Хигиената на новороденото

• от

Хигиената на новороденото е може би най-стресиращата процедура за жените, които за първи път стават майки.

Хигиената на новороденото е може би най-стресиращата процедура за жените, които за първи път стават майки. Въпреки инструкциите, които родилките получават в болницата, при прибирането вкъщи се събира гвардия от помощници, кой от кого по-компетентен, които дават съвети от времето на баба им.

Абсурдните наставления, които могат да се чуят в такъв момент са от осоляване на бебето, до обилно намазване със свинска мас и дори ракия! В епохата на специализираната бебешка медицинска козметика едва ли е нужно да се правят такива експерименти.

Достатъчно е да се спазват елементарни хигиенни процедури без да се прекалява с употребата на измиващи средства и да не се пропускат важни зони като гениталиите, ушичките, очите и нослето.

Грижата за кожата на новороденото е нещо изключително важно, защото бебето излиза от една стерилна среда, където има защита от верникса – естествената вътреутробна мазнина, която покрива тялото на бебето. След раждането малкото попада в наситена с различни бактерии, вируси, паразити и микроорганизми околност. Това е критичен момент, когато всички органи и системи се адаптират към новата среда за около месец. В този период тоалета на бебето е първостепенна задача за майката.

Честото къпане с миещи препарати обаче не е най-доброто за бебето, защото изсушават кожата.

Първият месец е период, през който все още не са развити мастните и потни жлези, няма добре функционираща собствена секреция и специалистите съветват при къпане да не се прилагат измиващи средства по цялото тяло, а само за интимните части и то с ph 5.5 при измиване на изпражненията. Друга тенденция в хигиената на новороденото е обтриване на тялото с кърпа с термална вода (предлага се в аптеките) или обливането с течаща вода с температура 36-37 градуса вместо традиционното натопяване във ваничка.

След добро почистване на кожата може да се пристъпи към нанасяне на бебешко олио, което трябва да бъде растително. Така разпространеният за мазане зехтин не се препоръчва от неонатолозите. Всички добри медицински препарати за бебета се правят на основата на високо рафинирано слънчогледовото олио. Други растителни мазнини могат да доведат до алергизиране на бебетата.

В първия месец кожата е много суха и затова омазняването й трябва да бъде основно задължение на родителите.

Ако има по-сухи части като ръцете, дланите и стъпалата тяхното мазане трябва да става при всяка смяна на памперса, което при новороденото е до 7-8 пъти през деня. При преносените бебета обикновено кожата е по-суха и може да има дори места с разраняване. В тези случаи задължително трябва да се направи консултация с педиатър или дерматолог, който да прецени каква по-специфична козметика трябва да се използва.

Хигиената на новороденото

Хигиена на по-деликатните части:

Очи: При всяко къпане на детето особено в първия месец трябва задължително да се почистват очите с преварена вода или физиологичен разтвор.

Почистването става със стерилна марля в посока от външния ъгъл навътре към носа. За всяко око използвайте различна марля.

Уши: Трябва да се подсушават добре без да се бърка навътре в ушния канал, за да не се нарани мембраната на ухото. Клетките в ушния канал имат секреция още в първия месец след раждането. За да не изтича секрет оттам грижата за ушенцата трябва да е ежедневна.

Не пренебрегвайте подсушаването на самите ушни миди и сгъвката зад тях, където трябва също да се нанася олио, защото кожата е много суха и често се напуква. Същото се отнася и за участъците около веждите, където понякога се образуват корички и се налага добавяне на по-специфични кремове, които трябва да са препоръчани от специалист.

Нос: Почистването на нослето не бива да се пропуска, защото от това дали е чисто зависи безпроблемното хранене на кърмачето.

Не се опитвайте да бъркате навътре, а почиствайте само отворите като при нужда използвайте ампулки с физиологичен разтвор.

Гениталии: Хигиената на интимните части изисква специално внимание.

  • При момиченцата след къпане лабиите трябва да почистят с марля с преварена вода или физиологичен разтвор, като посоката е отпред назад, за да няма предаване на бактерии от ануса към вагината.
  • При момченцата половият член също трябва внимателно да се почисти с мокра марля като не се бърза с пълно отлепване на препуциума. Когато той се отдели и може да се сваля без проблем, ще трябва да го дръпвате редовно, за да се измие главичката на пениса. От препуциума се отделя секреция, наречена смегма, която постепенно се натрупва. При недобър тоалет на гениталиите и на момченца и на момиченца може да се стигне до възпаление и инфектиране на отделителната система.

Хигиената на новороденотоПъпчето: За да не бъде източник на инфекция пъпният остатък трябва да се обработва със спирт и антибиотична пудра.

Ролята на спирта е не само да почисти пъпа, но и да го подсуши, така че ако е попаднала вода, урина или други секрети спирта да ги отстрани.

Неонатолозите препоръчват в първата седмица, преди да е изсъхнал пъпният остатък мястото да се обработва със спирт 90 градуса, а след като падне и трябва само да се почиства раната докато спре да секретира може да бъде и с по-нисък градус – 70.

Процедурата по почистването на пъпа трябва да се повтаря по няколко пъти на ден или всеки път при преповиване, ако мястото изглежда влажно и има секрет.

Ноктите: Ноктите на бебето трябва да са къси, за да не може да се драска. Най-добре е да се режат след баня, когато са меки.

Използвайте специални ножички със затъпен връх, които са безопасни за рязане на нежните бебешки нокти. Режи по права линия, иначе ъгълчетата на ноктите може да се враснат в кожата и да предизвикат възпаление.

Присъединете се към групата ABCDerm - Азбука на здравата бебешка и детска кожа във Facebook. Тя е посветена на всички бъдещи и настоящи родители, които искат да се погрижат за бебешката кожа днес, за да е здрава и утре.

calendar

Календар