Нуждаете се от повече протеин в диетата си? Опитайте да прибавите червеи в шоколадовия си сладкиш или да поръсите ризотото си с щипка скакалци.
Готварската книга "The Insect Cookbook " съдържа безброй вкусни и необичайни рецепти, които насърчават готвенето на насекоми като източник на протеини.
"Това е следващата стъпка към включването на насекоми в менютата на холандски ресторанти. Също очаквам хората да си купят книгата и да започнат да готвят буболечки и у дома", споделя Марсел Дике, професор в Университета във Вагенинген и автор на кулинарното четиво.
За премиерата на книгата насекомоготвачът Хенк ван Гърп ще се опита да постави рекорд за най-големият в света пай от скакалци. Проучване проведено от учени от университета показва, че насекомите могат да са най-добрият източник на протеин, отговаряйки на нуждите на нарастващото население. В момента 70% от земеделската земя се използва за животновъдство.
Населението на света се очаква да достигне 9 милиарда до 2050 г., когато ще бъде трудно възможно да се осигури достатъчно протеин за всеки, защото няма да има земя за отглеждане на животни, а хранителната стойност на насекомите е подобна на тази на месото, обяснява Дике. /БГНЕС
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.