Извънматочна бременност (ектопична бременност)

от

Извънматочна бременност (ектопична бременност) - диагноза с привидно просто обяснение, но проблемите, свързани с нея, изобщо не са такива. Разочарованието и загубата на още непочувстваното бебе, наред с опасността за живота на майката и рискът повече да не успееш да забременееш са все причини да се отнесем изключително сериозно към този проблем.
Извънматочна бременност (ектопична бременност)

Извънматочна бременност (ектопична бременност)

Извънматочна бременност (ектопична бременност) - диагноза с привидно просто обяснение, но проблемите, свързани с нея, изобщо не са такива.

Разочарованието и загубата на още непочувстваното бебе, наред с опасността за живота на майката и рискът повече да не успееш да забременееш са все причини да се отнесем изключително сериозно към този проблем.

Какво се крие зад диагнозата извънматочна бременност?

Обикновено     оплождането се осъществява в маточната тръба, откъдето, благодарение на ресничките, покриващи тръбата, оплодената яйцеклетка (зигота) се придвижва към маточната кухина. Този процес на придвижване е със средна продължителност около 5-7 дни. След като достигне до матката, зиготата се имплантира в лигавицата – там има възможност да расте и да се развива пълноценно. При ектопичната или извънматочна бременност, тази имплантация се извършва на място, различно от матката (най-често в маточната тръба, по-рядко се наблюдава в маточната шийка, яйчниците, дори и коремната кухина).

Въпреки значително подобрените методи на диагностика ектопичната бременност е често срещана. Това най-вероятно е свързано с излагането на жените на комбинация от определени рискови фактори.

Какви са възможните причини за извънматочна бременност?

Макар и да не се знаят точните механизми за възникването на проблема, повечето от учените приемат, че корените му са свързани с нарушаване на транспорта на оплодената яйцеклетка и с фактори, които пречат на нейното нормално имплантиране.

В рисковата група попадат жени с инфекции на маточната тръба, преживели хирургически интервенции или с предишна извънматочна бременност. Интересно е да се отбележи, че около 80% от извънматочните бременности са от дясната страна и по тази причина се съди, че този тип заболяване би могло да се дължи и да е свързано с хроничен апендицит. Напредналата възраст и тютюнопушенето също попадат сред факторите, които биха могли да причинят ектопична бременност.

Не отлагай консултацията с лекар

Една от най-сериозните опасности при извънматочната бременност се крие във факта, че твърде често протича без симптоми или пък сигналите, които тялото ти изпраща, наподобяват друго заболяване. Затова е препоръчително веднага щом установиш закъснение на менструацията да се консултираш и с лекар, за да се установи дали бремеността протича нормално. Не отлагай това първо посещение – тестът за бременност не е достатъчен. Ултразвуковото изследване е особено необходимо, ако попадаш в някоя от рисковите групи.

Ранната диагноза е от изключителна важност не само за твоето здраве, но и за запазване целостта на тръбите, което е възможно единствено в по-ранна бременност.

Има ли профилактика ?

За да се избегне възможността от развиване на извънматочна бременност, още от ранна възраст жената трябва да внимава за здравето си и да не допуска да се развиват възпаления на тръбите. Профилактичните прегледи и консултации с личния гинеколог, сексът с проверени партньори и с предпазни мерки значително намаляват опасността след време да се развие извънматочна бременност.

Мнението на специалиста: д-р Даниела Велкова, акушер-гинеколог, болница „Вита“, София

Усещането при извънматочна бременност е много подобно на обикновената. Има закъснение на менструацията, може да се появи чувствителност и в гърдите. Възможно е да има и зацапване на тъмно кафяво течение върху бельото.

Понякога се появява и леко напрежение ниско долу, в корема. Това обикновенно е и първата причина бъдещата майка да отиде на лекар и да се прегледа.

Усложненията, които могат да настъпят, са много големи. Сред най-четите са: руптура (разкъсване) на тръбата, което води след себе си вътрешен кръвоизлив; запушване на тръбата, което прави настъпването на последваща бременност невъзможно; перитонит.

Важно е да се знае, че диагностиката на заболяването не е трудна, но не може да се направи от друг, освен от опитен гинеколог. А за да отпаднат всякакви притеснения и усложнения, ранните прегледи са задължителни.“

 
Споделено от мама: Сълзи, но и от щастие

„Моята история започва през есента на 2001 г. с една красива любов. Отначало не бързахме. Понасладихме се един на друг, отдадохме се на работа и учене. Годините минаваха, а бебето не идваше... През есента на 2008 г. дългоочакваната новина дойде, но за кратко :( Още при първия преглед докторът прояви съмнение и след 2 дена вече беше категоричен.

Бременността се оказа извънматочна и прекъсването й беше неминуемо. Благодарение на нашето нетърпение да видим плодното сакче и на бързата и адекватна помощ на гинеколога, операцията мина леко и дори успяха да запазят фалопиевата тръба. Започнаха нашите тъжни години на болка по загубата, на изследвания в търсене на проблема. Това обаче вместо да ни сломи ни сближи и ни накара да искаме дете повече от всичко!

 И щастието се върна при нас! На 12-ти април плаках от щастие в прегръдките на съпруга ми - тестът беше положителен! Сега, няколко месеца по-късно, съм по-щастлива от всякога и знам, че най-хубавото тепърва предстои. Надявам се и вярвам, че тази Коледа ще бъде най-щастливата ни, защото под елхата ще има 3 чорапчета :).

Пожелавам на всички трепета от най-хубавото очакване и любовта, която толкова много изпълва не само сърцето, но и коремчето ми!“, Смиляна Димитрова, Пловдив