Хомеопатия за най-малките

от

Хомеопатичното лечение е подходящо както за бременната жена, така и за новороденото. Развитието на детския организъм започва още от утробата на майката. Ето защо използването на хомеопатията през бременността и при най-малките (до 1 година) би могло да се разглежда като една обща тема.
Хомеопатия за най-малките

Хомеопатия за най-малките

Хомеопатичното лечение е подходящо както за бременната жена, така и за новороденото.

Развитието на детския организъм започва още от утробата на майката. Ето защо използването на хомеопатията през бременността и при най-малките (до 1 година) би могло да се разглежда като една обща тема.

Хомеопатия и бременност

През 9-те месеца е важно майката да се чувства спокойно и хармонично, тъй като тя вече отглежда в утробата си един нов живот и е отговорна за него. Хубаво би било, ако бременната жена си осигури почти идеална среда – да намали темпото на работа, да се събужда от слънцето, а не от будилника, да не боледува и т.н. Но често пъти не се случва така – никога не сме застраховани от стресови житейски ситуации (скандал със съпруга, загуба на близък човек). А новият организъм не остава безразличен към подобни катаклизми. Емоциите, които изпитва майката, се отразяват и на бебето в нея.

Препоръка: Регулярните консултации с хомеопат (3-4 пъти) през бременността ще ти помогнат да се почувстваш по-добре и по-хармонично. При проблем хомеопатичните лекарства, които са напълно безвредни, могат да дадат чудесен резултат дори само с един прием.

Хомеопатия и раждане

Освен всичко друго, раждането е и вид травма. За малкото човече е от значение как точно ще бъде посрещнато на белия свят – доколко стресът ще съпътства процеса, каква ще е обстановката, кого ще види първо?

Препоръка: Хомеопатията може да помогне и сега. Арника се казва хомеопатичното лекарство, което може да се използва, преди да започне раждането и в следващите 2-3 дни. То подобрява състоянието на тъканите. А Баховите капки (есенция от цветя) ще ти помогнат и по време на контракциите, и по време на самия родов процес.

Хомеопатия и бебе

Когато вече си гушнала най-ценния дар, с който те е дарила природата, се очаква да бъдеш най-щастливата жена на света. В не малко случаи обаче жените изпадат в състояние на следродилна депресия. Срещата с хомеопат в този момент би помогнала да се справиш със собствените си емоции и чувства. А това е важно, защото твоите настроения влияят и на новороденото.

Спокойствието у дома обикновено бива нарушавано от типичните неразположенията през 1-вата годинка:

  • Колики – появяват се през първите няколко седмици и продължават 3 до 4 месеца. Причината за коликите е, че храносмилателната система на малкото човече се настройва. И макар причината да е една и съща бебетата могат да реагират по различен начин – едни се свиват, други се обтягат при болките. Тази информация за хомеопата е твърде важна, за да подбере най-доброто лекарство.

Препоръка: Хомеопатичният продукт „Ентерокинд“ е напълно безопасен за бебето и изключително подходящ срещу коликите. Може да бъде изпробван и без лекарско предписание, но ако не подейства, хомеопатът би препоръчал друго средство.

  • Проблеми със съня - повечето деца се успокояват щом нагласят своя режим на хранене, будуване и сън. Но ако малкото има нужда, може да се включи хомеопатично лекарство, което да способства за сладки сънища.

Препоръка: Имай предвид, че понякога хаотичното хранене може да бъде причина за неспокоен сън.. Храносмилателната система на мъничето има нужда от почивка минимум 6 до 8 часа и е добре именно нощта да бъде този период за релаксация.

  • Никнене на зъбките – това е нормален физиологичен процес и е съвсем естествено да преминете лек период на криза. Но това не означава, че си напълно безсилна – опитай да улесниш ситуацията по естествен начин, като предложиш нещо по-твърдо за дъвчене (парченце хляб например).
  • Температура – обикновено всяка майка изпада в ужас, когато установи, че детето има температура. Всъщност това не бива да те плаши - ако е в резултат на вирусна инфекция, температурата може да подтисне размножаването на вирусите, както и да ускори дейността на белите кръвни клетки.

Препоръка: Не бързай с температуропонижаващите средства (в случай че температурата е под 38 градуса). Понякога страхът се оказва най-голямата болест, от която страдат майките и така лишават детския организъм от възможността да се справи сам.

Нужно е да знаеш...

През първата годинка детето извървява дълъг път в своето развитие – физическо и емоционално. Освен че се научава да лази, да се изправя, то започва и да се усмихва, да се заиграва. Ако има изоставане в „уроците“ хомеопатията би могла да помогне. Дори причината за дадено неразположение да е една и съща, организмът реагира по различен начин. След разговор с майката (когато детето е твърде малко), хомеопатът избира точното лекарство.

Не забравяй, че още от момента на зачеването ти си едно цяло с мъничето. Твоите проблеми са и негови, твоето щастие е и негово. Обикновено когато се изписва дадено хомеопатично лекарство за бебчо, то се препоръчва и на майката, ако тя го кърми. Връзката майка-дете е безкрайно силна през целия живот, особено през първата година от живота на мъничето.

Консултант: д-р Мария Урумова, хомеопат, председател на Сдружение „Приятели на хомеопатията“, София