Хранителните алергии се зараждат още по време на бременността, установи японско изследванекато. Рискът детето да се роди с алергия към някакъв хранителен продукт е по-висок при първа бременност за жената.
В изследването участвали над 13 000 ученици. След специфични анализи учените установили, че развитието на алергия се залага в пренаталния период, още в утробата на майката. При това при първородните деца хранителната алергия, алергичните ринити и конюнктивити се оказвали много по-често явление. Според данните хранителна алергия развиват 4 % от първородните деца, 3,5 % от вторите деца, а при третите броя на случаите с развита хранителна алергия спада до 2,6%.
Хранителната алергия се проявява няколко минути до часове след консумация на даден продукт. За потвърждение се прави тест върху кожата. Симптомите на алергия варират от екзема до астма, възпаление на хранопровода, диария, повръщане. Най-често срещаните хранителни алергии са към мляко, яйца, фъстъци, брашно, соя, риба и морски деликатеси. Иначе са докладвани реакции към 170 продукта.
По-често срещано състояние от хранителната алергия е хранителната непоносимост към различни продукти, чиито признаци също включват повръщане, диария, повишено слюноотделяне и кожен обрив. Но за разлика от хранителната непоносимост, която е проблем на храносмилането, хранителната алергия е заболяване на имунитета. Пример е непоносимостта към лактоза при децата, която се развива заради дефицит на ензима лактаза, разграждащ млечната захар.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.