Храна за умни деца

• от

Докато детето расте, е много важно какви вещества поема организмът му. Виж на кои храни трябва да наблягаш, за да стимулираш развитието на мозъка му.
Храна за умни деца

Храна за умни деца

Докато детето расте, е много важно какви вещества поема организмът му. Виж на кои храни трябва да наблягаш, за да стимулираш развитието на мозъка му.

Хайде на закуска!

Със сигурност и преди си чувала колко важна е сутрешната закуска. С особена сила това важи за децата, които се нуждаят от мощен източник на енергия, която ще им е нужна през целия ден.

Доказано е, че децата, които закусват сутрин, проявяват по-малко тревожност и агресия, по-рядко страдат от болки в стомаха и неразположения, имат по-добър имунитет и са по-здрави и енергични, умеят по-добре да се съсредоточават от останалите връстници. И тъй като в сутрешните часове метаболизмът е най-добър, това е и най-подходящото време за първото хранене за деня. Но имай предвид, че важно е не само кога се храниш, а и какво ядеш.

Пълноценната закуска е гаранция не само за добро здраве, а и за правилно развитие. Добър избор са варените яйца (тъй като те съдържат холин, важен за развитието на мозъка и познавателните процеси), микс от пресни зеленчуци и препечена филийка пълнозърнест хляб.

Антиоксиданти за добра памет

Разнообразното меню на детето трябва да съдържа антиоксиданти, стимулиращи паметта, като витамин А, С и Е. Затова винаги включвай пресни плодове и зеленчуци в основните и в междинните хранения за деня. За да не омръзват на мъничето, се постарай да им придадеш атрактивен вид, като ги поднасяш аранжирани по различен начин. В междинните хранения предлагай мляко с парченца плодове, а към основните ястия не пропускай да добавиш гарнитура от салата. Дори детето да иска да яде пица, можете да постигнете “споразумение”, като в състава й включиш всички полезни продукти, които така или иначе си му подготвила.

Супер познавателни способности... с Омега – 3 мастни киселини

Тези полезни вещества се намират най-вече в рибата (като например сьомгата), авокадото, ядките, маслините. Прояви изобретателност в кухнята и предложи на детето да експериментирате с нов продукт (ако досега не е опитвало вкуса на авокадото или печената сьомга). Не се отказвай веднага, ако не му харесат. Може да му е нужно известно време, за да свикне с новите вкусове. За да ги направиш по-примамливи, ги комбинирай с нещо любимо. Полезните фибри можеш тайно да прибавиш към следобедното мляко, например.

Пълнозърнести храни за повече концентрация

Пълнозърнестите закуски съдържат фибри и карбохидрати, фолиева киселина и витамин В, които подпомагат развитието на способността за внимание и концентрация, като същевременно осигуряват на детето необходимото количество енергия. Затова е важно те да присъстват редовно в менюто му. Можеш да започнеш още от сутринта, като ги прибавиш към млякото и плодовете. Опитвай се да подслаждаш с естествени средства (парченце банан, вместо бучка захар).

Желязо за остър ум

Храните с високо съдържание на желязо развиват мисленето и дават енергия. Такива са червеното месо, спанакът, бобовите растения, сушените плодове, пълнозърнестите изделия. Как обаче да ги включиш в менюто на детето, без то да откаже категорично да ги яде? Отново с майчината си хитрост: ако обича спагети, прибави ги отгоре, като направиш от тях апетитна микс гарнитура.

Калций за здрави кости и зъби

Здрав дух в здраво тяло – това не е просто народна мъдрост, а безспорна истина. Калцият е от съществено значение за здравината на костите и зъбките. Той се съдържа предимно в млякото (краве и соево), йогурта, млечните продукти. Когато купуваш мляко и млечни изделия, чети внимателно етикетите и сравнявай количеството калций, което се съдържа в тях (на някои изрично е посочено по-високото съдържание на калций).

Вода = здраве

Може и да се изненадаш, но водата е не по-малко важна от всичко, изброено по-горе. Дори напротив – добре хидратираният организъм е от изключително значение за превенцията срещу умората и изтощението, укрепва и дава сили на организма, подобрява мозъчната дейност. Към нея можеш да прибавяш по няколко капки лимон, за да увеличиш още повече този чудотворен ефект.

Неприятелите на мозъка

Не всички храни са полезни за мозъчните функции – някои имат точно обратното влияние, затова е добре да ги разпознаваш и по възможност да ги избягваш или сведеш до минимум. Както си се досетила, става дума за сладките неща (богати на захари, оцветители, подсладители и пр. не до там полезни вещества). В резултат на прекомерната им употреба вниманието на детето намалява, като то може да бъде обхванато от безпокойство и превъзбуда, трудно да се задържа на едно място, или да се чувства уморено и отпаднало.

Ето кои храни е добре да избягваш:

  • с подсладители и оцветители
  • с фруктозен сироп
  • подсладени и газирани напитки
  • бяла захар и бял хляб
  • с високо съдържание на хидрогенизирани мазнини
  • шоколади, кроасани, снаксове др. вакуумизирани нездравословни закуски, пълни с консерванти и вредни съставки.