Енциклопедия

Имунопрофилактика

В последните години все по-голямо значение се отдава на имунната система за здравето на детето. Сигурно сте забелязали, че когато се разболеят няколко деца от едно и също заболяване, едни го изкарват на крак, а други – много по-тежко. Причината е в различните ни системи. Това са системи от органи и клетки, които целят защита на организма от външни агресори. Всеки елемент от сложната организация си има строго определени задачи – едни клетки разпознават „врага”, други го прихващат и унищожават, трети им помагат, четвърти помнят стария „враг” и при повторна среща знаят как да реагират по-силно. Затова усилията на медицината са в посока подобряване имунната защита и по-рядкото боледуване на децата. ова се нарича имунопрофилактика.
Тя бива два вида – специфична и неспецифична. Първата ви е позната от детските консултации, където се поставят ваксини против определени заболявания – хепатит В, дифтерия, тетанус, коклюш, заушка, рубеола, морбили, грип.
Организмът изработва антитела срещу тези болести. Неспецифичната профилактика цели да повиши общата устойчивост на организма срещу болести. В аптеките се предлагат почти стотина от т.нар. имуностимулатори – на билкова основа, колоидно сребро, екстракти от плодове и екзотични растения и др.
Истината обаче е, че няма средство – панацея, което да реши радикално здравословните проблеми на децата. Затова трябва да си помогнем сами. Първото условие за здраво детето да е закалено. У нас децата се претоплят още от раждането и са много изнежени, затова често боледуват. За закаляване дори и не се помисля.
Другият много важен елемент от неспецифичната профилактика е храненето. Кърменето доставя на бебето всичко необходимо за неговото развитие плюс готови антитела. Кърмете децата, ако искате да са здрави! По-големите деца превръщат в своя основна храна сладкишите и шоколадовите изделия. Това са „празни” калории, които не само натрупват мазнини, но пречат на имунната система, защото унищожават полезната чревна флора. За да са здрави, хранете децата си с жива, витаминозна храна – плодове, зеленчуци, ядки. Не трябва да има ден без прясно изцеден плодов сок, без салата и сурови плодове.