Желание за бебе? Плодовитостта може да се подсили

от

Когато „проектът” за бебе стане категоричен, двойката иска това да стане колкото може по-бързо, а най-добре веднага. Съществуват различни фактори – както позитивни, така и негативни, върху които може да се повлияе в желаната посока.
Желание за бебе? Плодовитостта може да се подсили

Желание за бебе? Плодовитостта може да се подсили

© Сн.: iStock.com

Когато „проектът” за бебе стане категоричен, двойката иска това да стане колкото може по-бързо, а най-добре веднага. Съществуват различни фактори – както позитивни, така и негативни, върху които може да се повлияе в желаната посока.

Какво може да направи жената?

Проблемите на женската плодовитост най-често се дължат на смущения в овулацията. Най-важното е добре да се съхраняват яйцеклетките, чиито брой е определен още с раждането.

Без стрес

Бавенето на зачеването поражда психическо напрежение, което нарушава качеството на кръвоснабдяването на маточната лигавица, а тя е важна за „гнезденето” на яйцеклетките. Срещу стреса е много ефикасна когнитивната поведенческа терапия – 10 сеанса по релаксация и упражнения за отстраняване на отрицателните мисли подобряват психическото равновесие.

По-малко кафе

Негативният ефект от кафето се проявява, ако дневната доза кофеин надхвърли 300 мг, иначе казано - при консумацията на 4-5 чаши всеки ден.

Оптимално телесно тегло

Многобройните диети и поддържането на прекалено слабо тяло пречат на плодовитостта. Това е така, защото мазнините са богати на хормони. Правилното функциониране на яйчниците зависи от хармоничното съотношение между мускулната и мастната маса в женския организъм.

Предпазване от венерически болести

Гонореята и хламидиозата могат да предизвикат безплодие, ако не се лекуват своевременно. При парене и необичайно влагалищно течение консултацията с лекар е наложителна.

Витамин В12

Недостигът на витамин В12 може да намали плодовитостта на жената. Набавя се чрез храната – карантия, морски дарове. За вегетарианците се препоръчва прием под формата на хранителни добавки.

Какво може да направи мъжът?

Тестисите произвеждат сперматозоиди от пубертета до края на живота на мъжа, но техният брой, подвижност и форма са чувствителни към най-различни фактори с въздействие върху плодовитостта.

Антиоксиданти

Ликопенът може да увеличи броя на нормалните сперматозоиди и да повиши подвижността им, като в същото време намали броя на анормалните сперматозоиди. Намира се в суровите или термично обработените домати. Бетакаротинът от морковите и лутеинът от зелената салата имат стимулиращ ефект. Храненето, богато на витамини С и Е, фолиева киселина и цинк, подобрява качеството на ДНК на спермата при мъжете над 44 години.

Редовен спорт

Физическата активност трябва да е редовна, но умерена – ходене пеша, плуване и др.

Добра стойка пред компютъра

Прекалено често мъжете използват компютрите си поставени на коленете. Проблемът е, че те излъчват топлина, която засяга чувствителни зони от мъжката анатомия.

Без лубриканти

Многобройни изследвания доказват, че геловете, третиращи вагиналната сухота на партньорките, могат да въздействат негативно на подвижността на сперматозоидите. Причината е в промяната на киселинността на спермата.

Внимателно с колелото

Колкото повече часове прекарват спортистите на велосипеда, толкова повече стават анормалните сперматозоиди. Вероятната причина се крие в притискането на тестисите към седалката и в топлината, предизвикана от тесните дрехи. Важен е изборът на велосипед – седалката трябва да е удобна, така че да се избягва търкането.

По-широки дрехи

Панталоните и слиповете не бива да са прекалено тесни, за да не притискат тестисите. Загряването, което се получава, не е благоприятно за производството на сперматозоиди, което е оптимално при 35 градуса телесна температура. По-подходящи са боксерките и свободните панталони.

Какво могат да направят двамата?

Многобройни фактори на плодовитостта са свързани с начина на живот.

Не на цигарите

Тютюнопушенето води до намален брой сперматозоиди и яйцеклетки, предизвиква смущения в менструалния цикъл. Спирането на цигарите позволява да се възстанови нормалната пловдовитост.

Без излишни килограми

Свръхтеглото смущава менструалния цикъл. При мъжете пък води до намалено количеството сперматозоиди. Понякога отслабването с няколко килограма може да върне в нормите плодовитосттта.

Хормони в равновесие

Много от заобикалящите ни предмети и продукти съдържат вещества, които смущават дейността на ендокринната система – хранителни опаковки, бои, лакове... В тях основен дразнител за хормоните са фталатите. Трябва да се избягват също пропилпарабенът и бутилпарабенът, които откриваме в козметичните продукти, както и бисфенол А, намиращ се в пластмасите.

Внимателно с обезболяващите лекарства

В големи количества парацетамолът и аспиринът могат да намалят нивото на тестостерона – ключов хормон в производството на сперма. В периода на овулацията жените трябва да избягват противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен например.

Алкохол – по-малко или никак

Най-добре е спиртните напитки да бъдат намалени до минимум или напълно забравени, когато се подготвя бременността.

Вижте още за: зачеване