Как да избереш детегледачка

от

Семейният съвет е решил – нужна е детегледачка. Предстои по-трудният момент, да избереш точната жена, която ще е най-доброто за твоето дете. Трескаво прехвърляте качества и умения, дипломи, езици и какво ли не. Опитваш се да включиш интуицията си на максимум, за да разпознаеш точния човек. Предлагаме ти кратък наръчник по въпроса.
Как да избереш детегледачка

Как да избереш детегледачка

Семейният съвет е решил – нужна е детегледачка. Предстои по-трудният момент, да избереш точната жена, която ще е най-доброто за твоето дете. Трескаво прехвърляте качества и умения, дипломи, езици и какво ли не. Опитваш се да включиш интуицията си на максимум, за да разпознаеш точния човек. Предлагаме ти кратък наръчник по въпроса.

Към детегледачка семействата обикновено прибягват, когато мама се върне на работа, няма място в детските градини, детето е още мъничко за тях или просто в помощ на по-заможни родители. Може да бъде наета на пълен работен ден, почасово или само, за да води и взема детето от школи и спортни занятия. При всички случаи е много удобен вариант за помощ, стига разбира се да имаш средства и да откриеш подходящата жена за твоето съкровище.

Детегледачка – това не е просто занимание, а призвание и професия.

Когато избира, всеки родител се съобразява със своите педагогически възгледи и нагласи. Както и със специфичните нужди. Някои търсят педагог със стаж, други човек, който ще учи детето на език, а трети лелка, която просто ще храни и разхожда детето. Но нищо не е толкова елементарно, защото дори за един час, новият човек оказва влияние върху мъничето.

  • Има различни типажи детегледачки – тип Мери Попинз, Пипи Дългото Чорапче или лелка от викториански вид със строг морал и желязна програма.
  • Дали ще е жена на средна възраст с опит и познания, дали ще е студентка с много енергия и търпение или възрастна жена с много опит, но със стари разбирания – зависи от теб и от нуждите на детето.
  • При всички случаи е добре да избереш човек надарен с търпение и подход към детето, което си личи още при първите посещения. От там насетне всичко е бонус.

В САЩ в момента е много модерно да се наемат китайски студентки и момичета, които се стараят много в работата си и в същото време учат американчетата на китайски. Ходът е много далновиден предвид развитието на тази източна държава. А и най-лесният начин да се усвои един екзотичен език е именно този. В Русия новобогаташите наемат филипинки. Обикновено те са специално подготвени в страната си за гувернантки, там се гледа много сериозно на това. Момичетата са почти незабележими и не говорят много, а когато отворят уста, то е за да кажат нещо на английски на детето. Разбира се, подобни услуги струват скъпо, но такива детегледачки се срещат и в България сред по-заможните семейства.

Преди да организираш интервю с кандидатите е препоръчително да си направиш списък с твоите изисквания, очаквания за конкретни занимания, напредък, усвояване на нови знания или специфична грижа и отношение към мъничето. Ако не си наясно със собствените си изисквания, никога няма да намериш точния човек.

Направи си списък, помисли за следното:

  • дали детегледачката ще се храни или ще спи у вас;
  • къде искаш да бъде разхождано детето;
  • тя ли ще готви;
  • на какво искаш да го научи;
  • от какво да го предпазва;
  • а защо не и на какъв език ще му говори.

Избор

Задължително изисквай препоръки от предишни работодатели, здравна книжка и диплома (ако държиш да преподава нещо на детето). Можеш да потърсиш конкретното име в интернет, защото много често от там изскача неочаквана информация. Най-вече разчитай на интуицията си, набюдавай как тя гледа детето, как то се отнася към нея. Децата бързо усещат фалша и лъжата.
Най-добрият вариант е да избереш жена, която вече е работила при познато семейство, така информацията е най-сигурна. Още по-добе е ако детето я познава.

Вече има няколко агенции за детегледачки в България. Те предлагат всякакви варианти и специалисти. Изборът с помощта на агенция е много по-сигиурен, отколкото чрез случайна обява.

Когато започнат срещите наблюдавай ръцете, дрехите, излъчването – всичко говори за един човек. Ако кандидатката се отнася небрежно към себе си, ако е с мръсни дрехи и коса, най-вероятно ще се отнася и през пръсти към задълженията си.

Основни правила

Важно е детето да свикне с новия приятел. За него ще бъде голям стрес просто да бъде оставено в ръцете на непозната. След като вече си избрала кой да се грижи за мъничето, постарай се да въведеш детегледачката в семейната атмосфера, да й помогнеш да изгради авторитет пред хлапето. Все пак тя ще замества мама и тате и не бива да е просто безгласна обслужваща машина.

Детето трябва да я уважава.

Не забравяй да обясниш правилата за безопасност в твоя дом. Ако не искаш детето да гледа телевизия и да се знаимава с компютър, ще трябва да го забраниш и на служителката. Дай време на малкия, за да свикне. Ако не я иска в началото, това не означава задължително, че тя не е подходяща. Прекарайте известно време всички заедно, за да може преходът да е плавен.