Как бременността променя тялото ти

от

Всяка жена е чувала за сутрешните неразположения, честото ходене до тоалетна и странните настроения. Но какво друго знаеш за бременността и промените, които ти предстоят през нея?Виж как бременността променя тялото ти от глава до пети.
Как бременността променя тялото ти

Как бременността променя тялото ти

Всяка жена е чувала за сутрешните неразположения, честото ходене до тоалетна и странните настроения. Но какво друго знаеш за бременността и промените, които ти предстоят през нея? Виж как бременността променя тялото ти от глава до пети.

Помниш ли онази „интересна“ възраст, наречена пубертет? И най-вече как всички се опитваха да ти разкажат какво точно ще ти се случи? Тогава, ако не друго, си се чувствала подготвена. А защо никой не се грижи да те осведоми така и за бременността? Сякаш се приема за редно ти от само себе си да се сдобиеш с нужната информация само, защото си достатъчно пораснала и знаеш от къде. Е, ние сме тук, за да ти помогнем. Първо и най-важно – бременността няма нищо общо с пубертета. Освен факта, че повечето неща, които ще ти се случат, се дължат на „танца“ на хормоните. Започваме, както е редно от...

Главата

И понеже поредицата е „от глава до пети“, стартираме от самия й връх. Защото едни от първите промени, които ще забележиш, ще се случат с...

Косата ти

Благодарение на хормоните, ти предстоят 9 месеца, в които окосмението по цялото ти тяло ще е засилено. Освен това здравината на косъма ще се промени. При някои жени промените са толкова драстични, че къдравите им коси се изправят или обратното – правата като на индианка коса, придобива меки вълни.

Принципно косата расте за около 7 години, стои на скалпа около 6 месеца и след това пада. Но по време на бременността този растеж е прекъснат и „старата“ коса не пада. Самият косъм може да стане доста по-твърд и здрав и косата ти да е много по-податлива на стилизиране. За голяма част от бъдещите майки вторият триместър е времето, в което ще имат най-прекрасната грива през живота си.

Както вече споменахме, същото се случва и с останалото окосмение по тялото ти. Може да се появят косми по ареолите и около зърната на гърдите ти, както и по корема, особено в областта около пъпа. Не се тревожи, ще опадат в първите няколко месеца след раждането. За съжаление това ще се случи и с косата ти. Добре е да го знаеш, за да не се притесниш, когато се случи. Хубаво е да продължиш да приемаш витамините и минералите, които си пила и през бременността, за да подпомогнеш организма си.

Имай предвид, че мастните ти жлези също могат да променят секрецията ти и косата ти рязко да започне да се омазнява. В такъв случай просто смени шампоана и балсама, които използваш, за да не се чувстваш дискомфортно. Мазна или суха, косата ти се нуждае от подстригване на всеки 6 седмици, за да не се заплитат краищата й, а и за да се подхранва.

Що се отнася до епилацията на различни зони от тялото ти, имай предвид, че бръсненето и депилатоарните кремове могат да раздразнят кожата ти, но пък кола-маската в късните месеци може да предизвика контракции. Това не означава да не се епилираш 9 месеца, просто виж кой ще е най-подходящият за теб начин.

Мога ли да боядисвам или къдря косата си?

Този въпрос е най-често задаваният от бъдещите майки, след тези, които се отнасят пряко до здравето на детето. Принципно няма медицинска информация, която да посочва пряка връзка между боядисването и евентуално увреждане на плода. Но има изследвания, които показват, че големи дози от някои вещества, които се съдържат в боите, предизвикват рак и хромозомни аномалии при тестови животни. Затова част от специалистите се презастраховат като твърдят, че не е желателно да третираш косата си с химикали, особено през първия триместър на бременността, тъй като чрез кожата на скалпа те проникват в кръвообращението ти. От друга страна от „Американския колеж по акушерство и гинекология“ твърдят, че няма обективна причина жените да избягват боядисването на косата си по време на бременността. Ние считаме, че отговорността е лична, затова най-добре се консултирай с наблюдаващи те акушер-гинеколог дали е удачно да се подлагаш на такъв тип козметични процедури.

Главоболие

Друг изключително популярен симптом, особено в началото на бременността. Обикновено се дължи на факта, че тялото ти се опитва всячески да достави нужното количество кръв до главата ти, а кръвното ти налягане е ниско. В много редки случаи, предимно в последното тримесечие, силното главоболие може да е симптом на прееклампсия.

Важно е да знаеш, че в никакъв случай не бива да прибягваш до медикаментозно самолечение. Особено с аспирин или препарати, съдържащи ибупрофен. В случаи на главоболие, първо се опитай да си починеш, като едновременно с това се погрижиш да приемеш някакви течности – вода, чай, айран със сол. Ако това не свърши работа, се обади на акушер-гинеколога си и се консултирай какви хомеопатични препарати или Шуслерови соли можеш да приемеш. В много краен случай прибегни към болкоуспокояващи, при това задължително предписани от лекар, а не консултирани с фармацевта в аптеката.

Мигрена

Страдащите от това заболяване знаят, че то няма нищо общо с нормалното главоболие. Обикновено е пристъпно, едностранно (в едната или другата половина на главата), с различна интензивност и честота, трае няколко часа, придружава се от повръщане и често е свързано с вегетативни нарушения и разстройство на зрението. Извън пристъпите не се наблюдават никакви признаци на заболяване на нервната система. Заболяването може да трае години и дори цял живот. В редица случаи мигрената престава след 50-ата година.

Симптоми

Те са особени и лесно се разпознават. Жените, които принципно страдат от мигрена обикновено предвиждат появата на кризата: имат неразположение, безапетитие, болки в стомаха, промени във вкуса и мириса, в слуха и зрението, тежест в стомаха и др.
В началото се усещат болки в областта на слепоочието или окото, които се разпространяват в едната половина на главата. Слепоочната артерия нерядко е напрегната, извита и болезнена при допир. Болките се придружават с общо неразположение, гадене, болки в стомаха, понякога повръщане или обилно уриниране. По време на криза болният е извънредно чувствителен към светлината и шума.

Причини

Причините за възникването на заболяването се крият в общата интоксикация на организма. Провокира се от неправилно и нередовно хранене, вълнение, миризма, недоспиване, усилена умствена работа, малокръвие, недостатък в зрението, хрема, болки в ушите, употреба на алкохол и тютюн, запек, чревни разстройства, нервни болести и разстройства и др. Списъкът е доста дълъг, като болестта може да бъде и наследствена и да се среща в няколко поколения едно след друго.

Лечение

Има проучвания, които показват, че магнезиевите препарати намаляват пристъпите на мигрена. Препоръчителната минимална доза е 450 до 600 милиграма на ден. Медикаментозно лечение не е добре да бъде предприемано, ако не е консултирано с поне двама специалисти.