Хроничен гастрит и бременност

от

Бременна съм в 8-ма седмица и страдам от хроничен гастрит. Какво мога да направя, за да облекча състоянието си?

Бременна съм в 8-ма седмица и страдам от хроничен гастрит. Какво мога да направя, за да облекча състоянието си?

Гастритът е възпаление на слизестата обвивка на стомашната стена, водещо до влошаване на храносмилането и лесна умора. Той е сред най-често срещаните смущения на гастроинтестиналния тракт и засяга около 50 % от населението на планетата.

Хроничният гастрит най-често се причинява от бактерията helicobacter pilori и е 2 вида: А и В. При тип А стомашните сокове първоначално са в нормални граници и пациентите нямат оплаквания, а съответно не предприемат и лечение. То става необходимо, когато възбудителният процес в стомашната обвивка се задълбочи и отделянето на стомашни сокове намалява. Когато хроничният гастрит тип В се прояви, стомашната секреция в долната част на стомаха е по-голяма или нормална, но функцията на стомаха при отделяне на соковете намалява бързо или липсва.

Хроничен гастрит и бременност

Хроничният гастрит може да представлява проблем през бременността, когато жената се чувства отпаднала, гади й се, получава киселини, болки, има чувство за тежест в стомаха и не се храни нормално.

Това може да доведе до загуба на тегло, а ако се стигне и до често повръщане, последиците могат да бъдат неприятни (слабост, обезводняване, в някои случаи анемия и пр.). Възможно е да се чувстваш едновременно гладна, но с пълен стомах. Като правило, жените с хроничен гастрит развиват ранни токсикози, провокирани от бременността, които понякога продължават 14-17 дни и могат да бъдат сериозни. Понякога гастритът се отключва през бременността, без да си имала подобни проблеми преди това. При всички положения обаче диагнозата се поставя от лекар!

Естествено, съществуват различни медикаменти за облекчаване на състоянието, но по време на бременност не бива да приемаш нищо без консултацията със специалист, тъй като голяма част от традиционните препарати за гастрит са противопоказни за бременните.

Ако има как, се препоръчва приемът на лекарства да се сведе до минимум. Обикновено лечението се отлага за след раждането, а през бременността се прибягва до алтернативни методи като билки, хомеопатия, иглотерапия, подходяща диета.

  

Нужно е да знаеш...

При 75% от бременните симптомите на хроничен гастрит се влошават.

Тъй като през този деликатен за жената период възможностите за третиране на проблема са ограничени, се налага да облекчиш оплакванията си като избягваш определени дразнители (част от които така или иначе са противопоказни за бременните):

  • кофеинови, алкохолни напитки и безалкохолни с оцветители
  • цигари
  • стрес
  • храни и напитки с дразнещи стомаха субстанции (ядки, тежки храни, запръжки, екзотични подправки, цитрусови плодове)

→ Не преяждай, храни се умерено, на равни интервали.
→ Предпочитай печеното и вареното пред пърженото. Избягвай газираното.
→ Не експериментирай с нови храни.
→ Спортувай. Добра профилактика на гастрита са йогата и спортът – поинтересувай се какви специални упражнения за бременни има. Можеш да ги правиш у дома или на курс.

Консултант: д-р Гаро Артин Албояджиян, болница „Вита“, София