Как да държим бебето ПРАВИЛНО?

от 1

Бебето, носено по-често на ръце, по-бързо развива сетивата си. Близо до мама, новороденото се успокоява и притихва...

Съвсем естествено е в началото да се чувстваш леко непохватна, докато гушкаш  бебето си. Нужно е обаче възможно най-бързо да овладееш правилните начини да го държиш.

Бебето, носено по-често на ръце, по-бързо развива сетивата си. Близо до мама, новороденото се успокоява и притихва – така вместо да реагира с плач на околните дразнители, то започва да се „вслушва“ в света около себе си и да „попива“ новата информация.

В позицията „Буда“

В позицията „Буда“

Седнала си, гърбът на бебето е подпрян на бюста ти, държиш крачетата му събрани. Позата му дава възможност да се оглежда около себе си и да изучава любопитно света, който го заобикаля.

Предимства:

Бебето се чувства сигурно от контакта с тялото ти и топлината, тъй като си припомня позицията, в която е било в утробата  – сигурно и топло място, защитено от опасности. Заедно с това се успокояваш и ти от близостта на малкото беззащитно създание и усещането, че си важна за него, за да го закриляш и пазиш.

В изправена позиция

 В изправена позиция 

Коремчето му е опряно на гърдите ти, а главичката – на раменете, докато го държиш за дупето и крачетата. Полезно е за след хранене, за да се улесни усвояването на храната. Внимавай главата на бебето да е опряна стабилно на рамото ти.

Предимства:

Детето се успокоява, защото вдишва миризмата ти, чува гласа и биенето на сърцето ти. За малките е важно да са близо до майката възможно най-дълго поне в първите месеци след раждането.

В позиция „по корем“

 В позиция „по корем“  

Хвани го с едната ръка през корема, а с другата ръка между крачетата. С всяка част от тялото си то докосва твоето тяло, а главичката му е удобно легнала в сгъвката на лакътя ти.

Предимства:

Добра поза, ако има стомашни проблеми. Топлината на ръцете ти ще му подейства успокояващо и сънят му ще бъде дълбок и продължителен.

В позиция „люлка“

 В позиция „люлка“ 

 

Гърбът му е опрян на лакътя ти, докосваш с другата си ръка коремчето му. Гледате се очи в очи - така се опознавате и свиквате един с друг.

Предимства:

Бебето има възможност да се движи и му е удобно. Често детето заспива именно в тази поза, тъй като близкият зрителен контакт с мама го кара да се чувства сигурно и защитено.

Нужно е да знаеш...

 Как да държим бебето правилно? 

Носенето на ръце тренира вестибуларния му апарат (особено ако се разхождаш в кръг и/или плавно полюшваш мъничето). В прегръдката на мама малкото човече наблюдава отблизо лицето й – устните й, как артикулира, слуша интонацията на гласа й. Така постепенно се подготвя за първите звуци и думички, които ще произнесе самостоятелно.

Не на последно място самата майка се чувства по-добре с бебчо в прегръдките си – чувството за тревожност намалява, повишава се настроението й. А това са важни фактори , за да се избегнат депресивни състояния, възможни в първите седмици след раждането.