Как да накараш детето да те слуша?

• от

За пореден път казваш на твоето дете да подреди стаята си, но като че ли думите ти не достигат до него. За да го накараш да те слуша, е важно как, кога и какво му говориш.


За пореден път казваш на твоето дете да подреди стаята си, но като че ли думите ти не достигат до него. За да го накараш да те слуша, е важно как, кога и какво му говориш.

Твоето поотраснало дете научава все повече неща, придобива все повече способности, а започва да те слуша все по-малко с всяка изминала година. Молиш го да си събуе обувките или да си измие ръцете преди вечеря, а възможните реакции от негова страна въобще не ти се нравят. Или ще ти каже „да“ и след малко ще забрави, или ще обещае, че ще го направи след няколко минутки, или ще те игнорира напълно. Какво става?

Около 4-тата си година децата успяват да се концентират за по-дълъг период върху нещата, с които се занимават и напълно да се потапят в своите игри. В същото време те започват да стават все по-независими и не одобряват когато някой се намесва в плановете им. Това обяснява защо не им харесва да бъдат прекъсвани и отвличани от любимите занимания.  Когато игнорират някоя от твоите молби или заръки, те индиректно заявяват, че не искат да бъдат контролирани.

Това не означава, че е в реда на нещата твоето дете да те игнорира и да не те слуша постоянно. Точно сега е моментът да започнеш да го учиш да се вслушва в твоите наставления, преди непослушанието да се е превърнало в лош навик. Щом малкото започне да те чува и да уважава твоите молби, ще стане по-общително и в отношенията си с другите деца.

 

Ето 7 хитри идеи да насърчиш твоето дете да те слуша:

1. Не давай „дистанцирани“ наставления

Ако за пореден път се провикваш от кухнята, за да извикаш малкото за вечеря, надали то скоро ще дойде на масата. Ако искаш твоето дете да те чуе, отиди в неговата стая, погали го, обърни се към него по име. Изчакай да те погледне в очите и едва тогава го помоли да дойде на вечеря, защото си подготвила любимото му ястие. Ако не ти отговори веднага, не бързай да му се караш, а повтори отново защо си дошла в неговата стая. Малкото със сигурност ще ти обърне внимание. Ако имаш да му кажеш нещо наистина важно, спри телевизора или компютъра или го заведи на някое тихо местенце, където да си поговорите спокойно. Можеш също така да въведеш тайна парола, която да използваш, когато сте на гости например.

2. Бъди кратка

Опитай се да даваш кратки и ясни команди. Ако наведнъж изброиш всички, неща, които малкото трябва да свърши, надали ще имаш успех. Използвай кратки изречения и не прекалявай с наставленията. Обясни нещата логично и последователно. Не му поставай повече от две-три задачи по едно и също време. Вярната формула – бъди точна и конкретна за последователността на всяко едно действие поотделно.

3. Не говори високо

Когато крещиш, не си мисли, че ще накараш детето наистина да те чуе. В тези случай малчуганите се фокусират върху гнева, който изразяваш, а не в думите, които казваш. Опитай точно обратното – отиди до детето и му говори тихо. Така ще заинтригуваш вниманието му. Така преодоляваш гнева си и в същото време успява да накара своите деца да те чуят.

4. Използвай езика на тялото

Използвай спомагателни жестовете, докато обясняваш на своето дете какво трябва да направи. Ако е време за сън, посочи леглото и му кажи, че е станало прекалено късно и трябва да си ляга. Така ще подсилиш наставленията. Можеш дори да измислиш таен знак, когато сте на обществено място. Така ще успеете да се разбирате и без думи.

5. Постави ясни условия

Не повтаряй повече от два пъти една и съща молба. Ако в началото малкото не реагира, обясни, че ще има последици. Така детето ще се научи да слуша от първия път.  

6. Вслушвай се в малкото

Ако искаш да те чуят, слушай. Тази поговорка в пълна сила важи и за общуването с твоето пораснало дете. Ако то знае, че се вслушваш в думите му и приемаш насериозно неговите молби и желания, има по-голям шанс да изпълнява твоите наставления. Опитай се да предадеш задачите под формата на разговор и да изслушаш и неговото мнение по въпроса. Така ще ти е по-лесно да разбереш защо малкото отказва да те слуша. Следващия път ще можеш да използваш неговите аргументи в твоя полза.

7. Влез в неговия ритъм

Не е добре постоянно да прекъсваш заниманията на твоето дете, независимо колко важни неща имаш да му казваш. Така рискуваш въобще да не ти обърне внимание. Най-добре изчакай да приключи с любимата си книжка или игра и тогава отиди при него да си поговорите. Другият вариант е да му кажеш да дойде при теб, когато свърши анимационното филмче или по време на рекламите. По този начин няма да имаш проблем и няма да е налага да прекъсваш заниманието на детето си.


5 допълнителни причини детето ти да е разсеяно

Не всичко идва от възрастта. Има и други причини детето да те игнорира.

1. Сънливост
Твоето дете се нуждае от минимум 10 часа сън през нощта, за да е бодро на другия ден. Когато малчуганът е отпочинал, ще бъде и по-внимателен, когато му говориш.

2. Глад
Ако сте пропуснали следобедната закуска, нищо чудно, че детето не те слуша. Следи малчуганът да хапва добре на всеки 3-4 часа. Често предлагай междинни закуски.

3. Кофеин
Този стимулант се крие в шоколада, чая и някои безалкохолни напитки. Ако твоето дете е прекалило с шоколадчетата днес, ще му бъде трудно да се концентрира.

4. Тоалетна
Често подканяй малчугана да посети тоалетната. Понякога, улисани в игрите, малчуганите забравят своите физиологични нужди. А на малкото ще му е трудно да те слуша, ако му се пишка.

5. Болест
Ако детето ти започне да подсмърча и да киха често, не очаквай, че ще успява да те слуша, както преди. Положението ще се промени, когато оздравее.