Хитрини за бъдещи майки

• от 1

По време на бременността, особено в последния триместър, в тялото на жената се случват доста промени. Някои предизвикват неудобство и болка, други напомнят по неповторимо сладък начин за човечето, което расте. За да посрещнеш спокойна и подготвена някои специфични неудобства, ние ти предлагаме лесна програма за справяне.
Хитрини за бъдещи майки

Хитрини за бъдещи майки

По време на бременността, особено в последния триместър, в тялото на жената се случват доста промени. Някои предизвикват неудобство и болка, други напомнят по неповторимо сладък начин за човечето, което расте. За да посрещнеш спокойна и подготвена някои специфични неудобства, ние ти предлагаме лесна програма за справяне.

Грижа за краката

Бременността е фактор за появата на разширени вени. Именно затова на бъдещите майки се препоръчва да носят специални антиварикозни чорапогащници и чорапи. А бременните, които вече имат този проблем могат да изберат бельото с лечебен ефект. То е плътно, трудно се разтяга и е от естествени материи. Чорапите или чорапогащника трябва да се облича веднага след ставане от сън, още преди да си спуснала крака от леглото. Това се препоръчва, защото след като се изправиш, вените се напълват с кръв и ефективността на бельото намалява чувствително. Ако ще влизаш в банята или имаш друга работа, която ще ти попречи, след нея отново вдигни крака за десетина минути и тогава се облечи.

Чантата

Дамската чанта е направо отделна мини вселена. От нея може да изскочи всичко, дори и заек. Всеки илюзионист би завидял на нашия женски талант – неусетно да натрупваме вътре всевъзможни предмети. Още от първия ден на бременността е добре да освежиш съдържанието й. Добави задължително личната си карта, точния си адрес, ако не съвпада с този на документа, както и медицинска застраховка, ако имаш такава. Така или иначе ще ти се налага да ползваш услуги на Здравната каса, изследвания, прегледи и ще ти бъде удобно ако всичко ти е под ръка. Направи си отделен плик, в който складирай резултатите от изследванията, ултразвука и други.

През първия триместър бременните често страдат от неразположение, гадене, внезапен глад и други. Затова се зареди с пакет солети, нещо газирано, ментови бонбонки или друго, което ти действа добре в такива случаи.

Ако са ти предписани витамини или лекарства, не пропускай да оставиш известно количество и в чантата. За твое улеснение ги разположи в лекарствените разделители, обозначени с дните от седмицата. Ако си в забързам ритъм и имаш много ангажименти, не забравяй да си сложиш напомняне на мобилния или на компютъра.

Не пропускай да оставиш в чантата мокри и сухи кърпички. В горещите дни ще ти бъдат много нужни.

Колан за бременни

Много полезна вещ, която може да облекчи положението ти, особено в последните месеци. Посъветвай се с лекаря си, той ще ти каже дали може да носиш, как и кога.
По принцип коланът поддържа растящия корем, облекчава натоварването на гръбначния стълб и на мускулите на корема.
Препоръчва се за жени, страдащи от болки в гръбнака и кръста, от изкривявания;
От бременни с повишен риск за спонтанен аборт;
Бъдещи майки, които не чакат първо дете или такива, които са бременни с близнаци.

Трябва да го сложиш в легнало положение, за да поддържа коремчето ти леко повдигнато. Не го носи през целия ден, сваляй го през час за по двадесетина минути.

Обувки

Високите токчета не са препоръчителни. Има сериозна опасност да не намериш баланса и да навехнеш глезен или дори нещо по-сериозно. Не забравяй, че тежестта ти е нараснала чувствително и центърът на тежестта ти се е променил. Освен това, високите токчета благоприятстват появата на разширени вени.
Когато си избираш нов чифт, гледай да са ти леко широки или да се разтягат. Не забравяй, че краката се подуват, особено през лятото. А натрупването на килограмите се отразява и там.
Избирай си лесни за нахлузване обувки, защото в последните месеци ще ти е неудобно да се навеждаш.

Утринни проблеми

За да си спестиш малко неприятни усещания, хапни нещо преди да си легнеш вечерта.
Винаги дръж под ръка вода, газирано, солети или други гризини. Похапни си малко още преди да станеш от леглото.
Пий повечко вода, около два литра.
Сушените плодове също помагат рано сутрин.

Против киселини

Изключи от менюто си продукти, които дразнят лигавицата на стомаха и стимулират производството на стомашни киселини.
Не прекалявай с подправките, а лютото и черния пипер ги изключи.
Хапвай малко, но често. Раздели яденето на пет или повече приема. Последното хапване да е три часа преди сън.
Не бива да допускаш констипация.
Има и безопасни лекарствени средства, но за тях трябва да попиташ своя лекар.
Много жени споделят, че при киселини им помага чопленето на тиквени семки.

Автор: Карина Хачадурян