Искам бебе – планираната бременност

от

Когато планираш бременност, е редно да се погрижиш за своето здраве. Същото трябва да направи и бъдещият татко. Повечето жени забременяват без никакви проблеми, даже и въпреки своето желание. Други се опитват да забременеят дълги години и полагат неимоверни усилия за това. Много жени чувстват вина, ако не могат бързо да забременеят, и често считат, че проблемът за безплодието е у тях. Но не винаги е така. Бъдещият татко също трябва да бъде изследван.
Искам бебе – планираната бременност

Искам бебе – планираната бременност

Когато планираш бременност, е редно да се погрижиш за своето здраве. Същото трябва да направи и бъдещият татко.

Повечето жени забременяват без никакви проблеми, даже и въпреки своето желание. Други се опитват да забременеят дълги години и полагат неимоверни усилия за това. Много жени чувстват вина, ако не могат бързо да забременеят, и често считат, че проблемът за безплодието е у тях. Но не винаги е така. Бъдещият татко също трябва да бъде изследван.

ЗАЧАТИЕ

Обикновено бременността настъпва в края на втората, началото на третата седмица, считано от първия ден на последната менструация – този период е най-подходящ за зачатието на плода. Тогава е желателно да не приемаш алкохол, да не използваш гореща вана, а само топъл душ, да избягваш стресови ситуации. Сперматозоидите са способни да изгубят своята активност дори от незначителен стрес. Особено пагубно им действа алкохолът. Те стават вяли и снижават вероятността за зачатие до 15 пъти. Промивките на влагалището преди полов акт през този период не са желателни, тъй като могат да променят киселинността му, а сперматозоидите са особено чувствителни към химическия състав на средата, в която попадат.

МАЛКО ФИЗИОЛОГИЯ

За да се появи на света малко човече, момче или момиче, трябва да се срещнат две клетки: мъжката – сперматозоид, и женската – яйцеклетка. При тяхното сливане се образува оплодена яйцеклетка, наречена зигота.

Овулацията (отделяне на яйцеклетка от яйчника) обикновено се случва на 12-18 ден от менструалния цикъл. Тогава вероятността за зачатие достига максимум. Прието е да се счита, че овулацията се случва на 14 ден на цикъла (когато говорим за регулярен 28-дневен менструален цикъл). За да определиш вероятния ден за овулация, достатъчно е да решиш несложна математическа задача: да извадиш 14 от общата продължителност на менструалния цикъл.

Например, ако имаш 28-дневен цикъл, от 28 извади 14 и ще получиш датата на максималната фертилност (в този случай най-благоприятен се оказва 14-ият ден за зачатие). За определяне времето на овулация също може да се използват специални тестове, които се продават в аптеките.

НЕОБХОДИМИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Дори да си мислиш, че си абсолютно здрава, добре е да се убедиш в това още веднъж. Ето нашите препоръки за медицински прегледи и изследвания, когато планираш бременност:

  • Посети терапевт, за да определи общото ти здравословно състояние.
  • Не пропускай прегледа при стоматолог, тъй като много инфекции проникват в организма от кариеси например.
  • Общ клиничен анализ на кръвта (кръв се взема от пръста) и общ анализ на урината (най-добре е да се използва сутрешната урина) – тези изследвания са показател за общото здравословно състояние.
  • Разбира се, задължително е да посетиш гинеколог. Той ще прецени точно какви изследвания да ти направи. Най-вероятно ултразвуково изследване на органите на малкия таз, както и цитонамазка. Ако ти предложи и колпоскопия, не се стряскай – това се прави основно за изключване патологии на шийката на матката.
  • Добре е да се изследват твоята и на бъдещия татко кръвни групи и резус-фактор. При положителен резус фактор – няма никакви проблеми, а при отрицателен резус фактор – лекарят ще ти каже какво следва, какво допълнително ще се изследва и т.н.
  • Ако желаеш да се „застраховаш“ от рубеола, токсоплазмоза, херпес, цитомегаловирус (ЦМВ), хламидии, то трябва да знаеш, че има и такова изследване за тяхното изключване или потвърждение.
  • Редовното измерване на базалната температура (БТ) е методично най-простият начин за контрол на овулацията. В периода от овулацията до появата на менструалното кървене базалната температура се покачва, а след това намалява. Ако си бременна, базалната температура остава повишена. Избери термометър и реши къде ще си мериш температурата – може в устата, влагалището или ануса, но винаги трябва да е на едно и също място, с един и същи термометър. Както и по едно и също време - всяка сутрин, между 6 и 8 часа, като не бива да ставаш от леглото, тъй като всяко раздвижване оказва влияние. Веднага си записвай резултатите. Всички нарушения на режима (например, по-късно измерване), а също особените обстоятелства (приемане на лекарства, неразположение, нарушение на менструацията, интимна близост), се отбелязват в специална колонка. За да бъдат данните информативни, необходимо е да се записват не по-малко от три цикъла.
  • Понякога лекарят решава да назначи анализ на хормони – това се прави, когато другите изследвания не показват отклонения, а имаш нередовен месечен цикъл, болезнена, обилна, или обратно, оскъдна менструация, мазна кожа, прекомерно окосмяване и др.
  • При психически проблеми, с които не можеш да се справиш сама, не отлагай посещението при психолог. Не забравяй, че психическото здраве е пряко свързано с физическото.

ЗА БЪДЕЩИЯ ТАТКО

Безусловно, вероятността за забременяване зависи от качеството на семенната течност. И главният фактор в случая е доколко мъжът води здравословен начин на живот. Ниската физическа активност, наднорменото тегло, пушенето могат да доведат до застой на кръвта в тазовите органи на мъжа и до възпаления. Ето защо за бъдещия татко също важат препоръките за разходки, спортни занимания, отказ от цигарите и алкохола.

Сперматогенезата (съзряване на сперматозоидите), както и женският менструален цикъл, се регулират от хормоналната система на организма. Затова ако мъжът приема стероиди, което е характерно за голяма част от тези, които се занимават със спорт, то естественият баланс на хормоните се нарушава, а това може да доведе до мъжко безплодие. Хроническият стрес също е опасен фактор за мъжкото безплодие. Ето защо спокойствието и хармонията са нужни и за силната мъжка натура.

ЛЮБОПИТНО

Счита се, че най-благоприятните шансове за забременяване по отношение на часовото време е около 17 часа. Тогава в мъжкия организъм количеството активни сперматозоиди са най-много. Що се отнася до сезона, не малка част от специалистите приемат, че началото на есента е идеалният сезон за забременяване. Това се обяснява със следното: при всяка жена с нормален менструален цикъл и с достатъчно пълноценно здраве в 10% от циклите яйцеклетката не съзрява и оплождането е невъзможно, т.е. овулация може да няма 1-2 пъти в годината. Често пъти това се случва през студените зимни дни или в необичайно горещото време.

Нужно е да знаеш...

Преди всичко се постарай да живееш здравословно. Откажи алкохола и цигарите. Дори пасивното пушене е вредно за плода. Спи не по-малко от 8 часа на денонощие. Пази здравето си от есенни и пролетни простудни заболявания, избягвай многолюдните места. Разхождай се сред природата. Погрижи се да получаваш само положителни емоции. Стресът е ненужен за бъдещото ти дете. Опитай се да се усмихваш повече.

Консултант: д-р Людмила Лазарова

calendar

Календар