Хранене на болно дете

от

Когато детето е болно, в неговия организъм настъпват редица промени.

От сп. "Моето дете"

Когато детето е болно, в неговия организъм настъпват редица промени. При високата температура намалява производството на стомашни сокове и то отказва да се храни. Ако настояваш да си изяде порцията, най-много да му докараш повръщане, защото стомахът не може да обработи добре храната. При храносмилателни разстройства също липсва апетит, като с тази реакция организмът цели да предпази от натоварване стомаха и червата. Така възпалената лигавица се възстановява по-бързо. Въпреки ясните сигнали, че болният организъм има нужда от разтоварване, много родители продължават да тъпчат болното си дете, с което още повече му влошават положението. Затова е нужно да се спазват някои прости правила, за да оздравее детето бързо.

     1.Единственото нещо, от което болното дете има нужда, това са течностите. Те трябва да са съобразени с възрастта и оплакванията. Разбира се, ако детето има апетит, не го лишавай от храна, но се съобрази с неговото състояние.

     2.Избягвай трудно смилаемите храни (боб, зеле, царевица, гъби, пуканки), мазните и пържените, както и алергизиращите като шоколад, яйца, морски дарове. Храната трябва да е варена или задушена. Зеленчуците също по-лесно се приемат, когато са задушени на пара. Така те омекват, но не губят витамините си.

     3.Преди да дадеш лекарствата, прочети в листовките им кога и как трябва да се дават. Мит е, че лекарствата трябва да се дават след хранене, за да не дразнят стомаха. Някои се усвояват само на гладно, други между или след хранене, трети по време на самото хранене.
Киселото мляко е полезно за болното дете, неговите млечно кисели бактерии възстановяват чревната флора, особено когато се приемат антибиотици, но някои лекарства „не понасят” млякото.

    4. Когато детето е болно с температура, но без повръщане и разстройство, няма ограничение във вида на течностите. Най-полезни са прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове, само те са източник на витамини. Дават се и вода, айран, сок от компот, фабрични сокове за деца без консерванти. Плодовете в суров вид също са много полезни и трябва да се предпочитат пред консервираните.

     5. При разстройство и повръщане се спазва строга диета, тя всъщност е основното лечение. Целулозата дразни чревната лигавица и задълбочава разстройството, затова не се дават сурови плодове и зеленчуци. Могат обаче да се предложат на детето печени или варени, класика са печените ябълки и дюли, варените банани. При повръщане не се дава мляко, мазнините в него усилват неприятните стомашни спазми.