Искам бебе със сини очи

от 1

Много майки си мечтаят за бебе със сини очи и се питат дали цветът им ще се промени с времето... Повечето бебета се раждат със светли очи с неопределен цвят, който постепенно се променя до към 9-тия месец от появата му на бял свят.

Много майки си мечтаят за бебе със сини очи и се питат дали цветът им ще се промени с времето...

Повечето бебета се раждат със светли очи с неопределен цвят, който постепенно се променя до към 9-тия месец от появата му на бял свят. Не е изключено по-светлите очи да потъмнеят или обратното (макар второто да се случва доста по-рядко). Окончателният нюанс обаче се появява на около тригодишна възраст: в зелено, синьо, тъмно или светлокафяво, сиво... или пъстри (когато имат повече от един нюанс или преливат).

Цветът на очите е въпрос на гени

Естествено, цветът на очите на детето зависи от гените на майката и таткото.

Според учените принципът на унаследяване на цвета на очите е сходен с този на косата, като гените за тъмните цветове са доминантни. Това означава, че ако и двамата с таткото имате тъмни коса и очи, е много по-вероятно и бебето да ги наследи (но не е задължително).

За да е детето с кафяви очи, е достатъчно единият от родителите да е с такива.

За сини очи е необходимо и двамата родители да бъдат синеоки, тъй като генът за светлите очи е по-слаб.

При един родител с по-светли очи и друг с по-тъмни, резултатът може да е междинен нюанс или детето ще наследи по-силния ген. Все пак гаранции няма.

В таблицата ще откриете каква е вероятността детето ви да има вашите очи и тези на бащата, според вашите гени.

Влияе ли слънцето върху цвета на очите?

Цветът на очите е определен генетично и никакви външни фактори не му влияят, включително и слънцето. Колкото и да печете детето на слънце, няма да стане синеоко, ако е с тъмни очи. Но силната слънчева светлина все пак влияе на очите, но в отрицателна насока.

Прекаляването със слънце без защита (истински очила с UV филтър) води до увреждане на окото, включително на роговицата и катаракта (перде).

Окото е най-нежният орган в човешкото тяло и трябва да се пази, независимо дали е синьо или кафяво. Чрез очите човек получава 90% от информацията за околния свят, те са пряката ни връзка с мозъка.

По принцип хората със светли очи по-често страдат от алергии, включително от алергични конюнктивити. Но от очни болести потенциално са застрашени всички, независимо от цвета на очите.

Любопитно за цвета на очите

Най-разпространеният цвят очи по нашите географски ширини е кафявият, а най-рядко се срещат зелените очи. Всъщност, по-малко от 2 процента от населението на планетата е със зелен цвят на очите.

Най-много зеленооки хора се срещат в Турция (около 20%). В някои страни пък се срещат изключително рядко или изобщо не се срещат (като Азия, Южна Америка, Средния Изток). Около 80% от исландците са със сини или зелени очи.

Не толкова често, но заслужаващо внимание явление, е хетерохромията (два различни цвята на очите). При нея едното око може да е синьо, а другото зелено, например.

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: д-р Павлина Андреева, педиатър, Здраве-14 ООД, София