Извънматочна бременност

от 5

Щастливата вест, че ще ставаш майка, може внезапно да бъде помрачена от диагнозата „извънматочна бременност”.

Щастливата вест, че ще ставаш майка, може внезапно да бъде помрачена от диагнозата „извънматочна бременност”. И макар това автоматично да те поставя в категорията на жените с проблемна бременност, за съжаление при извънматочната бременност изходът винаги е летален за плода. Но не губи време в отчаяние. Извънматочната бременност изисква незабавна медицинска намеса, за да запазиш шансовете си за следваща бременност и най-вече – за да спасиш живота си.

Извънматочна бременностИзвънматочната бременност е тежка диагноза, особено ако не бъде открита навреме. Мисълта, че ще загубиш така желаното бебе бива изместена от въпросите ще можеш ли да имаш друго дете и доколко извънматочната бременност застрашава собственото ти здраве. Отговорът на първия въпрос е: да, ако плодът бъде отстранен, без да бъдат засегнати репродуктивните органи. А отговорът на втория е: премахването на извънматочната бременност е жизненоважно за твоето здраве.

Какво е извънматочна бременност?

Извънматочната бременност, както подсказва и наименованието й, е бременност, при която плодът се развива извън обичайното си място – матката. Или иначе казано, оплодената яйцеклетка се захваща извън кухината на матката, най-често във фалопиевите тръби (в около 95 % от случаите), по-рядко в яйчника (1 към 40 000 случая), а понякога и в коремната кухина (около 1 – 2 % от всички случаи на извънматочна бременност). И в зависимост от позиционирането й, извънматочната бременнност се нарича още тубарна бременност, яйчникова бременност  и абдоминална бремнност

Извънматочна бременностОсновният проблем при извънматочната бременност е, че плодът се развива на място, което не отговаря на нарастващите размери на бебето и което не може да осигури необходимата хранителна тъкан, съдържаща се в матката. Постепенно ще бъдат засегнати органите в тази част на тялото, което ще предизвика вътрешен кръвоизлив и в крайна сметка ще застраши живота на майката. Ето защо, диагностицирането на извънматочна бременност трябва незабавно да бъде последвано от медицинска намеса.

Какви са симптомите за извънматочна бременност?

Поради приликата в симптомите на обичайната бременност и извънматочната бременност, много често откриването на втората става със закъснение. И при двата типа бременност се наблюдава закъснение на менструацията, напрежение в гърдите, отпадналост, гадене и често уриниране. Но все пак извънматочната бременност има няколко характерни признака:

Около 2 седмици след закъснение на менстрауцията, започва слабо вагинално кървене, което през следващите дни се засилва.

- Болки в таза, долната част на корема, а в някои случаи дори в рамото или врата (ако кръвта от извънматочната бременност се натрупва и засяга определени нерви).

Симптоми на извънматочната бременност могат да са още припадане от загуба на кръв, ниско кръвно налягане или болки в долната част на гърба.

Ако имате и най-малкото съмнение че сте бременна и проявявате един от тези симптоми, направете си незабавно тест за бременност, вагинално изследване с ултразвук и консултация с медицинско лице.

Какво предизвиква извънматочна бременност?

Когато оплодената яйцеклетка не успее да се придвижи достатъчно бързо по фалопиевата тръба до матката, възниква извънматочна бременност. Причина за забавянето може да е инфекция или възпаление (предизвикани от полово заболяване като гонорея или хламидии) на тръбата. Но ендометриозата (тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея), предишна извънматочна бременност, аборт, предишна хирургическа намеса по репродуктивната система, също увеличават риска от извънматочна бременност, тъй като всички те блокират частично или изцяло пътя на яйцеклетката към матката.

Методи за отстраняване на извънматочна бременност

Извънматочна бременностМетодите за отстраняване на извънматочна бременност зависят от здравословното състояние на майката и от позиционирането на плода. Най-безболезнено и с минимален риск от засягане на репродуктивните органи е медикаментозното лечение. То обаче се прилага в ранен стадий. Чрез инжектиране на Метотрексат плодът се разрушава.

При по-напреднала извънматочна бременност е необходима оперативна намеса. В зависимост от степента на вътрешно увреждане се прави „салпинготомия” (подобно на лапароскопията – с малък разрез се отстранява само оплодената яйцеклетка) или „салпингектомия” (отстраняване на маточната тръба). 

Много често, до отстраняване на извънматочна бременност не се стига, тъй като организмът сам изхвърля плода, подобно на спонтанен аборт. Но и в двата случая, трябва да посещаваш лекаря си поне още няколко седмици след прекъсването на извънматочната бременност, за да си сигурна, че организмът ти е чист. В някои случаи се налага повторна интервенция поради останала извънматочна тъкан.