. Така ще си спестиш и от прането, за което ще е чудесно, ако използваш не популярните препарати, а сапунени ядки, примерно. Наистина напоследък, ако човек иска може да намери много хубави и качествени заместители на перилните препарати, които също не са много щадящи към околната среда.

Дрехи – тук повечето от нас несъзнателно се придържат към естествените материи. Напоследък, обаче поларът зае много широко място сред връхните дрехи и завивки за деца. А някак сме позабравили корените си и фактът, че вълната, по възможност не прекомерно обработена, е идеалната завивка или палтенце за мъника. В Западна Европа е изключително популярно бебето да бъде оставяно да спи върху овча кожа. Обработена по специален начин (без да е прана), тя е незаменима поради една основна причина – позволява на въздуха да циркулира между влакната. Така задържа топлината през зимата и хлади през лятото. Също така предпазва от синдром на внезапната детска смрът – отново чрез способността да задържа въздух. Дори да се обърне по лице и нослето му да се зарови сред влакънцата, бебето няма да се задуши, защото агнешката кожа ще му позволи да диша свободно. Така че не прави нацупени физиономии, ако свекърва ти или майка ти извадят стара вълнена пелена, или оплетат вълнени терлички и чорапки за мъника – те наистина ще го топлят повече, а и са противоалергични.

Козметика – Далеч съм от мисълта да мажеш бебето единствено със зехтин или мас. Всъщност пазарът наистина изобилства от БИО козметика за мъниците, така че тук отново остава единствено и само да бъдеш информирана. И едно основно правило – не винаги най-скъпото е най-изчистено от вредни съставки. Правилото тук е следното – научи се да питаш в аптеката. А ако нямаш доверие на фармацевта – осведоми се за какво в съдържанието на различните продукти трябва да винмаваш. Примерно в измиващите препарати не е добре да има сапун, в кремовете не бива да присъстват парабени, а слънцезащитните продукти за деца трябва да са с минерален филтър. Разбира се това е само повърхностен разбор, но дава отправна точка. Дерзай :)

Играчки – какво ще попада в ръцете на мъничето до голяма степен зависи от теб. Затова може би това е сякаш най-лесно изпълнимата част от мисията – еко бебе у дома. Факт е, обаче, че всеки, който дойде да ви види ще носи по нещо за подарък. Затова е добре да предупредиш близките си, че не желаеш какви да е играчки. Всъщност огромна част от продукцията на пазара не само, че не се вписва в графа “еко”, ами е и опасна за децата. Боите и пластмасата на някои играчки са наистина много вредни. Идеалното решение е – дървени играчки и такива, произведени от плат и хартия от сръчните ръце на мама :) Ако има от къде да се снабдиш с добре изсъхнали кратунки, ще разполагаш с перфектните еко дрънкалки – няма как малчо да ги строши и да извади семенцата им, защото, когато изсъхне, този плод става наистина непробиваем. Всъщност що се отнася до играчките, дребосъците са си “еко” по природа – обожават тенджери и черпаци, както и всякакви пръчки, листа и камъни. Твоята задача е да подбереш онези, с които да не успее да се нарани или похапне за разнообразие.