Знаете ли, че някои от най - полезните за здравето храни могат да ви разболеят?
При неправилно приготвяне, съхранение и транспортиране някои продукти могат да заразят организма с бактерии, причиняващи сериозно хранително отравяне.
И тъй като е трудно да определите дали един продукт е безопасен или не, преди консумация взимайте всички предпазни мерки. Ето кои храни могат да ви разболеят и как да се предпазите.
Хранителното отравяне, може да засегне хора на всякаква възраст и с всякакъв здравословен статус. То е особено характерно за летните месеци, когато високите температури благоприятстват развитието на бактерии, а от там и по – бързото разваляне на продуктите.
Сериозността на отравянето зависи от бактерията причинител, от изяденото количество продукт и индивидуалната податливост на организма. То най-често протича с гадене, повръщане, диария и спазми и е с продължителност от два дни до две седмици.
По презумпция бебетата, малките деца, бременните жени, хората със слаба имунна система и хронични заболявания са много по-уязвими и могат да развият продължителни състояния като бъбречна недостатъчност и увреждане на нервната система.
И тъй като на практика храните, които могат да ви разболеят са съществена част от здравословния и балансиран хранителен режим, вместо да ги избягвате просто бъдете наясно с рисковете, които крият.
Зеленчуци (спанак, маруля, рукола, зеле, цикория...) и плодове. Консумирани най-вече сурови, те лесно могат да ви разболеят, ако са били заразени с бактерии в почвата (Листерия, Ешерихия коли, Салмонела, Шигела), ако са измити с мръсна вода или са рязани с нож, с който е рязано месо, дори ако са пипани от неподходящи ръце преди да ги купите. Затова винаги мийте продуктите и ръцете си прецизно и използвайте отделни прибори за рязане.
Кълнове. Семената покълват в топла и влажна среда, която е идеална за развитието на бактерии. За да се премахне опасността, кълновете не бива да се консумират сурови, а леко задушени. И да не се конусмират от деца и хора със слаба имунна система.
Яйца. В суровите яйца се развива бактерията Салмонела, която попаднала в организма предизвиква сериозно хранително отравяне. Ключът са правилното съхранение, готвене и топлинна обработка на яйцата. Избягвайте всякакви храни, съдържащи сурови яйца, както и конусмацията на прекалено големи количества наведнъж.
Сладолед. Опасността идва от продуктите за направата му. Ако млякото или яйцата са необработени предварително, могат да ви заразят с бактерията Салмонела. Съществуват множество случаи на масово хранително отравяне със сладолед от търговската мрежа.
Риба тон. Ако бъде съхранявана при температура над 15,6 градуса Целзий, прясната риба тон може да отдели т.нар. скомбротоксин, който не се унищожава при готвене и води до хранително натравяне. Същото важи и за консервирана риба тон, затова я съхранявайте в хладилник и в никакъв случай не я комбинирайте с кисело мляко, тъй като се образуват токсини.
Сирене. Най-вече меките видове (фета, Бри, Камембер, Рокфор, Горгонзола), които дължат специфичния си вкус и мирис на определен вид бактерии. Ако при производството им е използвано непастьоризирано мляко, може да се заразите със Салмонела или Листерия. При бременните това може да доведе до спонтанен аборт.
Месо. Ако не е добре сготвено, има изтекъл срок на годност или е развалено, месото (включително пилешкото и колбасите) развива бактерии, които могат да предизвикат сериозно хранително отравяне.
Сурово мляко (непастьоризирано). Ако не е пастьоризирано или сварено, млякото може да ви зарази с бактерия от добитъка. Затова трябва винаги да се обработва преди консумация и производство на други млечни продукти.
Стриди и морски дарове. Много от тези вкусни изкушения живеят на морското дъно и се хранят с отпадъчни продукти. Ако не са добре сготвени могат да ви заразят с отровите от водата, в която са живели. Най-често това е бактерията Вибрио вулнификус, която предизвиква гадене, повръщане и диария. Затова е важно да се консумират пресни, да се съхраняват правилно и да се обработват термично.
Стр.2: Как да се предпазите от хранително отравяне?
Как да се предпазите от хранително отравяне?
Съхранявайте хранителните продукти при температура под 4 градуса, в противен случай рискувате да се развият бактерии. Ако ги пренасяте с хладилна чанта, запълнете 75 % от съдържанието й с храна и останалите 25 % с лед. А в колата и при употреба я дръжте на сянка.
Не дръжте дълго извън хладилника лесно развалящи се продукти (месо, студени мезета, салати с майонеза...). Ако температурата е по-висока от 30 градуса Целзий, можете да ги държите навън само час, след това бактериите започват да се размножават. При температура между 5 и 30 градуса – 2 часа. За да се ориентирате, навивайте аларма, която да ви известява.
Съхранявайте остатъците от храната в хладилник. Затворени в кутии те могат да издържат до 4 дни. За ваше улеснение ги маркирайте с дата. След това дори да няма видими признаци, бактериите започват да се развиват. Ако обаче остатъците са седяли навън повече от два часа или час при висока температура, трябва да ги изхвърлите.
Когато се съмнявате, изхвърляйте. Не можете да разберете по света вкуса или мириса дали даден хранителен продукт е развален. Ако например стои в хладилника от пикника миналата седмица или дори не помните кога сте го прибрали, за по-сигурно не го яжте.
Мийте плодовете и зеленчуците, дори когато са обелени. Уредът за белене може да пренасе бактерии от кората върху продукта. Затова е добре да се поливат под течаща вода преди да се нарежат или консумират.
Месото на скара трябва да е добре опечено. Не можете да познаете дали е готово само по нюх. Понякога на външен вид изглежда съвършено, а вътре е още сурово. Особено в по-плътните участъци. Използвайте термометър, за да следите температурата – тя не трябва да спада под 70 градуса.
Не оставяйте продуктите за размразяване на открито. Така позволявате на бактериите да се размножават неконтролируемо. Вместо това ги оставете за една нощ в хадилника, в микровълновата или в съд със студена вода в умивалника (като сменяте водата на всеки 30 минути).
Накисвайте зеленчуците преди консумация. За да сте сигурни, че сте убили бактериите и нитратите, оставете продуктите за салата да престоят 30 минути в оцет или в разтвор от 5 л. вода и 1 лъжица сода бикарбонат.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.