Детето на 12-18 месеца трябва да преживее важно събитие – отбиването от кърма. Детето вече има около 8-10 зъба, с които спокойно може да дъвче, достатъчно голямо е да се храни с разнообразна храна и кърменето вече не играе тази решаваща роля, както в началните месеци.
Ако някой си мисли, че отбиването е лесна работа, нека да опита.
Някои деца сравнително лесно се отказват от майчината гърда, но други са толкова пристрастени към кърменето, че това създава истински проблем. Все едно да откажеш пушача от цигарите. Навика и удоволствието трудно се променят. Най-сигурният начин е детето да не вижда майката два-три дни, иначе ще я свързва с кърменето и няма да я остави на мира.
Може да опиташ и с хитрост. Намажи предварително зърната на гърдите си с малко течен аналгин, той е толкова горчив, че детето веднага ще откаже сукането. Разбира се, трябва да си сигурна, че детето няма алергия към аналгина. Лятото не е подходящ сезон за отбиване, детето може да получи разстройство.
Храненето на детето след една година е преходно.
Нарича се така, защото храната не е пасирана и кашава, както на кърмачето, но не е и груба и трудно смилаема, както на възрастните. Не е толкова елементарна по вкус както през ранните месеци, но и е различна по състав от тази на възрастните. След първата година храносмилателната система на детето достига по-голяма функционална и морфологична зрялост, дъвкателните умения са развити, има повече зъби. Започват да се дават храни, забранени до този момент. Например мед, белтъка на яйцето, риба, цитрусови плодове. Всички те се внасят постепенно, по една нова храна на две седмици, така, че ако се получи алергия, да се знае от какво е.
Има една храна, към която българинът има култ- киселото мляко. С него са израснали поколения българи и родителите, особено бабите много държат на него.
Препоръчва се обаче до две годинки да не се дава кисело мляко, а адаптирано.
Причините са няколко.
Първо, някой да е виждал истинско кисело мляко съдържащо известните в цял свят и изключително полезни лактобацилус булгарикум? И ако има такова, защо не вкисва на третия ден, както е нормално?
Второ, киселото мляко, дори и най-качественото, съдържа голямо количество казеин. Това е белтък, който образува много слуз в организма и вреди на децата, особено тези с астма, хронична хрема и други слузобразуващи заболявания. За сведение, от казеина се прави лепило. Въпреки това, киселото мляко е по-лесносмилаемо от прясното, защото един етап на обработка (пресичането) вече е завършен. А ако попаднете и на истинско, тогава може да има и полза. Добре е децата на тази възраст да похапват дневно поне 300 мл. мляко.
Млечните произведения също не трябва да се забравят-сирене, кашкавал, извара.
Яйцата са средно 1/2-1 дневно, но може и да се включат в палачинки, кекс, крем карамел.
Месо се дава всякакво, рибата също много е полезна. Може да се дават и колбаси, но те съдържат много сланина, огромно количество сол като консервант и не са за препоръчване.
За да се храни детето ти с апетит, храната трябва да е вкусно приготвена, поднесена в красиви съдове и прибори и най-важното, в спокойна обстановка.
В тази възраст се появява проблемът „злоядо дете”. Причината е, че между храненията малкото постоянно дъвче нещо, което убива апетита му за основното ядене и то отказва да се храни.
Майката и бабата изпадат в шок, че съкровището не си изяло порцията и започват да го насилват, макар и с мили думи и приказки. Малкото си брани територията, твърдо отказва да се храни и кръгът се затваря.
Ако искаш детето да се храни, не давай нищо между храненията освен плод и не насилвай детето на масата.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Хранене на детето през 10-12 месец>>>
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.