Холестаза на бременността

от 1

Холестаза на бременността се нарича състояние, при което под въздействие на хормонален фактор потокът на жлъчка към жлъчния мехур се забавя или спира, предизвиквайки отлагане на токсини в кръвта.

Холестаза на бременността се нарича състояние, при което под въздействие на хормонален фактор потокът на жлъчка към жлъчния мехур се забавя или спира, предизвиквайки отлагане на токсини в кръвта.

То обикновено се развива в третия триместър на бременността и ако не бъде лекувано навреме може да доведе до сериозни усложнения за бебето, включително до неговата смърт.

Вижте какви са характерните особености за холестаза на бременността.

Холестаза на бременността

Най-явната характеристика на холестаза за бременността е сърбежът, който бъдещата майка започва да усеща (в третия триместър или по-рано) първо по дланите на ръцете и по стъпалата, а след това и в други участъци от тялото. Той най-често се засилва през нощта и причинява изключителен дискомфорт, нарушава съня и предизвиква умора.

В същото време обаче липсва ясно изразен обрив (в някои случаи се появяват по-скоро драскотини) и кожата се чувства по-скоро пареща. А най-неприятното е, че сърбежът не се повлиява от никакви облекчаващи методи.

Холестаза на бременносттаМакар точната причина за холестаза на бременността да е неизвестна, най-често специалистите я свързват с хормоналните промени в организма на жената през тези 9 месеца.

Жлъчният мехур е орган, прикрепен към долната част на черния дроб и служещ като резервоар за жлъчката, произвеждана от черния дроб. От своя страна жлъчката представлява храносмилателен сок, чийто ензими помагат на организма да разгради мазнините. Така, отпадните продукти в кръвта се превърщат в част от жлъчката под името билирубин.

Хормоналните промени по време на бременността (по-точно високите нива на определен хормон в организма) обаче могат да повлияят на начина на функцииониране на черния дроб като забавят или дори спрат притока на жлъчка към жлъчния мехур. Това причинява натрупване на токсини (чернодробни ензими, билирубини и жлъчни киселини в черния дроб), които се изливат в кръвта и предизвикват състоянието холестаза.

След раждане потокът на жлъчка се нормализира, симптомите изчезват и състоянието не оставя никакви дълготрайни последици за майката. Но може да се прояви повторно при следваща бременност.

По презумция, жените с многоплодна бременност, които са злоупотребявали с алкохола или веднъж вече са имали холестаза и чиято майка или сестра също е прекарала холестаза, са с по-висок риск да развият състоянието.

Симптоми и лечение на холестаза на бременността

Симптоми на холестаза

  • Силен сърбеж, предимно на дланите на ръцете и на стъпалата (често това е единственият явен симптом).
  • Гадене и повръщане
  • Потъмняване на урината
  • Светли екскрекементи
  • Пожълтяване на очите или кожата
  • Умора или изтощение
  • Загуба на апетит
  • Депресия

Холестаза на бременността

Лечение на холестаза на бременността

След като се направят необходимите кръвни тестове, физически и медицински преглед за потвърждаване на състоянието, се пристъпва към комплексни мерки на лечение. Те работят в 2 насоки – да се облекчи сърбежът и да се предотвратят усложненията, които могат да настъпят в организма поради натрупване на токсини, а именно – фетален дистрес (липса на кислород по време на раждането), преждевременно раждане или раждане на мъртво бебе, както и силен кръвоизлив след раждането.

За облекчаване на сърбежа могат да бъдат предписани мехлеми и лосиони съдържащи кортикостероиди както и медикаменти за външно нанасяне, които да ограничат концентрацията на жлъчни киселини. Но те трябва да се прилагат умерено, тъй като могат да навредят на плода. Препоръчват се също компреси с хладка вода, студена баня и ледена вода за забавяне на кръвния поток в тялото.

За предотвратяване на усложненията периодично се правят кръвни тестове, за да се следи функционирането на черния дроб, периодично се правят ехографски прегледи и тестове за проследване благосъстоянието и развитието на плода и много често се назначава по-ранно раждане за максимална сигурност (дори резултатите от изследванията да изглеждат нормални.

Също така се назначава прием на витамин К непосредствено преди раждането и след това, за да се избегне кръвоизлив, както и медикаменти за стимулиране белодробната функиця на бебето.