Какви са особеностите на кърменето от 1-ви до 12-ти месец

от

Какви са особеностите на кърменето през първата година на бебето?

Кърменето  на бебето 1-ви до 12-ти месец

Кърменето на бебето 1-ви до 12-ти месец

Какви са особеностите на кърменето през първата година на бебето?

1-ви месец

Това е период на адаптация към настъпилите промени и за теб, и за новороденото. Ще мине време, докато се приспособявате един към друг.

Кърменето е едно от най-важните предизвикателства, пред които се изправя жената. Не се отчайвай, ако не се получи от първия път - всяко начало е трудно, но бъди упорита, защото усилията си заслужават. Няма по-добра храна за бебето от твоята кърма.

По принцип новороденото се слага на гърдата през 2,5-3 часа. Но ако бебчето ти иска да се храни по-често, не му отказвай. Всяко дете е различно и има своите индивидуални потребности.

Честотата на сукане на денонощие може да варира от 7-8 пъти до 12-15 пъти.

Ако честотата на сукане е под 6 пъти, това трябва да е сигнал за внимание. Понякога се налага дори новороденото да бъде събудено, за да се нахрани.

Особено внимание трябва да се обърне на сънливото бебе, което има продължителна жълтеница, родено е с по-ниско тегло или 2-3 седмици преди термина.

За първите месеци са специфични също т. нар. кризи на растежа. Това са периоди, обикновено около 20-ия (а по-късно и около 40-ия) ден, когато малкото иска да се храни по-често. Добре е да знаеш, че кърмата в тези моменти не намалява.

Напротив - бебето чрез по-честото сукане спомага увеличаването на лактацията. Подобни кризисни периоди преминават за 3 до 5-7 дни.

2-ри месец

Бебето започва постепенно да увеличава интервалите между храненията. Но ако иска да суче по-често, а не на точен интервал от 3 часа, продължавай да следваш желанията му.

Не се притеснявай често да го вземаш на ръце. Ще забележиш, че докато го кърмиш, то вече вперва поглед в твоите очи и с интерес разучава лицето ти. Чувства се едно цяло с теб и се нуждае от внимание и топлина.

3-ти месец

Докато го кърмиш, мъничето често отвлича вниманието си. Но това не означава, че отказва да суче. Просто светът става все по-интересен :).

За някои майки това е проблем и се опитват да кърмят на тихо и тъмно място. През този месец се постарай да не оставяш бебето да изгладнее много, защото когато то е нервно, засуква още по-трудно и мъчително.

Възможно е дефекацията (изхожданията) да бъде през 2-3 дни. Не се притеснявай, ако изпражненията са меко-кашави и с жълтеникав цвят, а бебето е спокойно и наддава добре на тегло. Разбира се, ако детето е неспокойно, плаче болезнено или коремчето е подуто - не се колебай да потърсиш лекарска помощ.

4-ти месец

Вече имате изграден режим на кърмене. Ако бебето болезнено засмуче зърното, опитай да се овладееш и да не реагираш рязко. По-добре прекъсни за кратко храненето, внимателно извади зърното от устата на бебето и със спокоен, но твърд глас му кажи, че ти причинява болка. Макар и толкова мъничко, то ще разбере, че поведението му не ти се нрави.

Ако детето се разсейва, докато се храни (това е нещо напълно типично за възрастта), не бързай с кърменето. Почакай малкото човече да задоволи любопитството си. След това отново му предложи гърдата. Кърменето за този период обикновено е 5-6 пъти на денонощие, но може и по-често. Не се изненадвай, ако бебето отново започне да се буди нощем - започват проблемите със зъбките.

5-и месец

Броят на кърменията намалява. Всеки шум, всяко движение могат да отвлекат вниманието на бебето. Дори и при идеална тишина и спокойствие рожбата ти ще си намери повод да се разсее. Бъди търпелива към подобно поведение - малкото човече опознава света.

6-и-7-и месец

Детето изпробва различни пози по време на хранене. В този период активно растат и зъбките. Проявявай разбиране към новите състояния. Търсенето на майчиното мляко в дневните часове може да намалее поради всичко ново, което се случва с бебето. То започва да седи и да се премества самостоятелно, опознавайки света около себе си. Така вечерно-нощните сукания могат определено да зачестят, за да се компенсират пропуснати дневни хранения.

Стартира въвеждането на нови храни. Захранването трябва да започне, когато бебето прояви признаци на готовност за това.

8-и-9-и месец

Детето свободно сменя позата си, докато го кърмиш. Ще трябва да свикнеш с това. По-голямата подвижност и самостоятелност може да намалят, но може и да увеличат суканията. А детето се чувства най-защитено в майчината прегръдка. Продължавай да предлагаш нови вкусове и консистенции, въвеждайки различни твърди храни в детското меню.

10-и-12-и месец

Менюто на детето вече е разнообразно. То може да предпочита някои от новите храни, а други да не желае и дори да отказва категорично. Да, то не получава всичко от млякото на мама... но получава достатъчно!

Рожбата ти прави първите си крачки. А когато има нужда да суче, вече може сама да си поиска :).

След 12-ия месец

Практически детето яде всичко, но все още търси твоята гръд. Възприема я като защита и успокоение - например когато е обидено или е паднало и се е ударило. Вярно е, че кърмата ти постепенно променя своите качества, но млякото на мама продължава да бъде полезно.