Инфекциозна мононуклеоза - опасната целувка

от

Инфекциозната мононуклеоза е неприятно вирусно заболяване не на шега се нарича „болест на целуването".

Инфекциозната мононуклеоза е неприятно вирусно заболяване не на шега се нарича „болест на целуването". Макар че това название разкрива само един от начините за заразяване с мононуклеоза.

Какво представлява инфекциозната мононуклеоза?

Това е инфекциозно заболяване, което най-често поразява децата и хората до 35-годишна възраст. То се причинява от Епщайн-Бар вируси (EBV) и понякога от цитомегало вируса (CMV).

Инфекциозна мононуклеоза - опасната целувка

Чрез целувки наистина много лесно може да се заразите, тъй като болестотворните микроорганизми се предават чрез слюнка и секрети от устата. Но мононуклеозата се разпространява и по въздушно-капков път, особено ако сте в близост до кашлящи и кихащи хора или пък употребявате едни и същи съдове за хранене и пиене с преносител на вируса - причинител на това заболяване. Единственото донякъде успокояващо е, че болестта не е толкова силно заразна, както, да речем, грипът.

Какви са симптомите на инфекциозната мононуклеоза?

Страдащите от мононуклеоза се оплакват от изтощение, отпадналост, мускулни болки, възпалено гърло, температура около и над 38 градуса, втрисане, видимо увеличени под-челюстни и шийни лимфни възли, също и тези в областта на подмишниците и в слабините, увеличени сливици, главоболие, кожни обриви, липса на апетит, нощно изпотяване. Много характерен, но не видим симптом е увеличаване на черния дроб и далака.

При децата и тийнейджърите вирусът се проявява по-леко и често се бърка с простудни заболявания, при по-възрастните мононуклеозата има по-изразени и тежки симптоми, които продължават по-дълго време.

Обикновено има инкубационен период между четири и шест седмици, като той е по-кратък при децата. Симптоми като възпалено гърло и висока температура е нормално да отшумят до две седмици, докато отпадналостта, подутите лимфни възли, черен дроб и далак могат да ви мъчат още няколко седмици.

Инфекциозна мононуклеоза - опасната целувкаКак се диагностицира инфекциозната мононуклеоза?

Ако се чувствате силно изтощени физически, имате постоянна треска, главоболие, обриви, болки в гърлото и проблеми със сливиците - вероятността да сте заразени с тази болест е голяма. За установяване или отхвърляне на фактическа мононуклеоза се налага да се направят непременно лабораторни изследвания, защото увеличеният брой на една от групите бели кръвни клетки (моноцити) е много важен показател.

Съществуват и серологични тестове за мононуклеоза, които обаче не дават 100% точност на диагнозата. Разграничаването от бактериална ангина се удава само на опитен лекар.

До какви усложнения може да доведе инфекциозната мононуклеоза?

Сред най-сериозните проблеми, които води след себе си мононуклеозата, е увеличаването на далака. В много тежки случаи може да се стигне дори до спукването му, което е придружено с много остра и внезапна болка. Тя се чувства в горната лява част на корема. Ако такова нещо се случи, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ, защото може да се налага хирургическа намеса. Повечето болни от мононуклеоза имат и възпаление на черния дроб (хепатит). То понякога е придружено от пожълтяване на кожата и склерата (бялото на очите) и е по-характерно за пациенти над 35 г. Рядко възникващи усложнения от мононуклеоза са анемия, сърдечни проблеми, менингит, енцефалит, пневмония, увеличаване на сливиците, водещо до затруднено дишане, проблеми с черния дроб и далака.

Как се лекува инфекциозната мононуклеоза?

На практика няма специфичен медикамент, който да се прилага при това заболяване. Успокоително е, че като цяло прогнозата е добра. Лекарите предписват антибиотици само когато мононуклеозата се придружава от проблеми като възпаление на гърлото, предизвикани от стрептококови бактерии. За да се излекува самата мононуклеоза, са потребни задължително почивка (лежане в леглото) и поемане на много течности. Подходящи за пиене са вода, чай и плодови сокове. Те ще успокоят треската и възпаленото гърло и ще предотвратят обезводняване. Срещу болка може да се взимат лекарства с ибупрофен. Не бива да се прекалява с медикаментите, съдържащи парацетамол, за да не се натоварва допълнително черният дроб на болния.

 Инфекциозна мононуклеоза - опасната целувка 

На децата под 16 години не бива да се дава аспирин, защото това може да предизвика сериозни усложнения при тях.

Повечето симптоми на мононуклеозата отшумяват за 4-6 седмици, но може да мине още дълго време, докато оздравеете напълно. Колкото повече наблегнете на почивката, толкова по-бързо ще се възстановите.

Резките движения и физическата активност са опасни, когато далакът е увеличен, защото могат да доведат до неговото спукване - особено важно е това да се има предвид при малките деца.

Един-два месеца след преболедуването от мононуклеоза и по-възрастните трябва да внимават със спортуването. Не бързайте веднага да възстановявате пълната динамика на живота си, за да не ви повтори заболяването.