Изложените на слънце гъби са източник на витамин D

• от

Гъби, изложени на слънце, осигуряват толкова витамин D, колкото хранителните добавки, установи американско изследване.

Гъби, изложени на слънце, осигуряват толкова витамин D, колкото хранителните добавки, установи американско изследване.

Учените препоръчват гъбите да се изваждат от опаковката им и да бъдат оставени навън за половин час преди консумирането им. Подобно на кожата ни, гъбите превръщат ултравиолетовите лъчи от слънцето във витамин D и продължават да правят това, дори след като бъдат откъснати.

Изложените на слънце гъби са източник на витамин D

Витаминът е от ключово значение за имунната система, силните здрави кости и зъби и удвояването на калция.

За целите на изследването 30 души получавали всеки ден в продължение на 12 седмици по една капсула, съдържаща или 2000 единици витамин D, или изложени на слънце гъби на прах с високи нива на витамина.

В края на изследването се установили значителни разлики в нивата на витамин D на участниците. "Резултатите доказват, че приемането на гъби, които са били изложени на ултравиолетови лъчи и съдържат витамин D2, са добър източник на витамина и подобряват нивата му в организма на здрави възрастни", заяви авторът на изследването д-р Майкъл Холик. Той допълни, че гъбите продължават да произвеждат витамина, дори след като бъдат откъснати, ако бъдат поставени пряко на слънчева светлина.

Учените съветват потребителите да изваждат гъбите от опаковката и да ги слагат навън между 10 и 15 ч за 60 минути в края на пролетта и през летните месеци.

На възрастните се препоръчва да приемат максимум 2000 единици от витамин D ежедневно. Една порция изложени на слънце гъби осигурява около 400 единици, но по-голямата консумация може да увеличи нивата на витамина, подобно на хранителните добавки. Готвенето не се отразява на нивата на витамина, заяви д-р Холик. /БГНЕС