Изгаряне на малко дете

• от 1

Важни съвети за първа помощ при случай на изгаряне на малкото дете. Как да предотвратиш подобни инциденти и някои идеи за обезопасяване на къщата от любопитните ръчички на малките разбойници

Иска ни се сериозни инциденти изобщо да не се случват. Рано или късно обаче децата започват да изучават предметите вкъщи и опасните ситуации не са малко.

Бъди подготвена в случай, че детето полюбопитства как работят котлоните или реши да „опита“ кафето на мама. Запази самообладание, за да успееш да реагираш бързо и трезво.

Още преди малкият палавник да проходи и да реши да провери какво има навсякъде в къщата, ти трябва да я обезопасиш. Помисли внимателно кои са „горещите“ зони и заедно с таткото направете необходимите промени.

Предотврати изгарянията

Има златни правила, които ще ти помогнат да си спестиш много главоболия и притеснения.

  • Започни с кухненската печка. Създай си навик винаги, когато готвиш, да завърташ съдовете така, че дръжките им да са от вътрешната страна. Това ще намали възможността малкото да са докопа до тях и да ги събори върху себе си. Използвай вътрешните котлони, когато това е възможно.
  • Ако се отоплявате с печка, тогава постави например решетка пред нея, така че детето да не може да стигне дотам.
  • Обезопаси контактите, като поставиш специални капачки за целта.
  • Докато гладиш, поставяй детето в кошарката. Ако е твърде голямо за нея, не го изпускай от поглед, докато ютията не изстине.

Как да различиш тежките от по-леките случаи?

Дето се изгори

Ако кожата на детето само се зачерви, това означава, че изгарянето не е сериозно. Веднага залей мястото със студена вода. После го намажи с крем за изгаряне. В случай, че нямаш лекарство под ръка, олио или зехтин също ще свършат работа.

Ако на изгореното място се появят мехури, вече става дума за по-тежко изгаряне. Добре е да потопиш мястото в студена вода. Това спира проникването на топлината в тъканите. В никакъв случай не пипай мехурите. После, без да притискаш мястото, постави суха стерилна марля. След това веднага заведи детето в център за спешна помощ.

Какво НЕ трябва да правиш?

Ако малкото се залее с гореща супа или пък с чай, течността най-вероятно ще попадне върху дрехи те му. Ако видиш, че платът е залепнал към изгореното място, не се опитвай да съблечеш детето. Задължително  полей наранената зона със студена вода или течност върху самата дрешка.

Ако се наложи, подсуши я много внимателно, без да притискаш. После постави суха стерилна марля (добре е да имаш такава винаги в домашната аптечка) върху плата. Ако от бърза помощ се бавят, заведи детето в здравен център.

Консултант: д-р Павлина Андреева, Здраве-14 ООД, София

calendar

Календар