Как болестите на щитовидната жлеза влияят на бременността

от

Акушер-гинеколози отчитат, че в днешно време ендокринните проблеми са втората най-разпространена причина за стерилитет при жените. Когато става дума за хормонални нарушения, щитовидната жлеза почти винаги играе някаква роля, макар и не винаги да е пряко отговорна за проблема.
Как болестите на щитовидната жлеза влияят на бременността

Как болестите на щитовидната жлеза влияят на бременността

Акушер-гинеколози отчитат, че в днешно време ендокринните проблеми са втората най-разпространена причина за стерилитет при жените.

Когато става дума за хормонални нарушения, щитовидната жлеза почти винаги играе някаква роля, макар и не винаги да е пряко отговорна за проблема. Тя е малък орган със сериозна роля по отношение, от една страна за възможностите за забременяване, от друга – за правилното развитие на плода през целия период на бременността: за умственото и органното развитие, за раждането на бебе с нормално тегло. Точно тази жлеза е от изключително значение за здравето на майката през целия този период, както и в първите моменти след раждането.

Около 2% от жените развивате хипертиреоидизъм през 9-те месеца, въпреки че преди забременяването са се чувствали здрави. Ако към тези цифри прибавим всички промени и изменения, които не влияят върху функцията на жлезата, процентът на новооткритите щитовидни заболявания в хода на бременността започва да клони към 10. Въпреки тази статистика обаче, специалистите подчертават, че най-често става дума за проблеми, които са съществували още преди бременността – но по една или друга причина не са били открити.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Тироидът е малка жлеза с тегло около 15 грама, която се намира в предната част на врата, точно под адамовата ябълка. Отговорна е за производството на тироидни хормони, а чрез тях влия върху почти целия хормонален баланс на организма.

Какво се случва при тироидно заболяване?

Заболяванията на щитовидната жлеза са много чести, особено при жените. Статистиката показва, че този орган създава проблеми на нежната половина от човечеството 4 пъти по-често, отколкото на силния пол. Състоянията може да имат различна проява – при някои жлезата произвежда твърде много хормони (хипертиреоидизъм), при други – твърде малко (хипотиреоидизъм). Основният хормон на щитовидната жлеза се нарича тироксин или Т4. При свръхпроизводство на Т4 симптомите са чувство за безпокойство, горещи вълни, изпотяване, емоционална превъзбуда. Може да се стигне до необяснима загуба на тегло, загуба на концентрация и тремор (неволно треперене). Чест признак е и диарията.

При занижено производство на хормона Т4 пациентът – обратно – често е изморен, летаргичен, и лесно покачва теглото си над обичайното. Появява се констипация и пациентите казват, че често им става много студено.

Ролята на щитовидната жлеза при репродуктивни проблеми

Не бива и да се преекспонира ролята на щитовидната жлеза при трудностите за забременяване, тъй като причините могат да бъдат от най-различен характер. Те не се дължат само на тази жлеза. От ендокринна гледна точка много често проблемът се крие в хормоните, които яйчникът продуцира. Освен това обикновено фактът, че в половината от случаите на стерилитет в една двойка, причината е в мъжа, минава на заден план и на жената се правят купища ненужни изследвания, вместо да се направи една сравнително лесна и безболезнена манипулация като спермограмата. Ако говорим за заболяване на щитовидната жлеза при мъжа обаче - официална статистика за това дали тези болести влияят на репродуктивните функции няма. Дори и бащата да е преболедувал щитовидно заболяване и да е приемал медикаменти, ако спермограмата е добра, се смята, че няма проблем.

Как хипотиреоидизмът се лекува по време на бременност?

Отклоненията във функцията на щитовидната жлеза, появили се по време на бременността, могат да се регулират сравнително лесно с медикаменти, които доказано не вредят на плода. При хипотиреоидизъм става дума за изкуствени форми на хормона Т4, които компенсират недостига му в майчиния организъм. Важно в този случай е редовно да се следи нивото на щитовидните хормони в кръвта, за да се регулира и балансира правилно дозата на приеманите от бременната лекарства. Изследването за нивата на тези хормони трябва да се прави ежемесечно, или най-много на 6 седмици. Иначе в много отношения лечението на хипотироидизъм при бременната е същото като при жените, които не очакват бебе.

Какви са възможните усложнения?

От години медицината е установила връзка между хипотиреоидизма при майките и забавеното ментално развитие при децата им. Мащабно изледване от 1999г. разкрива, че недиагностицираният или неадекватно лекуваният хипотиреоидизъм при майката намалява IQ-то на детето й с около 4 точки, спрямо децата на здрави майки. Още по-голямо е отрицателното влияние върху интелектуалния капацитет на деца, чиито майки имат по-силно изразен хипотреоидизъм. Тези деца имат със 7 точки по-малко на IQ-теста. Иначе казано – около 20% от тези деца не успяват да надхвърлят 85 точки на тест за интелигентност. При децата на здрави майки този процент е около 5%.

Колко рано тироидните хормони на майката повлияват на бебето?

Евентуалните тироидни проблеми на майката започват да влияят на бъдещото й дете още със самото зачеване. Най-силен е ефектът им до 12-та гестационна седмица от бременността, когато щитовидната жлеза на бебето се развива и започва да функционира. Въпреки това е установено, че ако една майка е развила хипотиреоидизъм в началото на бременността, но после е била лекувана адекватно, бебето й може да има само леко изоставане в развитието на моториката. Изброените по-горе усложнения се срещат при децата на жени, чиито проблеми с щитовидната жлеза изобщо не са били лекувани.

Как да се избегнат нарушенията, свързани с хипотироидизъм през бременността?

В световен мащаб повсеместен скрининг на бременните за щитовидни проблеми не се прави. В най-добрия случай специалистите у нас препоръчват скрининг в групите с по-голям риск. Това са жени, които планират първа бременност във възраст над 30г. Друг важен фактор е наличието на друго автоимунно заболяване. Също така, ако има предишен проблем с щитовидната жлеза, който е излекуван, във всички случай при планиране или възникване на бременност трябва да се направи контрола. Рискови са също пациентки с пряк родственик, който има заболяване на щитовидната жлеза, както и такива, които са с много високо тегло – индекс на телесна маса над 40. Международни организации, работещи по проблема обаче, смятат за необходим масов скрининг на всички жени, планиращи бременност.

консултант: д-р Даниела Велкова, акушер-гинеколог, болница „Вита“