Как да научим детето си да пие повече вода

от

Децата обичат да тичат, да играят и непрекъснато са в движение. Често са толкова погълнати от забавленията си, че дори не осъзнават, че са ожаднели. Понякога дори и ние възрастните забравяме да пием вода, залисани в заниманията ни на големи.

Децата обичат да тичат, да играят и непрекъснато са в движение. Често са толкова погълнати от забавленията си, че дори не осъзнават, че са ожаднели. Понякога дори и ние възрастните забравяме да пием вода, залисани в заниманията ни на големи.

Като съвременни хора повечето се стремим да се информираме как по-правилно да се грижим за телата си, с какво да се храним и с какво да не прекаляваме. Това отношение към здравето е още по-важно що се отнася до децата ни. 

Водата е от изключително значение да здравето на едно дете - хидратира, регулира телесната температура, подпомага да се избегнат инфекции. Но понякога да стимулираме детето си да пие повече вода може да се окаже една не лесна за постигане задача.

Представяме ви нашите предложения как да поощрим едно дете да пие повече вода: 

Нека водата винаги е на разположение

Когато мислите, че детето може да е жадно (бузките и устните са зачервени), подайте му бутилката вода. Дори и да твърди, че не е, направете сделка с него да изпие поне 4/5 глътки. През повечето време децата не осъзнават, че са жадни, погълнати от игри. 

Направете пиенето на вода по-забавно

Всяко дете има любими филмчета, любими герои или животинки. Може да използвате конкретна чаша или бутилка с любимите му герои, която да стане неразделна част от игрите. Дайте възможност на детето само да избере чашата или бутилката и му позволете да излиза с нея навън и да я носи, където пожелае. Също така може да добавите и забавна сламка с атрактивен цвят или декорация. 

Ограничете другите напитки вкъщи

Водата не е най-интересното питие особено за едно дете - няма разнообразни вкусове, няма мирис, няма балончета. Понякога е трудно да обясните на едно дете защо е важно да пие безинтересната вода,но можете да направите компромис. Ако поиска напитка, различна от вода, нека изпие поне няколко глътки вода, преди да получи желаното от него сокче. Също така можете да изтискате съвсем малко плод във водата или да нарежете няколко парченца, които да сложите в нея.

Давайте храни, съдържащи вода

Всички плодове и зеленчуци съдържат вода, но някои повече от други. В горещите летни дни можете да заложите на диня, пъпеш, краставици и домати. 

Обръщайте внимание каква вода давате на децата

На пазара се предлагат безброй опции от бутилирана вода, но в повечето случаи те не са подходящи за най-малките членове на семейството. Измежду минералната, изворната и трапезната, най-подходяща е изворната вода.

Освен това е препоръчително да проверявате и съдържанието на натрий и минерали.

Как да научим детето си да пие повече вода

Високата консумация на натрий води до задържане на вода в тялото и натоварва функциите на бъбреците. Привикването към соления вкус в ранното детство създава траен навик за висока консумация на солени храни в по-късна възраст и увеличава риска от високо кръвно налягане. За бебета и деца до 3 години, тъй като организмите им трудно преработват богатите на минерални вещества води, а питейната вода от водопреносната мрежа е често със съмнително качество, не е препоръчително да се дава вода, без да е предварително преварена.

Изворната вода, каквато е Роса – новият продукт в портфолиото на компанията Кока-Кола, е автентична и чиста, по-лека е на вкус и е екологично чиста. Тя помага за хидратацията на потребителите и техните семейства с деца, опитващи се да се справят с балансирането между семейния живот и работата.

Благодарение на естествения си произход и на ниското си съдържание на минерали, особено натрий, изворната вода РОСА е подходяща за всекидневна употреба за всяка възраст, включително и за приготвяне на бебешка храна. РОСА е със стабилен минерален състав, като тя е една от изворните води с най-ниски нива на минерализация в България 50мг/л и с ниско съдържание на натрий 2.7мг/л.

По темата даде своите препоръки и нутриционистът д-р Росица Попова:

"Редовният прием на достатъчно количество течности дори е по-важен в сравнение с адекватният прием на храна, тъй като без вода човек може да преживее само няколко дни, докато без храна - седмици, понякога дори месец. При нормален хранителен прием от около 2000 килокалории, ежедневният прием на вода трябва да бъде не по-малко от 7-8 водни чаши.

А що се отнася за децата, отговорът на въпроса колко вода трябва да пият е ясен: колкото искат. Ориентировъчeн минимум е 30 мл. за килограм тегло.

Как да научим детето си да пие повече водаНе е необходимо да се почувства жажда, за да се пие вода. Жаждата се появява, когато загубата на вода е най-малко две чаши. Тя е късен симптом за дехидратация на организма – затова е необходимо често да подканваме децата си да пият вода или директно да им подаваме бутилката с вода. Не е правилно да питаме децата си дали са жадни.

Също така е препоръчително е да се пие вода от проверени източници. Изворната вода, каквато е РОСА, заради ниската минерализация е подходяща за всекидневна употреба дори от най-малките. Нискоминерализираната вода е изключително важна за малките деца, особено за кърмачета поради все още незрялата им отделителна система, а също е добра и за възрастни – рискът от повишено образуване на песъчинки в бъбреците намалява.„


Пиенето на вода трябва да се превърне в естествен навик, който да осигури правилното функциониране и израстване на детския организъм.