Извънматочна бременност

от

Извънматочна бременност означава, че оплодената яйцеклетка се намира извън кухината на матката.
Извънматочна бременност

Извънматочна бременност

Какви са рисковете на извънматочната бременност и кои са причините за това?

Извънматочна бременност означава, че оплодената яйцеклетка се намира извън кухината на матката. Най-често тя се оказва в маточната тръба (т.нар. тубарна бременност) или в коремната кухина. Извънматочната бременност е животозастрашаващо състояние, тъй като може да доведе до огромна кръвозагуба и хеморагичен шок.

Причините, поради които може да се развие извънматочна бременност са:

  • чести възпалителни процеси (т.нар. тазово-възпалителна болест);
  • предхождащи оперативни интервенции (апендикс, кистектомия);
  • хламидия (получават се сраствания, наподобяващи ципи, които запушват тръбата и се нарушава възможността да се придвижва яйцеклетката) и инвитро (самата процедура може да доведе до съчетана бременност – и в матката, и в тръбата, както и в рога).

Клиничните белези, които могат да сигнализират за извънматочна бременност са:

  • закъснение на менструацията (аменорея);
  • болка, която е ниско долу в корема;
  • генитално кървене.

3-4 дни е закъснението на менструацията, което трябва да те наведе към мисълта за възможна бременност.

Съветът е, след като тестът за бременност е положителен, да посетиш гинеколог още в първата седмица от закъснението на менструацията. Важно е да се уточни дали оплодената яйцеклетка е в матката, или в тръбата. Лекарят може да прецени нивото на ЧХГ(хормон на бременността). Над определено ниво на ЧХГ и липса на гестационен сак в матката може да се предполага извънматочна бременност. Тогава се изисква активно наблюдение в болнично заведение.

Болката ниско в корема (може да бъде вдясно, вляво или в целия корем) се появява в резултат на раздуване на тръбата, което може да доведе до нейната руптура (разкъсване на стената маточната тръба). Спешната и адекватна медицинска помощ (операция за отстраняване на засегнатия участък) е животоспасяваща.

Какво трябва да знаеш за извънматочната бременност

Няма ясно решение как можеш да се предпазиш от извънматочна бременност. Например ако това състояние е в следствие на апендикс, нищо не можеш да направиш. Но можеш да бъдеш стриктна към определени неща:

  • Следи менструацията си и при закъснение непременно потърси гинеколог;
  • Ако бременността е планувана, преди нейното настъпване след консултация със специалист проведи нужните изследвания.

И имай предвид, че една извънматочна бременност не означава, че следващата пак ще е такава. Ако има отстранявяне  на двете маточни тръби ще е нужно инвитро оплождане. Но когато не се е стигнало до това, напълно възможно е следващата бременност да бъде нормална.

д-р Силвия Савова, акушер-гинеколог, Първа АГ болница „Св. София“, София