Как да научите децата си да се хранят по-здравословно

от

Все повече подрастващи и млади хора страдат от наднормено тегло, което с напредването на годините ги поставя под завишен риск от здравословни проблеми. Ето няколко идеи как да научите децата си да се хранят по-здравословно.
© iStock.com

Все повече подрастващи и млади хора страдат от наднормено тегло, което с напредването на годините ги поставя под завишен риск от здравословни проблеми. Ето няколко идеи как да научите децата си да се хранят по-здравословно.

Стряскащата статистика във Великобритания е повече от красноречива: около 30 % от 11-годишните момчета и момичета са с наднормено тегло или затлъстяване.

Мерете редовно хлапето

Повечето хора са на мнение, че познават отлично децата си и могат да забележат навреме опасното нарастване на килограмите. Фактите обаче сочат, че често родителите пренебрегват първите признаци на проблема и разбират, че има такъв, когато детето бъде измерено контролно в училище или при педиатъра. Но ако детето има няколко излишни килограма в детската градина или в началното училище, то в гимназията може вече да е стигнало и до затлъстяване.

Първото, което е добре да направите, е да поговорите с детето за това и да му предложите да направите някои промени за негово добро.

Но не само теглото на хлапето трябва да ви притеснява. Дори то да е стройно и жизнено, замислете се дали му давате добра основа за бъдещето с хранителните навици, които възпитавате у него. Може би е добре да промените някои неща?

Повече от половината (54%) от родителите във Великобритания награждават или мотивират децата си с допълнително време пред телевизора, а почти всеки втори (49%) предлага захарни изделия или други нездравословни продукти за закуска на детето си.

Бъдете за пример

Знаем, че децата се учат най-много от поведението на родителите си, ето защо е добре и вие да водите здравословен начин на живот. Ако искаме хлапетата да се научат да се хранят 5 пъти на ден, добре е и ние самите да следваме този модел на ядене. Прости промени като ограничаване на сладките неща и вредната храна могат да променят нещата осезаемо към по-добро. Предложете на децата да участват в планирането на ежедневното меню и нека ви бъдат помощници при пазаруване и готвене, така ще са по-мотивирани да се хранят със здравословните ястия.

Преглътнете емоциите

Често родителите, които трябва да се борят с проблема излишни килограми при децата си, се притесняват, че няма да се справят и положението ще се влоши. Скорошно изследване сочи, че 40% от майките се тревожат, че ако повдигнат темата за килограмите пред детето си, това може да ги тласне към развитие на хранително разстройство.

За да избегнете храната да се превърне в толкова голям проблем, добре е да се дистанцирате от собствените си емоции, свързани с нея. Колкото и да се притеснявате за децата си, въздържайте се да им отправяте критика или да им се карате по време на ядене, старайте се  да не показвате и собствените си чувства и страхове относно  храненето.

В крайна сметка проблемът много често не е в това какво ядат децата, а как. Много семейства, например, вечерят пред телевизора. Наблюдавайки ставащото на екрана, човек се залисва и продължава да яде, въпреки че вече се е нахранил.

Повече движение

Децата и тийнейджърите от 5 до 18 години имат нужда от поне 60 минути физическа активност на ден. Повечето деца обаче се движат по-малко, а особено в гимназията рязко спада времето, прекарвано във физически дейности. Опитайте да мотивирате детето да се занимава с някакъв предпочитан от него спорт. И отново – и тук вие, като родител, сте примерът, който хлапето ще следва. Ако вие предпочитате да ходите, вместо да шофирате, и децата ви ще вървят с вас.

Перфектната чиния

Балансираното хранене се състои от ¼ протеини, ¼ въглехидрати и останалите ½ от порциона се падат на плодовете и зеленчуците. Не забравяйте в количеството протеини да предвидите риба два пъти седмично.

За да премерите оптималното количество от всеки продукт – нека порцията на детето съдържа протеини и въглехидрати в размер колкото стиснатото му юмруче, а плодовете и зеленчуците – колкото две.