Едва ли вече има някой, който да не е чувал за холестерола и за вредното му влияние върху здравето ни. Всъщност той е част от клетъчните мембрани на тъканите на човешкото тяло и е съвсем естествено да го получаваме и усвояваме чрез храната. В повечето случаи излишните количества не са проблем за човешкия организъм, който има механизми, чрез които изхвърля това, което не му трябва. Ако това не се случва, значи проблемите с холестерола обикновено са признак на по-сериозно заболяване, свързано с обменни нарушения.
Сериозното повишаване на нивото на холестерол в кръвта може да е в следствие и на неправилното хранене. Погрешно се смята, че всички мазнини водят до натрупването на вредния холестерол, всъщност мазнините с естествен произход не са опасни, проблемни са продуктите, които съдържат изкуствени такива. Всичко, което включва хидрогенирани мазнини или така наречените транс мазнини, е изключително вредно и спомага активно за освобождаването на холестерол в кръвта, при това в пъти повече и от най-мазните меса, масла и други подобни продукти с естествен произход. За това е много погрешно тези мазнини да се заменят с хидрогенирани под предлог, че съдържат по-малко калории, защото така се нанасят много повече вреди на организма.
За натрупването на холестерол в кръвта спомагат не само заболяванията, но и нездравословният начин на живот, промените в организма с възрастта и вредните храни, пълни с изкуствени мазнини, консерванти, подобрители и оцветители. Повишеното ниво на холестерола се свързва с много заболявания на сърдечно съдовата система. А с възрастта много жени са податливи на атеросклероза.
Какво можеш да направиш
Според лекарите със сигурност можеш да си помогнеш ако спестиш на закуска от обичайните сладкиши и мазни тестени храни. Ще се заредиш с полезна енергия ако сутрин закусиш с каша от овес или елда. Варените яйца са разрешени не повече от две на седмица. Ако можеш постепенно изключи захарта от кафето.
На обяд за начало хапни солидна доза зеленчуци, но не от консерва, а пресни. Особено внимание заслужават морковите, които съдържат много бета каротин, който подобрява обмяната на веществата. Но трябва да знаеш, че този витамин се усвоява най-добре само в съчетание с мазнини, най-добре от растителен произход. Забрави за майонезата, кетчупа и другите подобни сосове, защото в повечето случаи са пълни с консерванти и мазнини. По-добре домашно готвеното, отколкото сухата храна и пърженото. Не забравяй, че всички продукти губят полезните си свойства при силна термична обработка. Супата също е идеален вариант да заситиш глада с нещо полезно и питателно.
От месата, лекарите препоръчват най-вече пилешкото, заешкото, пуешкото и телешкото. Рибата и морските деликатеси също за много подходящи за хора, които страдат от висок холестерол. Някои риби съдържат изключително полезните омега 3 киселини, както и йод, който спомага за прочистването на артериалната плака. За да се запазят тези ценни качества е най-добре да си приготвяш рибните ястия на скара или чрез варене на пара. Забранени са всички видове колбаси.
Добър съюзник на хората с висок холестерол са тиквичките и патладжана, защото те съдържат специфична киселина, която спомага за изхвърлянето на мазнините от организма.
Чесънът и шипковият чай притежават направо вълшебни свойства, те спомагат за цялостното прочистване на организма и може да ги използваш в неограничено количество. По аптеките се продават и специални хапчета от чесън, предназначени за хора със сърдечно съдови заболявания и висок холестерол.
И накрая, но не на последно място не забравяй да вечеряш най-късно в седем и да си осигуряваш ежедневно дози активно движение и спорт.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.