Енциклопедия

Инфекции на отделителната система

Особено застрашени са децата с вродени аномалии и с камъни в бъбреците.
Симптоми:
Всеки един от елементите на отделителната система на детето (бъбреци, двата пикочопровода, пикочен мехур, уретра) може да бъде обхванат от инфекция, най-често бактериална. Има предпоставка за задръжка на урина и за развитие на бактерии. По-големите деца обикновено ни ориентират в диагнозата с техните оплаквания от болки и парене при уриниране, болки в кръста, често уриниране.
При по-малките, особено при кърмачетата, положението е по-сложно и заболяването може да остане неразпознато. Инфекцията на пикочните пътища при тях се проявява с неспецифични симптоми като например безапетитие, висока температура, особено нощем, повръщане, отпадналост. Затова при всяко неразположение на бебето обръщайте внимание на урината му – промени в цвета, миризмата (някои бактерии отделят амоняк), дали изглежда мътна в гърнето или е пресечена, има ли кръв. Най-сигурно остава изследването на урината (обикновена и стерилна) и ехография на пикочните пътища.
Лечение:
Лечението на инфекциите на пикочните пътища трябва да е много сериозно, за
да не хронифицира болестта и да не настъпят сериозни усложнения. Като например абсцес на бъбрека, отравяне на кръвта, остра бъбречна недостатъчност. По-леките случаи, като цистит например, се лекуват вкъщи с подходящи медикаменти, а по-сериозните като пиелонефрит (възпаление на бъбречното легенче) – в болница с антибиотици, венозно.
Най-важна е профилактиката – децата трябва да поемат достатъчно количество течности и да спазват стриктна хигиена. Това важи особено за момиченцата – при тях уретрата е по-къса и инфекцията лесно навлиза в отделителната система. Памперсът също има известна „вина”. Не може да се установи колко често детето се изпишква и какъв е видът на урината. Освен това той запарва и замърсява входа на уретрата. Затова през втората година детето вече трябва постепенно да забрави за памперсите.