Изборът на родилен дом – избор за двама

• от 3

Няма да е преувеличено да кажем, че щом отмине еуфорията от вида на двете чертички на теста, идва големият въпрос – как да изберем лекар за раждането, родилен дом... В повечето случаи търсим „помощ от приятел“, а след като се доверим на даден специалист, често това предопределя и болницата, където ще се роди и бебето ни. Нека обаче да се опитаме да си представим още една малко по-различна гледна точка – тази на бебето. Ето как малкото човече ще повлияе на критериите ти за избор на родилен дом и екип.
Изборът на родилен дом – избор за двама

Изборът на родилен дом – избор за двама

Няма да е преувеличено да кажем, че щом отмине еуфорията от вида на двете чертички на теста, идва големият въпрос – как да изберем лекар за раждането, родилен дом...  В повечето случаи търсим „помощ от приятел“, а след като се доверим на даден специалист, често това предопределя и болницата, където ще се роди и бебето ни. 

Нека обаче да се опитаме да си представим още една малко по-различна гледна точка – тази на бебето. Ето как малкото човече ще повлияе на критериите ти за избор на родилен дом и екип.

Упражнения по логистика

Всички подхождаме с особено внимание, когато търсим медицинското лице, на което да поверим собствения си и този на бебето живот. По-добре е обаче първо да помислим върху избора на медицинското заведение, в което ще се появи на бял свят малкият човек. И след това да преценим на кой от специалистите там можем да гласуваме пълно доверие.
Вярно е, че не във всички населени места има избор между няколко болници. При желание от наша страна обаче винаги можем да се осведомим за родилните отделения в близките по-големи градове и така да разширим неимоверно възможностите си.

Усещането да си майка

Може да прозвучи странно или нереално, но в мига, в който бебето изплаче, личното състояние и здраве остават на заден план. Бях чувала за тази трансформация, но не вярвах в нея, докато не го преживях. По време на операцията (раждах с цезарово сечение) непрестанно се наблюдавах – как ми действа упойката, защо ми прилошава... Но щом ми показаха моето детенце всичко това изгуби смисъл. Беше важно само едно – че рожбата ми е здрава. И бях готова да понеса всичко само и само да съм колкото се може по-скоро близо до нея.

Едва на следващия ден осъзнах, че да виждам бебето си през 3 часа, само когато го кърмя, ме лишава в някаква степен от усещането, че съм майка. Имах нужда от детето ми до мен, а това нямаше как да се случи, защото политиката на здравното заведение не го позволяваше.

Моята класация

Спрямо приоритетите ми ето кои са най-големите плюсове при избор на болница:

1. Мама и бебе могат да са заедно, още в първите часове на раждането (или когато състоянието и на двамата го позволи);
2. Персоналът е съставен от добри професионалисти;
3. Хигиената и обстановката са изрядни;
4. Отношението на персонала (достъпност до информация за състоянието на детето, разбиране и уважение на желанията на майката) също е важно.

Най-важният критерий

Ето защо е от изключителна важност майката и детето да са заедно от самото начало:

  • Максимално ранният контакт с новороденото (още в първия час след раждането) е от съществено значение за успеха на кърменето. Контактът „кожа до кожа“ на мама и бебе събужда инстинктите на мъничето. Още в първите 40 минути след появата си на бял свят то е способно, оставено легнало върху твоя корем, само да „пропълзи“ до гърдата, да захване зърното и да засуче.
  • В родилния дом престоят ви ще бъде минимум три дни. Колкото и кратко да ти се струва, това е достатъчно време, за да се прибереш вкъщи с „ноу-хау“ какво те очаква - директно от първа ръка. Ще посвикнеш с дневния ритъм на бебето и няма да се притесниш, ако първата нощ вкъщи реши да се буди на всеки час. Освен това 24-часовото присъствие на малкото човече в стаята ти е най-приказният стимул, за да се възстановиш оптимално бързо.
  • Това е твоето бебе – преди броени часове е било частичка от теб самата. И наистина се чувства в тотално враждебна обстановка, ако не усеща, че мама е наблизо. Ти си най-близкото му и познато нещо в огромния свят, който сега го заобикаля.

Довери се на сърцето си

На второ място идват докторите и акушерките, на които ще гласуваш доверие. Във всяко здравно заведение има лекари, за които можеш да чуеш и много добри, и някои неприятни неща. Тук се довери на сърцето си. Не се настройвай негативно само защото си чула отрицателно мнение за даден човек. Срещни се с лекаря, сподели нещата, които те вълнуват, твоите лични страхове и приоритети и... тогава реагирай!

Специалистите, с които ще общуваш по време на бременността и раждането, са преди всичко хора. Питай ги, говори с тях, търси правата си и ще ги получиш.

За хигиената и чистотата...

Прословутата трета точка в списъка ми... Обстановката не навсякъде е приказна, а за да родиш „като по филмите“, коства не малка сума от семейния бюджет. Ако не можеш да си позволиш такова разточителство, имам няколко хитри съвета:

  • Опознай болницата, за да я... обикнеш :) Голяма част от родилните домове имат „Ден на отворените врати“. Това са няколко часа, през които получаваш „екскурзия“ из родилните зали и стаите, в които се настаняват майките и бебетата.
  • Не се настройвай негативно. Ако решиш да бръчиш нос на всичко, със сигурност ще си причиниш три доста неприятни дни в болничното заведение. Постарай се да си създадеш уют - вземи си домашен халат и удобни чехли, не забравяй любимата си нощница. Помоли съпруга си да ти донесе пухкавата възглавница от къщи. Можеш да си купиш спирт (почиства и дезинфекцира идеално), памук, лигнин и приятно ароматизирани мокри кърпички (ако използваш такива). С тях хигиенизирай допълнително, ако имаш някакви възражения. Не се нуждаеш от други препарати - спиртът е перфектната антибактериална субстанция.

Позитивният подход ти носи само ползи

Усмихвай се! Вземи под внимание факта, че акушерките рядко са повече от две на смяна, а на плещите им лежи работа с много родилки и бебета.

Виж в кои часове персоналът е по-малко натоварен и тогава попитай за нещата, които те интересуват. Сутрешната визитация е времето, в което обикновено минава на преглед и педиатърът. Ако имаш специфични тревоги около състоянието на бебето, сега е моментът да получиш информация от първа ръка.

И най-важното – игнорирай разкази за тежки раждания и неприятно отношение впоследствие. В твоята ситуация ти си човекът, който движи нещата. Мисли позитивно и всичко ще бъде наред!