Хранителен режим след раждането

• от 1

Поддържането на правилен хранителен режим след раждането е също толкова важнo, колкото и през бременността.

Поддържането на правилен хранителен режим след раждането е също толкова важнo, колкото и през бременността.

Дори да не кърмите, организмът ви се нуждае от допълнително количество калории, набявяни от добре балансирано здравословно меню, което да му осигурява нужните енергия, сила, издръжливост и концентрация в първите месеци на майчинството.

Ето какво трябва да знаете за хранителния режим след раждането.  

Хранителен режим след раждането

Непосредствено след раждането не е най-подходящият момент да започвате диета срещу натрупаните през бременността килограми. По-късно ще имате достатъчно време да го сторите, но сега ваш приоритет е да осигурите на бебето си онова, от което има нужда. Било то под формата на грижи и внимание, ако не кърмите.

Здравословният хранителен режим след раждането ще ви зареди с енергия и ще ви помогне бързо да се върнете към обичайния си ритъм на живот. Разбира се, никой не казва, че не трябва или няма да започнете да възстановявате теглото си. Просто това не бива да е ваш приоритет в начина ви на живот към момента. Ако отслабнете, добре дошло!

Направете леки промени в менюто си, така че да го адаптирате според промените, настъпили в организма ви. Яжте питателна храна, правете упражнения ежедневно и ограничете храните с високо съдържание на мазнини и захар (като чипс, бисквити, бонбони, безалкохолни напитки и пържени храни). Не взимайте хапчета за отслабване или други продукти за намаляване на теглото. Не само, че не действат, но могат да навредят на вас и на вашето бебе.

Хранителен режим след ражданетоНапълно нормално е известно време след раждането да се чувствате уморени и да ви липсва тонус. Организмът ви е преминал през много изпитания и сега се нуждае от сили да се възстанови. Ето защо е важно да приемате често малки порции храна, които да ви осигурят постоянен приток на хранителни вещества. Уверете се, че ежедневното ви меню включва продукти от всички хранителни групи: зърнени, месни, млечни, плодове, зеленчуци, бобови култури и ядки. 

Специалистите също така препоръчват да консумирате храни с всички цветове на дъгата. В тях се съдържат множество полезни витамини и минерали, които ще помогнат на организма ви да се възстанови бързо след раждането.

Кафявите храни например (като пълнозърнест хляб, кафяв ориз и пълнозърнести тестени изделия) съдържат фибри, които ще спомогнат правилното храносмилане и ще възпрепятстват запека. Червените плодове са богати на антиоксиданти, жълтите (богатите на мазнини) осигуряват нужната доза мастно разтворими витамини.

Накратко, основните параметри на ежедневното хранително меню след раждането трябва да са:

 • Най-малко 5 порции хляб, зърнени храни и картофи
 • 5 порции плодове и зеленчуци
 • 2 порции с месо, риба или производни
 • 2 порции мляко и млечни продукти
 • 1 малка порция мазнини или захари

Връзка между хранителния режим и кърменето

Връзка между хранителния режим и кърменето

Майчиното мляко е най-здравословната храна за бебетата и е пряко свързана с хранителния режим на майката. Ето защо, жените, които кърмят рожбите си, трябва добре да наблюдават начина си на хранене, тъй като за производството на достатъчно кърма са необходими допълнително количество калории.

От друга страна, менюто на майката определя и количеството полезни ханителни вещества, които бебето получава чрез кърмата. Когато те не са достатъчно или някъде по хранителната верига се случва нещо нередно, поведението на новороденото също се променя.

Хранителен режим след раждането

Ето няколко полезни съвета, които ще направят връзката между хранителния режим и кърменето пълноценна.

 • Всяка кърмеща майка се нуждае от 500 допълнителни калории (към ежедневните 1200), което означава една или две допълнителни леки закуски в ежедневния режим.
 • Всеки път, когато изпитвате жажда, избирайте вода, сок от прясно изцедени плодове или мляко. В същото време се старайте да приемате между 6 и 8 чаши вода дневно. Така ще стимулирате производството на кърма и ще избегнете проблеми като запек, дехидратация и запушени млечни жлези.
 • Пикантните храни, чесънът и храните, предизвикващи газове в червата (като лук, зеле, броколи, бобови култури) могат да направят бебето ви неспокойно. Но не поставяйте диагноза сами. Ако подозирате, че нещо в менюто ви се отрзява върху поведението на малчугана, обсъдете го с педиатъра.
 • Консумирайте храни, богати на протеини (като яйца, мляко и бобови култури).
 • Наблегнете на храните съдържащи цинк (месо, яйца, риба, морски дарове, пълнозърнести изделия), калций (мляко и млечни продукти) и желязо (черен дроб, спанак, грах). Всеки един от тези минерали е от съществено значение за правилното развитие и функциониране на жизнените системи в бебешкия организъм.
 • Продължавайте да се въздържате от кофеинови напитки (кафе, чай, кока – кола), тъй като кофеинът може да премине в кърмата и да направи бебето раздразнително и нервно.
 • Включете в хранителния си режим витаминни и минерални добавки, които са специално разработени за бременни и кърмачки.  

Помнете, каквото ядете вие, яде и вашето бебе!